Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(20-10-2025, 10:28 AM)Potporucnik1 Пише:  Шта је истина о убиству Јеремије Исаковића?
То и остала питања у вези свештеника Шумадијске епархије, детаљно обрађује Стеван Смиљанић у књизи "Страдање Српске православне цркве у Шумадији за време Другог светског рата", која је при крају и треба ускоро да изађе.
Одговори

Kako tumačite Đurišićevu odluku da razotkrije kapetana Kraljevića kao Gestapovog agenta u vrijeme kada je sam Đurišić prekinuo kontakt sa Dražom i opredelio se Nemcima? Koja je bila svrha toga?
Одговори

(30-10-2025, 08:23 PM)Ravnija Пише:  Kako tumačite Đurišićevu odluku da razotkrije kapetana Kraljevića kao Gestapovog agenta u vrijeme kada je sam Đurišić prekinuo kontakt sa Dražom i opredelio se Nemcima? Koja je bila svrha toga?
Хтео је да превари Немце, па да га овај не би открио...
Одговори

Одговори

Znate li išta o pokolju 120 četnika Dinarske Divizije od strane Ustaša 1944-te? Dogodilo se u decembru ili novembru te godine i zanima me ima li gde još informacija o ovom događaju
Одговори

(09-11-2025, 03:37 PM)Ravnija Пише:  Znate li išta o pokolju 120 četnika Dinarske Divizije od strane Ustaša 1944-te? Dogodilo se u decembru ili novembru te godine i zanima me ima li gde još informacija o ovom događaju

То једино може бити група војводе Манета Роквића.
Он се одвојио од војводе Ђујића, Немци и Хрвати су му гарантовали да може да прође преко територије НДХ...
Да није стигла 1. козачка дивизија, жртве би биле много веће.
Одговори

A šta se desilo sa Boškom Agramom? Bio je ako se ne varam Crnogorski Federalist koji se pridružio Đurišiću i posle su ga navodno preživeli četnici ubili u Austriji.

Ako je ta verzija istinita, zašto je ubijen? Jeli beše prešao na Drljevićevu stranu
Одговори

(10-11-2025, 08:08 PM)Ravnija Пише:  A šta se desilo sa Boškom Agramom? Bio je ako se ne varam Crnogorski Federalist koji se pridružio Đurišiću i posle su ga navodno preživeli četnici ubili u Austriji.

Ako je ta verzija istinita, zašto je ubijen? Jeli beše prešao na Drljevićevu stranu
Прешао је на Дрљевићеву страну и био на челу пријеког суда који је осудио Ђуришића и њему лојалне официре. Након тога је постао оперативни командант ЦНВ-а. 

Пишу да је био под командом антикомунистичког одреда Баја Станишића, али да је исти напустио након Бајовог приступања Дражином покрету. 
У једној емисији, Новак Аџић наводи да је Бошко Аграм био сарадник Радојице Никчевића у борби против комуниста.
Одговори

Хвала на помоћи!
Одговори

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Postoje li primeri Ljotićevaca koji su prešli u partizane?
Одговори

(21-11-2025, 01:03 PM)Ravnija Пише:  Postoje li primeri Ljotićevaca koji su prešli u partizane?

Они који нису отишли у Словенију, а нису поубијани, мобилисани су као и сви остали. Мада се ти не може назвати преласцима. Баш оно да је неко прешао у партизане, није ми познато, а није ни било тих партизанских јединица превише.
Одговори
Exclamation 

(21-11-2025, 01:07 PM)Miloslav Samardžić Пише:  
(21-11-2025, 01:03 PM)Laskati Пише:  Postoje li primjeri ljudi iz Ljotica koji su postali partizani?

Oni koji nisu otišli u Sloveniju i nisu ubijeni, mobilizirani su kao i svi ostali. Iako ih ne možete nazvati prebjezima. Ne znam da je itko zapravo prebjegao partizanima, a nije bilo previše tih partizanskih jedinica.

Više sam mislio na prelaze prije rata, negde sam pročitao da je jedan od većih Ljotićevaca trebao biti strelan kao komunist u Kragujevcu 1941. dok ga Ljotić nije spasio i promovisao ga u komandanta
Одговори

Да, било је прелазака од комуниста у љотићевце, тај случај, Васа Јеличић, а раније Марисав Петровић.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним