Поруке: 5,897
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,538
- Пуна је Библија геноцида!
- Срби се изгледа понапијали, па изгубили Маричку битку!
Војислав Шешељ
Поруке: 14,469
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
879
(23-12-2024, 11:14 PM)Митић Пише: - Пуна је Библија геноцида!
- Срби се изгледа понапијали, па изгубили Маричку битку!
Војислав Шешељ
Ма Шеки је класика, него је поразно то што тог Шарића нон стоп фаворизују и представљају у медијима. Скоро сваки дан. Као неки "историчар и теолог", а није ни једно ни друго.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 2
Теме: 0
Придружен: Dec 2024
Углед:
0
Поштовани господине Самарџићу, да ли имате неке препоруке за литературу везану за догађаје из периода Другог свјетског рата на простору Сјевероисточне Босне, односно Семберије и Мајевице ? Наиме, читао сам нешто од комунистичке литературе, одређене књиге Стеве Поповића, Радивоја Ковачевића као и Попис српских жртава на простору Семберије и Мајевице и прилози за историју Љубе Керовића која није комунистичка, али ме интересује више о овој теми пошто сам из тог краја па бих хтио да сазнам.
Проблем је што неки догађаји нису чак ни поменути у овим књигама, а знамо да су се догодили, као што је рецимо битка на Нумери, важној раскрсници која се налази на крају мог села Угљевичка Обријеж (уједно је то и граница двије општине у Републици Српској Угљевик и Бијељина), а која се одиграла пред крај рата. Према наводима очевидаца, то је била битка између снага ЈВуО (четници) и партизана (да ли је то био неки огранак Сремског фронта, нисам сигуран), али оно што знам јесте да је у самој бици настрадало много партизана прије него што су снаге ЈВуО одступиле према селу Чађевица. Поред тога, јако мало литературе има и о осталим биткама попут напада на усташко село Корај или напада на Теочак након кога је дошло до међусобног сукоба између четника и партизана.
Оно што ме додатно занима јесте, да ли би било могуће да се ова тема мало детаљније истражи и да се напише неко објективно и свеобухватно дјело о ратним и поратним дешавањима на овом простору и људима који су у њима активно учествовали? Нигдје немамо обједињене податке о четничким комадантима са овог простора, а било их је доста Стеван Дамјановић Леко, Радивоје Керовић, Ђуро Бижић, Ацо Медунић, Рајо Бањичић, Јеремије Лазић Зеко, Драго Токић, Радомир Арсеновић и многи други, док су са супротне стране били Стево Поповић, Радивоје Ковачевић, Дојчин Лукић, Вељко Лукић Курјак, Бранко Стојановић Крвави (рођени брат Неђо му био у четницима код Војводе Керовића), Цвијетин Мијатовић Мајо (први председник председништва ФНРЈ после Тита), Јово Радовановић Јоваш и остали. Да ли би се могло написати неко дјело, узимајући у обзир међусобне односе наведених народних вођа из овог краја, будући да су већину горе наведеног периода четничке вође биле у међусобном сукобу, што је у коначници можда и довело до пораза четничких снага на простору Сјевероисточне Босне. Такође, и о поратним догађајима би се имало много шта написати, будући да је у овом крају, као изразито четничком, црвени терор након рата узео маха, па је становништво у великој мјери страдало и пропатило од стране комунистичких власти. Поред овога, једна од значајнијих личности нашег краја, а о којој се јако мало зна јесте и Славко Симић звани Саја, један од последњих одметнутих четника који је четовао по шумама Мајевице и Семберије до 1953. године када је ухваћен, осуђен на смрт и убијен. О њему се још увијек испредају митови и легенде како је надмудривао комунистичке гониоце док му коначно услед издаје нису сјели за врат.
Поруке: 17,024
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,882
Колико знам, највише о тим крајевима има у књизи Душана Трбојевића ''Церско-мајевичка група корпуса'', као и у мојој књизи ''Генерал Дража Михаиловић и општа историја четничког покрета''. Имам неколико радова проф. Керовића и Бабића, директора Музеја Смеберије, о послератним страдањима. Да ли су они завршили рад, тј. да ли се зна макар приближан број убијених од комуниста?
Битке на Нумери и друге у том крају, из децембра 1944, су део Битке за Тузлу, коју је нападало око 20.000 четника.
Прво Бижић, а потом и Керовић, правили су сметње мајор Дамјановићу, али то није узрок пораза Мајевичког корпуса. Који је иначе био један од највећих, имао је 6.000 четника у три групе бригада (објавио сам формацију корпуса). Узрок је пораз у Бици за Тузлу, као и довођење великог броја комунистичких дивизија из правца Зворника. Потом је део корпуса кренуо на запад, са главнином, а део је остављен у герили.