Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(26-04-2025, 08:03 AM)sagus Пише:  Да ли се зна судбина мајора Славољуба Врањешевића? Обзиром да му је суђено на Београдском процесу и да је осуђен на 20 година тешког затвора, губитка свих грађанских права, конфискацију целокупне имовине

Издржао робију, вратио се у Бањалуку. Комунисти га поново хапсе и одводе у С. Митровицу, јер је примао помоћ од сабораца из емиграције (иначе, није имао од чега да живи). Преминуо је у затвору.
Одговори

Господине Милославе, ја сам из Брчког па сам се бавио истраживањем брчанских четника, као и јединица. Да ли можда знате нешто више о брчанским четницима и јединицама, и гдје бих могао наћи информације. Наравно извори су минимални, јер је све око партизана. Оно што сам успио да пронађем јесте да су на простору Брчког и Мајевице оперисали Стеван Леко Дамјановић који је био из Слијепчевића села код Брчког, Радивоје Керовић који је некако највише контроверзан, кажу за сарадњу са усташама и Швабама, а и негдје да је организовао убиство Дамјановића и Бањичића. Ипак ништа не успијевам да нађем о Аци Медунићу и команданту брчанске бригаде Марку Лугоњићу. За Медунића сам само нашао једну слику на Фејсбук страници четници Канаде и информацију у неком старом чланку да је прије рата играо фудбал за ФК Јединство. За Марка Лугоњића пак не налазим ништа, сем да је био командант брчанске бригаде. Ако имате било какве информације или изворе у којима нешто може да се нађе било би од велике помоћи  Smile
Одговори

"Ја нисам Јосип Броз Тито који нема ништа заједничко са овом земљом и овим народом па да могу да побегнем." - Драгољуб Дража Михаиловић 
Одговори

(03-05-2025, 03:02 AM)Ђовани Ђустинијани Лонго Пише:  Господине Милославе, ја сам из Брчког па сам се бавио истраживањем брчанских четника, као и јединица. Да ли можда знате нешто више о брчанским четницима и јединицама, и гдје бих могао наћи информације. Наравно извори су минимални, јер је све око партизана. Оно што сам успио да пронађем јесте да су на простору Брчког и Мајевице оперисали Стеван Леко Дамјановић који је био из Слијепчевића села код Брчког, Радивоје Керовић који је некако највише контроверзан, кажу за сарадњу са усташама и Швабама, а и негдје да је организовао убиство Дамјановића и Бањичића. Ипак ништа не успијевам да нађем о Аци Медунићу и команданту брчанске бригаде Марку Лугоњићу. За Медунића сам само нашао једну слику на Фејсбук страници четници Канаде и информацију у неком старом чланку да је прије рата играо фудбал за ФК Јединство. За Марка Лугоњића пак не налазим ништа, сем да је био командант брчанске бригаде. Ако имате било какве информације или изворе у којима нешто може да се нађе било би од велике помоћи  Smile

Поздрав,
Треба да има у Војном архиву, Фонд четничка архива, кутија Мајвечки корпус.
Одговори

(26-04-2025, 11:26 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(26-04-2025, 08:03 AM)sagus Пише:  Да ли се зна судбина мајора Славољуба Врањешевића? Обзиром да му је суђено на Београдском процесу и да је осуђен на 20 година тешког затвора, губитка свих грађанских права, конфискацију целокупне имовине

Издржао робију, вратио се у Бањалуку. Комунисти га поново хапсе и одводе у С. Митровицу, јер је примао помоћ од сабораца из емиграције (иначе, није имао од чега да живи). Преминуо је у затвору.

Његова биографија налази се у
"Роковник Србија - 80 година од Босанске Голготе",
заједно са још 11 биографија Дражиних официра који су командовали највећим формацијама војске под командом ђенерала Драже Михаиловића, а остали су му верни до краја. 
Славољуб Врањешевић је један од њих неколицине.
Одговори

Субнор признаје да је Броз био у Шпанији када је био присутан током убиства Паровића. И то је нешто.

А ово Шмит је било шифровано име за Благоја Паровића.

Директор Архива Војводине је лепо позвао људе да иду по архивама како би истраживали документа и напоменуо да гдин Милослав зна о чему се ради, пошто он већ истражује по архивама.

Ово је из емисије "После ручка" коју је данас окачио форумаш Тодоровић.
Одговори

Поштовани господине Самарџићу, 
Да ли сте чули за преговоре између Недића и Драже који су се десили септембра 1941., а на којима је договорено потискивање партизана? Наводно су Драгослав Павловић, Александар Михајловић и Радослава Ђурић били Дражини делегати.
Одговори

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Поштовани господине Самарџићу, да ли знате нешто више о потпоручнику Андрији Гаврану, Србину избеглици из Славоније, који је после Априлског рата дошао у Прањане и ту приступио четницима?
Одговори

(09-05-2025, 12:42 AM)Potporucnik1 Пише:  Поштовани господине Самарџићу, 
Да ли сте чули за преговоре између Недића и Драже који су се десили септембра 1941., а на којима је договорено потискивање партизана? Наводно су Драгослав Павловић, Александар Михајловић и Радослава Ђурић били Дражини делегати.

Нисам, то јест, није било таквих преговора.
Одговори

(03-06-2025, 06:30 PM)Прањанац Пише:  Поштовани господине Самарџићу, да ли знате нешто више о потпоручнику Андрији Гаврану, Србину избеглици из Славоније, који је после Априлског рата дошао у Прањане и ту приступио четницима?

Не много више од оног што пише Звонко Вучковић. Био је командант батаљона у 1. равногорском корпусу. Страдао је на крају рата или после рата. Можда Адмирал има биографију.
Одговори

Игор и Шијан о гдину Милославу

Погледати од 31:30

https://www.youtube.com/watch?v=NYhNab8pSog
Одговори

(05-06-2025, 11:17 PM)Митић Пише:  Игор и Шијан о гдину Милославу

Ко је кога тужио? Јок
Одговори

(06-06-2025, 11:43 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(05-06-2025, 11:17 PM)Митић Пише:  Игор и Шијан о гдину Милославу

Ко је кога тужио? Јок

Шијан више пута окрене неку вест наопачке. 

Није ово први пут.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 4 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним