Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(19-04-2018, 12:06 AM)Шумадинац Пише:  '79 је годиште.

И поред свег натезања то му је био закључак. Ваљало би да видимо твој детаљни коментар на ово, нарочито у вези ревизионизма и капитализма.
Штета! Да је 1940. и неко, или 1950. и неко...
Какав коментар? Ево Ватра је та генерација, овде је 10 година, ни један факат супротан ставовима Тита и партије није уважио. Неће ни тај, шта год да кажеш.
Одговори

Милославе, да ли бисте могли кратко да повучете паралелу између устанка под вођством Радојице Перишића и Милорада Поповића у Гацку, и с друге стране устанка у Невесињу под командом Обрена Ивковића, који је датумски био нешто раније?
Одговори

(20-04-2018, 08:40 AM)Гатачки четник Пише:  Милославе, да ли бисте могли кратко да повучете паралелу између устанка под вођством Радојице Перишића и Милорада Поповића у Гацку, и с друге стране устанка у Невесињу под командом Обрена Ивковића, који је датумски био нешто раније?

То имаш у књизи Сава Скока. Укратко, Обрен је организовао одбрану села Дрежањ од усташа, да не прођу као су свесни село - Удрежње; док су Перишић и Тепавчевић чувши шта се догодило у Коритима одлучили да нападну усташе. У оба случаја одбрана је била нужна, разлика у датуму је 2,3 дана. Општи напади на устале почињу после 22. јуна (кад се чуло да је заратила Русија - не Ссср м.п.). Тада у Гацку на чело устаника долазе Перишић и Поповић, у Невесињу Петар Самарџић, пор. Ђерић и остали.
Одговори

Поручник Ђерић кога помињеш је из Биограда код Невесиња? Зна ли неко нешто више о њему?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(20-04-2018, 10:40 AM)ХраброСрце Пише:  
(20-04-2018, 08:40 AM)Гатачки четник Пише:  Милославе, да ли бисте могли кратко да повучете паралелу између устанка под вођством Радојице Перишића и Милорада Поповића у Гацку, и с друге стране устанка у Невесињу под командом Обрена Ивковића, који је датумски био нешто раније?

То имаш у књизи Сава Скока. Укратко, Обрен је организовао одбрану села Дрежањ од усташа, да не прођу као су свесни село - Удрежње; док су Перишић и Тепавчевић чувши шта се догодило у Коритима одлучили да нападну усташе. У оба случаја одбрана је била нужна, разлика у датуму је 2,3 дана. Општи напади на устале почињу после 22. јуна (кад се чуло да је заратила Русија - не Ссср м.п.). Тада у Гацку на чело устаника долазе Перишић и Поповић, у Невесињу Петар Самарџић, пор. Ђерић и остали.
Не бих имао шта да додам.
Одговори

(20-04-2018, 03:31 PM)Перун Пише:  Поручник Ђерић кога помињеш је из Биограда код Невесиња? Зна ли неко нешто више о њему?

Знам само да је био један од вођа устаника... И колико знам увијен је испред партизанског строја када им је дошао на преговоре. Мислим да га је убио лично Владо Шегрт (нисам сигуран 100%).
Одговори

(20-04-2018, 10:24 PM)ХраброСрце Пише:  
(20-04-2018, 03:31 PM)Перун Пише:  Поручник Ђерић кога помињеш је из Биограда код Невесиња? Зна ли неко нешто више о њему?

Знам само да је био један од вођа устаника... И колико знам увијен је испред партизанског строја када им је дошао на преговоре. Мислим да га је убио лично Владо Шегрт (нисам сигуран 100%).

Зоране, знате ли нешто о овоме?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(20-04-2018, 10:32 PM)Перун Пише:  

Ево мала допуна, може и на тему "Четнички споменици".
http://www.herceg.tv/drustvo/7061/nevesi...sini-video-
Одговори

(20-04-2018, 10:32 PM)Перун Пише:  

Ја имам записано ово :
Мучки убијен од комуниста, поч.1942. Једва је ходао, пошто је био рањен у једној борби против усташа. Комунисти су га докрајчили поред трусињске цесте. Народ га је пренео и сахранио у породичну гробницу.
Одговори

Хвала.

Одговори

(19-04-2018, 05:30 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(19-04-2018, 12:06 AM)Шумадинац Пише:  '79 је годиште.

И поред свег натезања то му је био закључак. Ваљало би да видимо твој детаљни коментар на ово, нарочито у вези ревизионизма и капитализма.
Штета! Да је 1940. и неко, или 1950. и неко...
Какав коментар? Ево Ватра је та генерација, овде је 10 година, ни један факат супротан ставовима Тита и партије није уважио. Неће ни тај, шта год да кажеш.
А да је 1930. и неко па да памти сељачке радне задруге?
Не знам сјећа ли се дотични несташица горива, прашка, уља... још од прије рата?
Па чекова...
Одговори

Самарџићу,

имате ли нешто о британским војницима (бегунцима из заробљеништва) који су били (вероватно) код Кесеровића, и који су августа 1943. убијени у борби против Немаца или Недићевих?
Сахрањени су на београдском гробљу, знају се имена.
Одговори

(26-04-2018, 10:30 PM)ватхра Пише:  Самарџићу,

имате ли нешто о британским војницима (бегунцима из заробљеништва) који су били (вероватно) код Кесеровића, и који су августа 1943. убијени у борби против Немаца или Недићевих?
Сахрањени су на београдском гробљу, знају се имена.
Није ми познато. Само не верујем да су били код Кесеровића, пошто имам његову целу књигу депеша, у ствари обе, примљене и послате, то би морало бити забележено.
Мада, фали неколико страна, и то чини ми се баш за август 1943, када је била немачка операција ''Штифелкнехт'', у области Јастрепца. Јел су ту страдали?
Било би добро да напишете неке детаље, па да покушам да сазнам нешто.
Одговори

Ево више података и исправки, сад сам погледао боље јер је нечитко, горе има грешки:

Јуна 1942. се ова група британских побеглих заробљеника вратила из Македоније, придружила снагама Мајора ”Кесовића”. Током 3. августа 1942, у борби са Бугарима пет Британаца је окружено, двојица су побела, а тројица су заробљена и касније стрељана. Подаци CWGC наводе да је један настрадао 3. августа, а друга двојица 7. августа.
Преостала двојица су ступила у контакт са Бејлијевом мисијом.

Значи - ради се о некаквом сукобу са Бугарима 3. августа 1942. године.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 16 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним