Оцена Теме:
  • 46 Гласов(а) - 4.52 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Да, то сам приметио. Нису они људи знали да је ОЗНА потурила лажног Калабића. Да је Будимир Гајић исте ноћи пред Дражино хапшење побио црвене бандите, Дражу никада не би ухватили. Бар сам ја таквог мишљења. Бесан
Одговори

[Слика: erk1.jpg]
Господине Самарџићу,молим вас да поставите овде ову слику потпоручника Милована Рајевца ,веће резолуције.Слика је из Албума4.Треба ми за један мој рад.
Одговори

Који, ако није тајна?
Одговори

Није тајна.Онако аматерски рад.Сакупљам слике и биографије припадника ЈВуО.Нарочито сам слаб са сликама Гарде.Занима ме и да ли имате краћу биографију потпоручника Рајевца.Ова ми је некако најлепша слика из Албума4. као и слика потпоручника Часлава Протића коју сте поставили раније.Мислим да је Гарда била далеко најбоља јединица ЈВуО.Гледајући опрему и наоружање Гардиста.
Одговори

[Слика: 017-053-copy-3-milovan-r.jpg]
Одговори

Хвала пуно.
Одговори

(29-03-2014, 08:32 PM)четнички курир Пише:  Није тајна.Онако аматерски рад.Сакупљам слике и биографије припадника ЈВуО.Нарочито сам слаб са сликама Гарде.Занима ме и да ли имате краћу биографију потпоручника Рајевца.Ова ми је некако најлепша слика из Албума4. као и слика потпоручника Часлава Протића коју сте поставили раније.Мислим да је Гарда била далеко најбоља јединица ЈВуО.Гледајући опрему и наоружање Гардиста.

наредник МИЛОВАН В. РАЈЕВАЦ
Рођен 1905 г. у Чајетини, од оца Василија.
Акт. жандарм. наредник са службом у Шумадији, до рата.
Члан Преког-војног суда Др. бригаде корпуса Г. Гарде.
Ордонанс-официр команд. групе корпуса Г. Гарде.
Унапређен у чин п.поручника.
Преживео Босанску голготу и у повратку за Србију, на Дрини, заробљен у прол. 1945 год. У Крагујевцу осуђен на смрт и стрељан, 1945 год.
Одговори

Јел имаш податке о још неким заробљеним четницима, стрељаним у Крагујевцу, који нису на овом списку:
http://www.pogledi.rs/spisak-zrtava-komu...027-1-137/
Испод су линкови до броја 1.
Одговори

Не знам, видећу, нисам тако сређивао... Али овај под ред.бр.1047 - Владислав Биорац није стрељан. Јесте био у четницима, подоф, командир чете...умро пре 10 так година.
Одговори

ОК, исправићу, а кад будеш имао времена покушај да саставиш тај списак, пошто на овом списку нема много четника.
Одговори

Da li znate nesto vise o potporucniku Adamu Nikolicu komandantu 1. bataljona (4. brigade gorske kraljeve garde) ??? UNAPRED HVALA
Одговори

Да, он је на списку жртава комуниста, који је објављен на овом сајту (Историја/Комунистички злочини):

172. Адам Николић из Пајазитова. Пре рата активни подофицир, у рату унапређен у чин поручника, био командант 1. батаљона 4. космајске бригаде Горске краљеве гарде. Заробљен у Босни пролећа 1945, стрељан у Капислани у Крагујевцу. (Према изјави потпоручника Божидара Боже Панића из Пајазитова, аутору. Панић је тада осуђен на временску казну.)

Са Божом Панићем је био у подофицирској школи у Ћуприји пре рата (артиљерци). Од 1941. су били заједно...
Одговори

Зашто су комунисти водили заробљене четнике са Зеленгоре у Шумадију па их тек тамо убијали? Сад видим да је и А. Николић доживио исту судбину као и Рајевац. Иначе су их одмах убијали..
Одговори

Да, већину су поубијали одмах, али били су им потребни неки за тзв. јавна суђења, уз поклике публике: ''На смрт!''
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 31 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним