Поруке: 3,876
Теме: 103
Придружен: May 2017
Када се главнина паартизанских јединица на челу с "Титом" повлачила из "Ужичке Републике" да ли су осим Немаца у гоњењу партизана помагали и четници и да ли су после повратка Немаца у цент. Србију, четници организовали фронт како се "Титови" партизани не би вратили у Моравску Србију ? Хвала унапред.
Поруке: 17,113
Теме: 633
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,913
Недић је обећао Немцима да ће сам да савлада ''Ужичку републику''. Међутим, његове формације - ''Српска оружана сила'' - стигле су само до Чачка. У тим формацијама најјача јединица био је легализовани Пожешки четнички одред, под командом капетана Вучка Игњатовића.
Кад су видели да Недић не може, Немци су сами уништили комунисте. Дакле, није било легализованих четника у тим операцијама.
По одласку главних немачких снага на Источни фронт, обезбеђење граница ''Недићеве Србије'' преузима Недић, али није било озбиљних покушаја упада комуниста. У ствари, њих је Дража наставио да гони на запад, све до ''Бихаћке републике'', где је послао Експедициони корпус.
(26-07-2017, 03:15 PM)Милослав Самарџић Пише: Недић је обећао Немцима да ће сам да савлада ''Ужичку републику''. Међутим, његове формације - ''Српска оружана сила'' - стигле су само до Чачка. У тим формацијама најјача јединица био је легализовани Пожешки четнички одред, под командом капетана Вучка Игњатовића.
Кад су видели да Недић не може, Немци су сами уништили комунисте. Дакле, није било легализованих четника у тим операцијама.
По одласку главних немачких снага на Источни фронт, обезбеђење граница ''Недићеве Србије'' преузима Недић, али није било озбиљних покушаја упада комуниста. У ствари, њих је Дража наставио да гони на запад, све до ''Бихаћке републике'', где је послао Експедициони корпус.
"Србија нас је као кучиће истерала 1941.године" ( српски академик Антоније Исаковић).
Колико сам ја разумео, Пожешки четнички одреди чували су цент. Србију преко зиме да се случајно неке партизанске јединице врате?
Углед:
1,913
Не, тај одред (једнина) је преко зиме наставио да их гони, ослободио је Нову Варош. Они о повратку нису ни помишљали.
Поруке: 524
Теме: 0
Углед:
61
Јесу ли недићеве власти те легализоване одреде сматрале као дио пећанчевих снага или као дио СДС или некако другачије?
Има ли везе то што је Пећанац распустио своје одреде, па су и легализовани одреди морали поново у илегалу?
Углед:
1,913
Недићевци су то звали ''владини одреди''. Углавном нису били у Пећанчевој шеми командовања.
Немци су то наредили Пећанцу, а организација му је већ била у распаду, од када га је народ видео са Бугарима.
(26-07-2017, 05:15 PM)Милослав Самарџић Пише: Не, тај одред (једнина) је преко зиме наставио да их гони, ослободио је Нову Варош. Они о повратку нису ни помишљали.
Господине Самарџићу, да ли је само Пожешки четнички одред учествовао у борби за Нову Варош или још неко помагао ( нпр. Калаитовић ). Од кога и када су четници ослободили Нову Варош од партизана , колико жртава на обе стране и колико су се ту задржали ? Хвала унапред.
Углед:
1,913
Учествовао је и Санџачки, мислим да је у њему тада био Калаитовић, а на ширем реону и Јаворски.
Од партизана.
Заджали су се док љотићевци нису убили Вучка Игњатовића, то је јун 1942. Тада у Нову Варош улазе Немци, па се ваљда враћају Италијани.
Не бих знао напамет за жртве.
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(26-07-2017, 06:35 PM)Ултрадесничар Пише: Господине Самарџићу, да ли је само Пожешки четнички одред учествовао у борби за Нову Варош или још неко помагао ( нпр. Калаитовић ). Од кога и када су четници ослободили Нову Варош од партизана , колико жртава на обе стране и колико су се ту задржали ? Хвала унапред.
Гледај овако. На 295-ој страни си поставио скоро идентично питање и ту смо Самарџић и ја заједничким снагама одговорили на питања о легализованим одредима и њиховим борбама, с'тим да смо акценат ставили на Пожешко-златиборски из одређених разлога. У мемоарима Манојла Кораћа детаљно су описане борбе поменутог одреда и ту имаш већину одговора које си поставио и које ћеш поставити у наредном периоду.
Жртве су ретко у којој борби тачно пописане. Једна страна смањује своје а увећава противничке и обратно.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(26-07-2017, 07:00 PM)Перун Пише: (26-07-2017, 06:35 PM)Ултрадесничар Пише: Господине Самарџићу, да ли је само Пожешки четнички одред учествовао у борби за Нову Варош или још неко помагао ( нпр. Калаитовић ). Од кога и када су четници ослободили Нову Варош од партизана , колико жртава на обе стране и колико су се ту задржали ? Хвала унапред.
Гледај овако. На 295-ој страни си поставио скоро идентично питање и ту смо Самарџић и ја заједничким снагама одговорили на питања о легализованим одредима и њиховим борбама, с'тим да смо акценат ставили на Пожешко-златиборски из одређених разлога. У мемоарима Манојла Кораћа детаљно су описане борбе поменутог одреда и ту имаш већину одговора које си поставио и које ћеш поставити у наредном периоду.
Жртве су ретко у којој борби тачно пописане. Једна страна смањује своје а увећава противничке и обратно.
Ја сам питао господина Самарџића. Погледај.
Господине Самарџићу, једно питање у име мога оца. Он каже да је "главни" у зајечардком крају био Радомир Петровић "Кент". Ја му одговорих да је постојала Зајечарска бригада и Тимочки корпус а да је "Кент" командовао 1. и 2. бољевачком бригадом. Уопште ко је контролисао Тимочку и Неготинску Крајину осим градова ? Хвала унапред.
Углед:
1,913
Тимочки корпус, командант потпуковник Љуба Јовановић Патак.
Леонида Петровић, капетан, био је командант Зајечарске бригаде. Кент је остао најпопуларнији, вероватно зато тако каже.
Поруке: 4,513
Теме: 86
Придружен: Sep 2016
Углед:
60
Милославе што знадеш од један Savoia-Marchetti бомбардер са војника СССП ко је успео да побегне и Краљевине до СССП у Мају 1941 године?