Поруке: 3,876
Теме: 103
Придружен: May 2017
(26-07-2017, 05:15 PM)Милослав Самарџић Пише: Не, тај одред (једнина) је преко зиме наставио да их гони, ослободио је Нову Варош. Они о повратку нису ни помишљали.
Господине Самарџићу, да ли је само Пожешки четнички одред учествовао у борби за Нову Варош или још неко помагао ( нпр. Калаитовић ). Од кога и када су четници ослободили Нову Варош од партизана , колико жртава на обе стране и колико су се ту задржали ? Хвала унапред.
Поруке: 17,010
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,875
Учествовао је и Санџачки, мислим да је у њему тада био Калаитовић, а на ширем реону и Јаворски.
Од партизана.
Заджали су се док љотићевци нису убили Вучка Игњатовића, то је јун 1942. Тада у Нову Варош улазе Немци, па се ваљда враћају Италијани.
Не бих знао напамет за жртве.
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(26-07-2017, 06:35 PM)Ултрадесничар Пише: Господине Самарџићу, да ли је само Пожешки четнички одред учествовао у борби за Нову Варош или још неко помагао ( нпр. Калаитовић ). Од кога и када су четници ослободили Нову Варош од партизана , колико жртава на обе стране и колико су се ту задржали ? Хвала унапред.
Гледај овако. На 295-ој страни си поставио скоро идентично питање и ту смо Самарџић и ја заједничким снагама одговорили на питања о легализованим одредима и њиховим борбама, с'тим да смо акценат ставили на Пожешко-златиборски из одређених разлога. У мемоарима Манојла Кораћа детаљно су описане борбе поменутог одреда и ту имаш већину одговора које си поставио и које ћеш поставити у наредном периоду.
Жртве су ретко у којој борби тачно пописане. Једна страна смањује своје а увећава противничке и обратно.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(26-07-2017, 07:00 PM)Перун Пише: (26-07-2017, 06:35 PM)Ултрадесничар Пише: Господине Самарџићу, да ли је само Пожешки четнички одред учествовао у борби за Нову Варош или још неко помагао ( нпр. Калаитовић ). Од кога и када су четници ослободили Нову Варош од партизана , колико жртава на обе стране и колико су се ту задржали ? Хвала унапред.
Гледај овако. На 295-ој страни си поставио скоро идентично питање и ту смо Самарџић и ја заједничким снагама одговорили на питања о легализованим одредима и њиховим борбама, с'тим да смо акценат ставили на Пожешко-златиборски из одређених разлога. У мемоарима Манојла Кораћа детаљно су описане борбе поменутог одреда и ту имаш већину одговора које си поставио и које ћеш поставити у наредном периоду.
Жртве су ретко у којој борби тачно пописане. Једна страна смањује своје а увећава противничке и обратно.
Ја сам питао господина Самарџића. Погледај.
Господине Самарџићу, једно питање у име мога оца. Он каже да је "главни" у зајечардком крају био Радомир Петровић "Кент". Ја му одговорих да је постојала Зајечарска бригада и Тимочки корпус а да је "Кент" командовао 1. и 2. бољевачком бригадом. Уопште ко је контролисао Тимочку и Неготинску Крајину осим градова ? Хвала унапред.
Поруке: 17,010
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,875
Тимочки корпус, командант потпуковник Љуба Јовановић Патак.
Леонида Петровић, капетан, био је командант Зајечарске бригаде. Кент је остао најпопуларнији, вероватно зато тако каже.
Поруке: 4,513
Теме: 86
Придружен: Sep 2016
Углед:
60
Милославе што знадеш од један Savoia-Marchetti бомбардер са војника СССП ко је успео да побегне и Краљевине до СССП у Мају 1941 године?
Поруке: 4,513
Теме: 86
Придружен: Sep 2016
Углед:
60
И од једном сви смо паметних!