Поруке: 6
Теме: 0
Придружен: Mar 2017
Углед:
0
Милославе, да ли бисте могли кратко да повучете паралелу између устанка под вођством Радојице Перишића и Милорада Поповића у Гацку, и с друге стране устанка у Невесињу под командом Обрена Ивковића, који је датумски био нешто раније?
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Поручник Ђерић кога помињеш је из Биограда код Невесиња? Зна ли неко нешто више о њему?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
459
(20-04-2018, 10:24 PM)ХраброСрце Пише: (20-04-2018, 03:31 PM)Перун Пише: Поручник Ђерић кога помињеш је из Биограда код Невесиња? Зна ли неко нешто више о њему?
Знам само да је био један од вођа устаника... И колико знам увијен је испред партизанског строја када им је дошао на преговоре. Мислим да га је убио лично Владо Шегрт (нисам сигуран 100%).
Зоране, знате ли нешто о овоме?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
459
Хвала.
Поруке: 2,089
Теме: 6
Придружен: Jul 2013
Углед:
109
Самарџићу,
имате ли нешто о британским војницима (бегунцима из заробљеништва) који су били (вероватно) код Кесеровића, и који су августа 1943. убијени у борби против Немаца или Недићевих?
Сахрањени су на београдском гробљу, знају се имена.
Поруке: 2,089
Теме: 6
Придружен: Jul 2013
Углед:
109
Ево више података и исправки, сад сам погледао боље јер је нечитко, горе има грешки:
Јуна 1942. се ова група британских побеглих заробљеника вратила из Македоније, придружила снагама Мајора ”Кесовића”. Током 3. августа 1942, у борби са Бугарима пет Британаца је окружено, двојица су побела, а тројица су заробљена и касније стрељана. Подаци CWGC наводе да је један настрадао 3. августа, а друга двојица 7. августа.
Преостала двојица су ступила у контакт са Бејлијевом мисијом.
Значи - ради се о некаквом сукобу са Бугарима 3. августа 1942. године.