Поруке: 2,084
Теме: 6
Придружен: Jul 2013
Углед:
109
Самарџићу,
да ли је био неки напад четника на аеродром Луфтвафеа или ЗНДХ?
Или било какво уништавање авиона на земљи?
Поруке: 17,015
Теме: 632
Углед:
1,879
За прва два писао сам у Дражи :
У ово време, 21. септембра (43), једна летећа бригада из састава Дринског корпуса, којом је командовао потпоручник Василије Бодирога, успела је да обори два немачка транспортна авиона типа ''ЗВ45'', у долини реке Сутјеске, јужно од Фоче. Дража је 8. октобра похвалио Бодирогине четнике, преносећи детаље:
''Авиони су оборени из противаеропланског митраљеза и 10 разних аутоматских оруђја. Летела су у групи четири авиона на висини од 400 метара. Оба авиона су пала и изгорела, део посаде који се спасао одмах је примио борбу са нашима. После борбе од два сата сви су изгинули. Од исправног оружја заплењено је две `зорке`, четири митраљете и једна пушка.98
Британски официри известили су о овоме тек 19. новембра:
''Од Каверн Два (21): Армстронг јавља: `Михаиловићеве снаге обориле два хунска авиона близу Фоче''.99
98 АВИИ, ЧА, К-279, рег. бр. 6\1.
99 Родољуб или издајник: случај ђенерала Драже Михаиловића, 80.
За трећи, упознао сам четника који га је оборио пушкомитраљезом. Била је штука. И причали су ми старији људи. То је два км од мог села.
Поруке: 14,533
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,068
Рачунају ли се бугарски авиони?
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Проба уједно и питање.
Да ли је пред битку на Зеленгори било последње унапређење (Рачић, Кесер- пуковници, Калабић- потпуковник)?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 161
Теме: 0
Придружен: Feb 2015
Углед:
19
Самарџићу, у емисији код Марића сте изјавили да је Вук Драшковић лоше наступао и добио оцену да је аматер. Да ли заиста верујете да је то разлог неуспеха, јер видимо око нас људе који су лупетали и тад и сад па опет успеше некако....
Поруке: 2,084
Теме: 6
Углед:
109
Шта ли би тек рекли да су чули Драшковићево (тада министар иностраних послова) "Плиз, бут плиз донт микс грандмас анд фрогс".
Поруке: 7
Теме: 0
Придружен: Jan 2017
Углед:
0
Kakav je vas odnos prema cetnicima u CG, koji su otvoreno saradjivali sa Italijanima i kakvo je misljenje Draza imao po tom pitanju? Posto se dosta navodi kao kolaboracij cetnika sa okupatorom.
(Последња измена: 10-02-2017, 02:04 PM од
Petdrag.)