Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Нигде не могу да нађем ко је тај Британац којег је наводно предао Немцима.Јозу Томашевићу ништа не треба веровати.
Одговори

(28-01-2020, 06:24 PM)Бенито Пише:  Герман се, као што је познато, додворавао режиму Јосипа Броза.

Мада, треба се сетити и његових речи....

"Комунизам је српском народу нанео највеће зло у његовом укупном постојању. Увек сам мислио да разуман човек мора да се определи: или припада свом народу или бољшевицима."

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(29-01-2020, 09:16 AM)Константин Миловановић Пише:  Нигде не могу да нађем ко је тај Британац којег је наводно предао Немцима.Јозу Томашевићу ништа не треба веровати.

Кристи Лоренс, капетан по чину. Ухапсио га је са једним српским официром у Јошаничкој Бањи.
Одговори

(29-01-2020, 01:06 AM)Бенито Пише:  Остао је без јединице 42. године, сакрио се код Гордића, па код Кесеровића. Била је расправа шта да раде са њим, пошто је био Пећанчев четник и на неким местима је напустио положај. Онда је Чича решио да га пошаљу у тај Експедициони корпус, јер је имао искуства са вођењем чете.
После је он и у Далмацији "уср'о мотку", како се изразио један официр. То га је, на крају, коштало главе.
То је у најкраћем....
ПС и ајде малкице олабавите са тим "шта је било са овим-са оним". Чим нешто нема на Википедији, ајде ове доконе са Погледа да питамо... Него, књигу мало у шаке, па у напад..... Баја

Ђекић је по мени врло позитиван лик. Није требао онако да заврши.
Одговори

(29-01-2020, 09:13 AM)Перун Пише:  
(29-01-2020, 01:06 AM)Бенито Пише:  Остао је без јединице 42. године, сакрио се код Гордића, па код Кесеровића. Била је расправа шта да раде са њим, пошто је био Пећанчев четник и на неким местима је напустио положај. Онда је Чича решио да га пошаљу у тај Експедициони корпус, јер је имао искуства са вођењем чете.
После је он и у Далмацији "уср'о мотку", како се изразио један официр. То га је, на крају, коштало главе.
То је у најкраћем....
ПС и ајде малкице олабавите са тим "шта је било са овим-са оним". Чим нешто нема на Википедији, ајде ове доконе са Погледа да питамо... Него, књигу мало у шаке, па у напад..... Баја

Поручниче, немој тако са Брејвом. Он је марљив и поштен ђак али, као и сви ми, не може све знати па зато и пита. Много проблематичнији су они који прочитају неку глупост на вики па брже, боље, док им знање није испарило, похитају овде да разјасне недоумице.

Што се тиче Ђекића, колико ме сећање служи, и ти си неке искусније историчаре питао о његовом раду. Smile

Ма заборави се нешто понекад, па се пита - доста података, неки се некад и помијешају. Сјетим се нечег кад видим питање па се јаве неке недоумице. А слажем се да се већина тога може прочитати и да не треба свакаквим питањима претрпавати форум. Хвала Перуне на комплименту, нисам ја сујетан, гдје би могао да замјерим Бениту, има и право за ово што кажеш ти - на викепедији се заиста може наћи гомила глупости. Кез
Одговори

(29-01-2020, 03:35 PM)Александар Динчић Пише:  
(29-01-2020, 09:16 AM)Константин Миловановић Пише:  Нигде не могу да нађем ко је тај Британац којег је наводно предао Немцима.Јозу Томашевићу ништа не треба веровати.

Кристи Лоренс, капетан по чину. Ухапсио га је са једним српским официром у Јошаничкој Бањи.
Шта је после било са њим?
Одговори

(29-01-2020, 07:06 PM)Константин Миловановић Пише:  
(29-01-2020, 03:35 PM)Александар Динчић Пише:  

Шта је после било са њим?
Кристи Лоренс је јуна 1941. као британски капетан заробљен у Грчкој.Немци су желели да га транспортују у Немачку у логор, али је током проласка кроз Србију успео да им побегне.Четници су га скривали.После рата(1946) је објавио своја сећања током рата где је навео да су га јуна 1942. четници Машана Ђуровића предали Немцима, а ови га транспортовали у Немачку.Сад, да ли је то истина или не, не знам.Можда није разликовао четнике од недићеваца или љотићеваца...
Одговори

Нацрнио је Кесеровића горе него партизани.
Одговори

Верујем да је функционисао већину времена самостално и да је зато био непоуздан елемент, али не верујем да је одговоран за пљачке и предају тог Британца.Видим да су се та Лоренсова сећања први пут објавила у једној комунистичкој књизи "Дража Михаиловић између Британаца и Немаца"...
Одговори

Тај Енглез је, по бегу из воза, био код Аврама Петронијевића у одреду недефинисаног карактера на Голији, у пролеће-лето 41. После се свашта издогађало, требало би књигу да пишем, а не поруку. Углавном, Машан је номинално био легализован, али је цвиковао од Драже који је био на Голији и имао већ добар број четника и официра. Чим је Дража отишао за Нову Варош и Црну Гору, Машан је ударио на Цветића. Тада је и ћапио тог Енглеза и у Рашки га предао Немцима.
Нема ту шта да верујеш или не верујеш, то десет разнородних извора потврђују.
Одговори

Не, Бенито. Прво је био код четовође села Витановца код Краљева, па је дошао у везу са Гордићем у Љубостињи, па са владиком, па са генералом Новаковићем, па са Радојевићем и најзад Кесеровићем. Међутим, када су нападали устаници Краљево, ставио је звезду петокраку на капи и из Сталаћког четничког одреда прешао у одредо Павла Јакшића, тј. у Краљевачки партизански одред. По његовом мишљењу, тамо је била права војска. После, када се тај одред распао, прешао код Кесеровића, повукао се с њим и страшно га оцрнио и као команданта и као човека. По мени, врло мутан лик из периода 1941-1942. Уствари, ја мислим да је он био један од бројних који је инфилтрирао партизане код Кесеровића. Тројица су због покушаја атентата била ухваћена и стрељана. И Дража је био резервисан према њему, чим га је први пут видео.
Колонијални официр а петокрака на капи. Па то стварно могу само они и нико други. О Лоренсу се може отворити посебна тема.
Одговори

Ок, али без обзира, предао га је Машан Немцима. То је било упитно, а у ствари је неупитно. Ваистину!
Одговори

Мислим да му је само учинио услугу, да не скита више по Србији и прави смутње. Ионако су Немци све савезничке официре транспортовали у заробљеничке логоре. Док су, на пример, исто тако тројицу припадника УК, Бугари, стрељали на лицу места.
Одговори

(30-01-2020, 01:57 PM)Александар Динчић Пише:  Мислим да му је само учинио услугу, да не скита више по Србији и прави смутње. Ионако су Немци све савезничке официре транспортовали у заробљеничке логоре. Док су, на пример, исто тако тројицу припадника УК, Бугари, стрељали на лицу места.
Шта је УК?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним