Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(03-01-2021, 12:02 AM)Александар Динчић Пише:  
(02-01-2021, 12:38 AM)Српска четничка команда Пише:  Хвала, али знам да је он дошао код Пећанца пре Павла Мешковића. Дакле, док се Пећанац још увек крио по планинама. Како се Вуковић тада представио Пећанцу?

Као српски заштитник.
Иначе, Вуковићи су из Ниша (породица се бавила дрварском производњом) и потичу из ратничке породице, која је крварила у балканским ратовима и Великом рату. А Зоран Вуковић је тотални антипродукт те ратничке традиције.

Пећанцу је саопштио како треба кренути правим, српским путем и да ће му тај пут омогућити да добије извесну власт. Пећанац је онда почео овако да калкулише. Ако одбијем ово што ми се нуди, а рат се брзо заврши - губим. Ако пак не одбијем понуду а рат се заврши пропашћу Немаца - испашћу српски издајник. Ипак ћу у крајњој нужди прихватити понуду и покушати да у тој новонасталој ситуацији балансирам (као балерина на жици). Ако брзо крене Немцима по злу– онда је то била тактика каква је постојала и у Првом светском рату (отворено с окупаторима – тајно се организујемо против њих). И када је Вуковић отприлике тако реферисао Немцима (неодређено му рекао, али је на ивици да прихвати понуду), они су позвали Гестапо – да се позабави с њим. Немачка тајна полиција решила је да Пећанца скрши неком принудом. И када су му касније дали власт слали су Арнауте и муслимане да му кидају нерве. То су радили и са тзв. гувернаторима у Пољској, Луксембургу, Белгији и још неким државама (власт под константном сумњом). А њему су искључиво због година отупили рефлекси старог герилца (спретан, окретан, оштроуман).

Хвала вам Динчићу. Тај део ми је био баш нејасан. Колико ја знам, Вуковићи су били збораши и пре рата. Да ли је Пећанац тада дао неки чин Зорану Вуковићу?
Одговори

Био је организатор покрета "Збор" у јужној Србији (општински одбори) и био је секретар Извршног одбора. Другим речима - врло значајна личност (неки су га звали Љотић 2) и имао је безгранично Љотићево поверење. По мојим истраживањима (углавном су то изјаве неких преживелих који су прибављали податке из емиграције), стрељан је у Кочевју, у великом одступању. Тачније, нико га више није видео када је укрцан у воз и враћен у Југославију. Наравно, има и врло мале могућности да је покушао да побегне и био убијен. Ово у смислу да тако важне личности ретко када дозвољавају да их непријатељи заробљавају.

Није Зорану Вуковићу дат никакав чин. Он је само био изасланик да извиди може ли се на Пећанца рачунати или не. И извести Немце.
Одговори

Значи, љотићевска емиграција је лагала. Да ли је војвода Блашко Михајловић имао неку улогу у томе?
Одговори

Не. Он је у то време, у време велике игранке са Пећанцем био "нормалан". После је изгубио компас, а све то по саветима војводе Роде. Њима су се територије граничиле.
Ја потпуно изминирах ову страницу која је резервисана за Милослава. Молим те, пређи на тему о четницима Косте Пећанца и питај све што те занима.
Одговори

Изгледа да треба отворити тему "Александар Динчић одговара на ваша питања" Smile
Питања сам поставио Милославу, али верујем да је у реду и ово. Хвала свакако.
Одговори

То никако. Немам ја уопште времена за то.
Одговори

(03-01-2021, 09:38 PM)Српска четничка команда Пише:  Изгледа да треба отворити тему "Александар Динчић одговара на ваша питања" Smile

Нема проблема, ионако он то зна боље од мене.
Зашто те занимају сви ти детаљи?
Одговори

(03-01-2021, 12:08 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(03-01-2021, 12:24 AM)ПРОСВЕТАР Пише:  .
Сад одгледсмо филм, свака част Гос'н Самарџићу, многе детаље нисам знао а ове скраћене верзије су пун погодак.

Једно питање: У филму на почетку видимо и нашега старог пријатеља из Монтреала Душана ЂукНића, не Душана Ђукића, сина Ђенерала.

Међутим, покојни Душко је умро давно па ме интересује кад је филм снимљен и да ли су и остали сведоци још у животу или је филм састављен од ранијих сведочења?

Добри Душан Ђукнић је путовао често у Србију, желео да умре тамо али...смрт га задеси ипак у хладној Канади...шта'ш...
Сведочења смо сакупљали годинама, па онда доснимавали и монтирали. Интервју са Ђукнићем снимио је Влада Момчиловић негде 2005.
Да не знаш можда које године је Ђукнић преминуо и где?
И које је рођен и где?

Dušan Djuknic Dule Kacerac rodjen je u Belanovici.
Student Bgd univerziteta i član Omladinske sekcije SKK.
Umro 2012 u Kanadi, gde je radio težak fizički posao postavljanja mermera.

Сад одгледсмо филм, свака част Гос'н Самарџићу, многе детаље нисам знао а ове скраћене верзије су пун погодак.

Једно питање: У филму на почетку видимо и нашега старог пријатеља из Монтреала Душана ЂукНића, не Душана Ђукића, сина Ђенерала.

Међутим, покојни Душко је умро давно па ме интересује кад је филм снимљен и да ли су и остали сведоци још у животу или је филм састављен од ранијих сведочења?

Добри Душан Ђукнић је путовао често у Србију, желео да умре тамо али...смрт га задеси ипак у хладној Канади...шта'ш...

Sve je dobro potpisano. I Dušan Djuknic i Dusan Djukic, dve razlicite osobe.
Film odličan.
Одговори

(03-01-2021, 09:55 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(03-01-2021, 09:38 PM)Српска четничка команда Пише:  Изгледа да треба отворити тему "Александар Динчић одговара на ваша питања" Smile

Спремам једно предавање. Случај Пећанац треба потпуно разјаснити. Занимљиво ми је то што је, пред Мешковићем, Дражу назвао "пуковничићем".
Одговори

(03-01-2021, 10:16 PM)Мића Адмирал Пише:  

Сведочења смо сакупљали годинама, па онда доснимавали и монтирали. Интервју са Ђукнићем снимио је Влада Момчиловић негде 2005.
И које је рођен и где?

Хвала!
Зар није имао неку фирму тамо у Монтреалу?
Просветар је то некад написао, како се сећам.
Одговори

(03-01-2021, 11:14 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(03-01-2021, 10:16 PM)Мића Адмирал Пише:  

И које је рођен и где?

Хвала!
Зар није имао неку фирму тамо у Монтреалу?
Просветар је то некад написао, како се сећам.

Moguće kasnije. Prve godine, kada su uvedene sankcije došao je prvi put u Srbiju i doneo pomoć.
Ima sina.

(03-01-2021, 11:12 PM)Српска четничка команда Пише:  
(03-01-2021, 09:55 PM)Милослав Самарџић Пише:  

Спремам једно предавање. Случај Пећанац треба потпуно разјаснити. Занимљиво ми је то што је, пред Мешковићем, Дражу назвао "пуковничићем".
Da se razjasni nego šta. Možeš li, potom, da ovde postavši to predavanje ?
Одговори

Да ли постоји нека књига у издању Погледа или филм или чланак који се детаљно бави Дражиним животом између краја рата и хапшењa? Хвала.
Одговори

(04-01-2021, 10:16 PM)Милутин Пише:  Да ли постоји нека књига у издању Погледа или филм или чланак који се детаљно бави Дражиним животом између краја рата и хапшењa? Хвала.
Да, Дража и општа историја 5. том у тврдом повезу, као и филм ''Генерал Дража Михаиловић'' (сажетије).
Одговори

(03-01-2021, 01:55 PM)Александар Динчић Пише:  Био је организатор покрета "Збор" у јужној Србији (општински одбори) и био је секретар Извршног одбора. Другим речима - врло значајна личност (неки су га звали Љотић 2) и имао је безгранично Љотићево поверење. По мојим истраживањима (углавном су то изјаве неких преживелих који су прибављали податке из емиграције), стрељан је у Кочевју, у великом одступању. Тачније, нико га више није видео када је укрцан у воз и враћен у Југославију. Наравно, има и врло мале могућности да је покушао да побегне и био убијен. Ово у смислу да тако важне личности ретко када дозвољавају да их непријатељи заробљавају.

Да ли вам је позната судбина његовог оца, Петра Вуковића?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 10 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним