Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(25-12-2024, 05:41 PM)Милослав Самарџић Пише:  Колико знам, највише о тим крајевима има у књизи Душана Трбојевића ''Церско-мајевичка група корпуса'', као и у мојој књизи ''Генерал Дража Михаиловић и општа историја четничког покрета''. Имам неколико радова проф. Керовића и Бабића, директора Музеја Смеберије, о послератним страдањима. Да ли су они завршили рад, тј. да ли се зна макар приближан број убијених од комуниста?
Битке на Нумери и друге у том крају, из децембра 1944, су део Битке за Тузлу, коју је нападало око 20.000 четника.
Прво Бижић, а потом и Керовић, правили су сметње мајор Дамјановићу, али то није узрок пораза Мајевичког корпуса. Који је иначе био један од највећих, имао је 6.000 четника у три групе бригада (објавио сам формацију корпуса). Узрок је пораз у Бици за Тузлу, као и довођење великог броја комунистичких дивизија из правца Зворника. Потом је део корпуса кренуо на запад, са главнином, а део је остављен у герили.
Хвала на брзом одговору. Нисам до сад имао прилике да читам поменуту књигу Душана Трбојевића, али сам чуо за њу, тако да ћу морати да је набавим као и Вашу коју сте поменули. 
Немам сазнања о тим радовима проф. Керовића и Бабића, али могу да одем до Музеја Семберије, па да се распитам и обавијестим Вас докле се стигло са тим, када дођем кући за празнике. Оно што знам, да сам у књизи проф. Керовића Попис жртава коју сам раније поменуо нашао 2 пропуста, наиме није уписана у списак жртава моја прабаба по оцу, која је настрадала од стране муслимана из Теочака (усташка легија), мислим да се зна и тачно име човјека који ју је масакрирао, а такође нема ни полубрата од мог ђеда по мајци, који је врло млад са 14 година приступио четницима и настрадао од партизана у селу Чађевица, према томе, сигуран сам да се овај списак који је он направио може још проширити. 
Што се тиче битке на Нумери, по казивању очевидца пок. Млађена Токића, братића од чувеног Драге Токића, четници под командом Јеремије Лазића Зеке су били укопани на Нумери, а партизани су надирали са југа из правца села Угљевичка Обријеж преко њива. Како је ђед Млађен покојни тврдио, толико је партизана изгинуло да се могло ходати са човјека на човјека и да су били све млађи, са бијелим јастучницама у које су имали замотану спрему, а та слика ми се поклапа са сликом узалудно изгинуле дјеце на Сремском фронту. Као да их је неко са намјером послао на митраљезе да их што више изгине. 
Разлог због ког сам навео неслогу као узрок пораза лежи у примјеру начина на који је погинуо Ђуро Бижић.
По мојим сазнањима, када су се партизани вратили из Бирча под командом Ратка Перића, рођака Војводе Керовића, били су у јако лошем бројном и моралном стању, били су десетковани у сударима са Нијемцима и услед тифуса, па по процјенама није их било више од 200 способних за борбу. Керовић је имао наређење од Драже да их уништи, колико сам ја упознат, међутим како је Ратко Перић његов рођак, Керовић је њих пропустио према Семберији (такође и остали комаданти су их пропустили и сам Ђуро Бижић), а они су даље отишли у Срем преко Саве. После неког времена, када су се тамо опоравили, са њима су се на Мајевицу вратили партизани под командом Марка Камењара (чувена пјесма партизанска ”Кад су Сремци пошли са те Фрушке Горе”), а онда су напали Рачића који се повлачи у Србију, потом нападају Бижића који гине у бици на Малешевцима. При том, Бижићу у помоћ није притекао нико од комаданата локалних осим попа Саве Божића са Требаве, који је на Малешевцима заједно са Бижићем и погинуо. 
Ово је само један од примјера гдје се види да се доста тога заснивало на самовољи локалних комаданата и да је ланац командовања био скоро у потпуности урушен, па сам из тога извео закључак да би ово могао бити један од узрока пропасти четничких снага у овоме крају, но наравно, постоји могућност да ја немам и не видим ширу слику, која је довела до слома четничких снага.
П.С. Драго Токић, који је једно вријеме био комадант батаљона, има унука са истим именом који је жив и дан данас у мом селу.
Одговори

У реду.
Бижићев случај је био много раније, чини ми се још 1942, али детаљно га је описао Трбојевић, а ја сам га цитирао као пример самовоље, плаћен главом, а обично то тако и бива.
Одговори

Питање за господина Самарџића.

Чуо сам раније од једног пријатеља да је историја НОБ-а од стране комунистичких историчара добро описана и да се страни историчари слажу са тим. То ми је мало нелогично будући да је свима јасно да је пристрасно писана. Можете ли мало више рећи о томе?

Хвала.
Одговори

(26-12-2024, 06:35 PM)ГБ Пише:  Питање за господина Самарџића.

Чуо сам раније од једног пријатеља да је историја НОБ-а од стране комунистичких историчара добро описана и да се страни историчари слажу са тим. То ми је мало нелогично будући да је свима јасно да је пристрасно писана. Можете ли мало више рећи о томе?

Хвала.
Страни севернокорејски и кинески свакако.
Руски су нагло променили курс када је Дража рехабилитован. Написали су више афирмативних радова о Дражи. 
Британски су подржавали црвене прве деценије, повратне, у Великој стратегији (тако им се звала званична историја).  Али Џорџ Орвел и Ребека Вест, рецимо, писали су позитивно о Дражи, у то доба. Данас делује да тамо доминира Хедер Вилијамс, а да је Бредшо усамљен.
У Америци никад нису имали већинску подршку. Књига Кирк Форда је, изгледа, најјача. Препоручује је и сајт ЦИА. Blush Добро, то је јер му је фокус на ОСС-у.
У Француској је Буисин дао печат. Његова књига је најтиражнија последњих деценија (Дража херој, Тито терориста). Иначе више од сто ФР библиотека купило је моје књиге (преведене на француски). Кад смо код тога, највећа америчка библиотека купила је све моје књиге (Конгресна).
Италијани учесници рата писали су ужасне ствари о комунистима, које су видели. Њихови историчари у основи се плаше да јасно кажу шта је и како, да не би били оптужени за фашизам. Практично је Американац написао најбољу књигу о Италијанима у Другом светском рату (Бергвин), а она је ОК.
Немац Шмидер донео је најважнија документа о сарадњи партизана и усташа - немачка документа - док је онај као стручњак за Југославију написао гадну књигу (стигао је и мене да испљује, пореди ме са Субнором, контра Субнор али као исти метод).
Одговори

Могли би сте да направи видео о Вашим искуствима са четницима и нашом емиграцијом, какви су били људи, како сте ступили у контакт са њима.Занима ме како су се понашали, какви су били као интелектуалци.Жао ми је што таквог слоја нашег народа више нема.
Одговори

Шта планирате од пројеката за ову годину осим завршетка филма, "Ђенерал"?
Одговори

(27-12-2024, 09:19 PM)Лука Калиманац Пише:  Могли би сте да направи видео о Вашим искуствима са четницима и нашом емиграцијом, какви су били људи, како сте ступили у контакт са њима.Занима ме како су се понашали, какви су били као интелектуалци.Жао ми је што таквог слоја нашег народа више нема.

Да, можда, а имам и слика доста са њима.
Одговори

(02-01-2025, 12:56 PM)Драган Пише:  Шта планирате од пројеката за ову годину осим завршетка филма, "Ђенерал"?

Има још доста посла до завршетка ''Ђенерала'', постпродукција је и компликована и скупа, недостаје пара.
Кад будем могао, почећу да радим на сценарију за нови филм.
А ''Генерал Дража Михаиловић и општа историја четничког покрета'' - 4. том, је у штампарији. Ускоро ће бити расписана претплата. То је најтраженија књига, коју немамо на стању.
Одговори

Ово је можда више питање за уваженог госн. Бенита, него за Милослава, да ли је опзната судбина Сретена Ковачевића и Миће Марковића из групе Милутина Јанковића?
И да ли вам је познато нешто око Драгомира Митровића?
Одговори

(14-01-2025, 12:38 PM)ZdravkoR Пише:  Ово је можда више питање за уваженог госн. Бенита, него за Милослава, да ли је опзната судбина Сретена Ковачевића и Миће Марковића из групе Милутина Јанковића?
И да ли вам је познато нешто око Драгомира Митровића?
Биографија Сретена Ковачевића налази се у књизи Славка и Здравка Маслара "Рујна слобода", коју је написала Ана Филиповић, приређивач ове књиге.
Одговори

https://www.glaskotorvarosa.com/veliki-p...e-krajine/

Хоће ли бити у Ризници - Бања Лука ?
Одговори

(15-01-2025, 12:08 PM)Ocaus41 Пише:  https://www.glaskotorvarosa.com/veliki-p...e-krajine/

Хоће ли бити у Ризници - Бања Лука  ?

Хоће
Одговори

Да ли ће бити теме у будућности, нешто више о Вуковој реформи, и слично?
Одговори

Велики поздрав господине Самарџићу!Знате ли нешто о четницима у ваљевском крају тачније село Бабина Лука...Ту је било и четника и партизана у почетку... мој прадеда је тад у том селу држао продавницу а његов рођени брат је био у четницима и често је долазио код мог прадеде да се крију и да узму хране и цигара они су сазнали да је стрељан 1941 средином јула у Ваљеву.Нашао сам неки списак да су тад стрељани неки Партизани и неки јевреји али њега не могу да нађем нема га на тим списковима што сам гледао а немамо ниједну слику од њега...Где би могао да нађем те податке и може ли се доћи некако бар до војне легитимације или до слике из војске?Хвала Пуно
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 4 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним