Поруке: 4,403
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
651
Командант пука (односно ова друга лица која сам навео), могао је само да формира петочлано веће које ће да суди и да донесе пресуду, дакле уопште није могао да учествује у суђењу. Ако буде донета смртна пресуда, шаље се њему да донесе наредбу о извршењу. А ово да се одред и бригада изједначавају са пуком, тога нема у уредби.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 120
Теме: 0
Придружен: Mar 2023
Углед:
5
Па да ли је онда сигурно да Благојевић није имао суђење? Када су га ухватили, а када је стрељан?
Поруке: 83
Теме: 6
Придружен: May 2023
Углед:
9
Zainteresovan sam da zapocnem objavljivanje istorijskih youtube videa poput youtube kanala srpske bitke,nazovimo dokumentarce,detaljno pricanje istorijskih dogadjaja uz kretanje teritorija na mapi ali afirmativno o jugoslovenskoj vojsci u drugom svetskom ratu,zasnovano na knjigama borbe cetnika protiv nemaca i ustasa i general draza mihailovic i opsta istorija cetnickog pokreta,pa sta mislite o tome?
Углед:
9
Naravno da ce biti naponema literature u koje ce upasti neke knjige cetnicke emigracije i najvaznije,napomenucu dokumente kao najvaznije izvore
Поруке: 4,403
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
651
(26-06-2023, 02:52 PM)Милослав Самарџић Пише: (26-06-2023, 11:39 AM)Николај Пише: Командант пука (односно ова друга лица која сам навео), могао је само да формира петочлано веће које ће да суди и да донесе пресуду, дакле уопште није могао да учествује у суђењу. Ако буде донета смртна пресуда, шаље се њему да донесе наредбу о извршењу. А ово да се одред и бригада изједначавају са пуком, тога нема у уредби.
То за изједначавање је такође накнадно. Јер бригаде и одреди су састављени од батаљона, као и пукови.
На основу чега су онда официри тог ранга стрељали на лицу места?
Има примера из Априлског рата. Или мајор Аца Милошевић је стрељао два четника на лицу места.
Ме знам да ли се сећаш, у Дражи 5 сам цитирао преписку Драже и Слободана Јовановића, сигурно пише да је командант пукали имао право да стреља без суда. Да није постојала још нека уредба?
Колико знам није донета ниједна друга уредба у вези преких војних судова, нити је ова мењана до рата. Јесте током 1943. године на Дражин предлог дошло до неких измена, не могу сад да се сетим у ком правцу, морао бих да проверим, али могуће да је било баш то - да се делегира надлежност за формирање судова на ниже нивое командовања, због промењене структуре војне организације.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Углед:
9
Kanal ce se zvati Vanza Dobeivojević,već postoji na YouTube i moze se naci,ne treba ocekivati skorasnje videe,trebace vremena