Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Тачно, аграрна реформа је почела од Карађорђа, а наставио је кнез Милош. Нађох један чланак о аграрној реформи у Краљевини СХС, па ево линка

http://ojs.ius.bg.ac.rs/index.php/anali/...view/13/42
Одговори

У БиХ је аграрна реформа проведена, мислим 1921. Краљевина откупила од ага и бегова и подијелила кметовима. Мислим да је у те сврхе подигнут француски кредит. Тако се води исправна национална политика, јер су Срби великом већином били кметови. Нажалост, сада су Срби избјегли са територије Федерације БиХ приморани, да земљу коју им је Краљ купио, продају у бесцјење.
Одговори

Данас се прича доста прича о хапшењу Ђенерала Михаиловића па ме интересује како је заправо текло хапшење.Smile
Одговори

(17-11-2017, 04:48 PM)postic Пише:  Данас се прича доста прича о хапшењу Ђенерала Михаиловића па ме интересује како је заправо текло хапшење.Smile
Опет? Smile
Ти си очигледно нов на форуму.
Ево:

http://www.pogledi.rs/kako-je-zarobljen-draza/
Одговори

Зашто дозвољавате да форум гуши бот?
http://www.pogledi.rs/forum/User-ultradesnicar
Одговори

(18-11-2017, 10:22 AM)Брада Пише:  Зашто дозвољавате да форум гуши бот?
http://www.pogledi.rs/forum/User-ultradesnicar
Ма нисмо ми неки цензори. Игнориши то што ти се не свиђа.
Одговори

Да ли се Рајко Митић у ДСР,борио на страни комуниста?

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

(18-11-2017, 07:31 PM)смедерево Пише:  Да ли се Рајко Митић у ДСР,борио на страни комуниста?
Ма не, биоп је командант бригаде београдских илегалаца. Четничких.
Одговори

Данас на дневнику, када су пуштали прилог са Маракане о постављању споменика, рекоше да је био учесник ДСР. А на википедији наравно пише да је ратовао на страни комуниста.

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Мислим да је мобилисан на крају рата у партизане, можда у неко спортску јединицу. Али до октобра 1944. био је четнички илегалац.

Из књиге ''Разговори са равногорцима'', 3. том, сведочи Луака Степановић:

- Мало је познато да је чувени фудбалер Рајко Митић био београдски равногорски илегалац...
- Митић је био командант бригаде илегалаца, а имао је и радио станицу. То су ми на једној утакмици рекли капетан Радомир Милошевић Чеда и Бата Јеребан. Они су од Митића добијали и по 100-200 улазница за утакмицу.
- Да ли сте га познавали?
- Да. Код њега ме је најчешће водио Петар Стојановић, командант Групе бригада београдских илегалаца, која се састојала од девет бригада. Први претпостављени био му је мајор Саша Михајловић. Звали смо га ''Професор'', јер је пре рата био професор на Геодезији. У рат је ушао као резервни капетан, на крају је био потпуковник. Био је изузетна особа, говорио је више језика. Он је нас млађе у Сремској Митровици усмеравао према склоностима, за будуће школовање, давао нам је литературу. Требало је да буде први председник обновљеног Равногорског покрета 1990. године. Ја сам га предложио, али није добио већину, јер га већина није познавала. Пера је преминуо 1993. или 1994. у Београду, у ком је и рођен. Био је добар пријатељ књижевника Милорада Павића. У кући оца Милорада Павића на Вождовцу био је штаб Петра Стојановића, тј. Групе бригада београдских илегалаца. Сећам се да је Павић дао један одличан интервју у нашу корист.
Одговори

Пронашао сам податак на инернету да су партизани(комунисти) на подручју Колашина,Мојковца,Берана,Бијелог поља и Анријеваца кренули у масовна убиства Васојевића.Као образложење су навели да су они -"Велики Срби и да без размишљања и даљих наређења убију те људе." Убијали су без обзира на старост и пол.Ово наређење је издато некад у фебруару 1942(нисма сигурам).Ако знате нешто више молио би да ми одговорите.
Одговори

(20-11-2017, 12:45 AM)postic Пише:  Пронашао сам податак на инернету да су партизани(комунисти) на подручју Колашина,Мојковца,Берана,Бијелог поља и Анријеваца кренули у масовна убиства Васојевића.Као образложење су навели да су они -"Велики Срби и да без размишљања и даљих наређења убију те људе." Убијали су без обзира на старост и пол.Ово наређење је издато некад у фебруару 1942(нисма сигурам).Ако знате нешто више молио би да ми одговорите.
Тачно је. Титово наређење.
Одговори

Ово је могло и на посебну тему, али да не ширим тему, биће довољно овде.
Вероватно нису гледао; код Александра Станковића у емисији Недељом у 2 , гостовао је " хрватски бранитељ", иначе , чистокрвни Србин , неки Мишић. Станковић га у једном моменту пита и констатује, да ако је са друге стране барикаде у Вуковару, био његов рођени брат, онда се може сматрати да је рат у Хрватској био и грађански рат. Мишић се овом ставу супроставио, а то су након емисије учиниле и " удруге ветерана". Врхунац је да се јуче руководство ХРТ оградили од Станковића.
У нашој јавности овај случај се искључиво ставља у контекст новинарских слобода и односа савремене Хрватске према помирењу " у региону".
То и није толики проблем, али под условом да то није једини начин на који се може гледати овај проблем.
Један од начина је и оно што те овде питам. Ти си први указао у нашој историографији колико је Дража забрањивао појам који је форсирала КПЈ " братоубилачки рат". Контекст је врло сличан и добро би било направити поређење. Како се гради и брани национални идентитет кроз терминологије везане за ратове? Колико је важно на који начин одређене појмове, а посебно ратове називамо?
Ово није, наравно, ништа ново и није се појавило прво код нас. Од Француске буржоаске револуције и ратова који су из ње проистекли, потиче овај проблем. Одувек је његова употреба и злоупотреба имала исти карактер - смањити мобилизацијску моћ супростављене ратне стране, уметнути свој ратни циљ у ратне планове противника и на тај начин га ометати и стављање историјских догађаја у контекст који одговара непријатељу. Овај трећи разлог је процес " дугог трајања".
Ето, испаде да сам и одговорио, али, без обзира, прокоментариши ову занимљиву ситуацију.
Одговори

Јеси одговорио, парола ''братоубилачки рат'' служи да се паралише друга стртана - јер нећеш пуцати тамо, ако поверујеш да су они тамо браћа - и да се тако парализована лакше ликвидира.
Разуме се, интерно комунисти су подстицали своје да прво поубијају најрођеније и они су то и чинили, има много примера, ода Саве Ковачевића па даље.
Што се тиче четника, они су имали класичну српску војничку идеологију. Специјално, када је реч о партизанима, пропаганда је ишла у два правца: да они нису Срби, већ стране легије, и други правац, усмераван према партизанима српског порекла, да више не служе странцима, непријатељима свог народа, већ да се врате под свој барјак.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 5 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним