Оцена Теме:
  • 48 Гласов(а) - 4.54 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(06-06-2026, 08:59 PM)Алекса Пише:  
(06-06-2026, 07:18 PM)Краљевина Шумадија Пише:  
(14-06-2023, 09:36 PM)Мића Адмирал Пише:  
(16-05-2019, 07:45 PM)Мића Адмирал Пише:  Не знам како је настрадала Мишина мајка, али комунистима не верујем.
Био је рат, а свешт. Вукојичић је био шеф Обавешт. службе Пљеваљске бригаде. Мишина мајка је била са ( уз ) партизанима, а њен муж, Мишина отац команд. партизанског батаљона.
Да ли би СПЦ канонизовала злочинца ? Да ли се зна за још један такав пример ?Комунисти су побили пар стотина свештеника СПЦ, свакако више и од усташа, Немаца, шиптара и других заједно.Убијали су их и за време рата и после њега.Да ли вам је познато да је то и једна војска или власт чинила ?Све те комунистичке убице су " канонизоване ", постали су првоборци, народни хероји, министри....
Свештеник Милорад Вукојичић је из националне и интелектуалне породице. Отац Сава био је исто свештеник, брат Манојло правник, брат Синиша учитељ, погинуо као четник 10.окт.1943, брат Миодраг ђак.
Пре погибије Мишине мајке десило се ово :
Свештеник Слободан Шиљак ( канонизован када и Вукојичић ) убијен је са својом ћерком Будиславом Будом, младом а тек удовицом. Комунисти су их извели из куће, потом одвели на Косаницу у Глибоћима, где су их измучене искасапили, 5.дец.1943. Годину дана пре, комунисти су на превару из куће попа Душана Пријовића, извели Будиног мужа капетана Сава Дамјановића и зверски убили.
Свештеника Душана Пријовића убили су, касније, на Савин дан 1946.

Да допуним сам себе:
Милорад С. Вукојичић је у организацији и у шуми од 12. децембра 1941. године. Био је на дужности замен. команд. места, са чином рез. сан. потпоручника. У предлогу за његово унапређење наведене су битке у којима је учествовао, као: "немилосрдан у борби" итд. Предложен је ( 31. јула 1944.) за Орден Св. Саве IV реда, а одобрен је исти орден V реда.
Занимљиво. Нисам знао ни да је био у четницима, претпоставио сам да је то комунистичка лаж да му брзо суде. Али идаље.. има доста доказа против њега

Који су то докази? Постоје нека сведочења која не могу да се потврде. За твоју рођаку се само каже да ју је негде одвео и ништа више.
Одговори

(06-06-2026, 11:16 PM)Филип Ђукић Пише:  
(06-06-2026, 08:59 PM)Алекса Пише:  
(06-06-2026, 07:18 PM)Краљевина Шумадија Пише:  
(14-06-2023, 09:36 PM)Мића Адмирал Пише:  
(16-05-2019, 07:45 PM)Мића Адмирал Пише:  Не знам како је настрадала Мишина мајка, али комунистима не верујем.
Био је рат, а свешт. Вукојичић је био шеф Обавешт. службе Пљеваљске бригаде. Мишина мајка је била са ( уз ) партизанима, а њен муж, Мишина отац команд. партизанског батаљона.
Да ли би СПЦ канонизовала злочинца ? Да ли се зна за још један такав пример ?Комунисти су побили пар стотина свештеника СПЦ, свакако више и од усташа, Немаца, шиптара и других заједно.Убијали су их и за време рата и после њега.Да ли вам је познато да је то и једна војска или власт чинила ?Све те комунистичке убице су " канонизоване ", постали су првоборци, народни хероји, министри....
Свештеник Милорад Вукојичић је из националне и интелектуалне породице. Отац Сава био је исто свештеник, брат Манојло правник, брат Синиша учитељ, погинуо као четник 10.окт.1943, брат Миодраг ђак.
Пре погибије Мишине мајке десило се ово :
Свештеник Слободан Шиљак ( канонизован када и Вукојичић ) убијен је са својом ћерком Будиславом Будом, младом а тек удовицом. Комунисти су их извели из куће, потом одвели на Косаницу у Глибоћима, где су их измучене искасапили, 5.дец.1943. Годину дана пре, комунисти су на превару из куће попа Душана Пријовића, извели Будиног мужа капетана Сава Дамјановића и зверски убили.
Свештеника Душана Пријовића убили су, касније, на Савин дан 1946.

Да допуним сам себе:
Милорад С. Вукојичић је у организацији и у шуми од 12. децембра 1941. године. Био је на дужности замен. команд. места, са чином рез. сан. потпоручника. У предлогу за његово унапређење наведене су битке у којима је учествовао, као: "немилосрдан у борби" итд. Предложен је ( 31. јула 1944.) за Орден Св. Саве IV реда, а одобрен је исти орден V реда.
Занимљиво. Нисам знао ни да је био у четницима, претпоставио сам да је то комунистичка лаж да му брзо суде. Али идаље.. има доста доказа против њега

Који су то докази? Постоје нека сведочења која не могу да се потврде. За твоју рођаку се само каже да ју је негде одвео и ништа више.
Да, али морате да схватите ко то прича, људи који су били тамо са њом. Она је одведена и нико је никад није видио. Неозбиљно је рећи да је није убијо, па који год да је разлог.. посебно што ово није једина оваква прича.
Одговори

Алекса, да ли има нека детаљнија информација о томе ''одвео је Маца''?
Да ли је био сам?
Ако не, колико их је било?
Да ли је ухапшена по његовој писаној наредби, а он није био ту?
Да ли је то било ноћу или дању?
После колико времена је убијена?
Да ли је пронађено тело?
Да ли је било очевидаца ликвидације?
Пошто је 1941. био потпоручник, тада је вероватно био капетан. Пошто је одликован Оредном Св. Саве, вероватно му је основна дужност и даље била у позадини: командант позадине, шеф санитета (пре ће бити помоћник шефа, јер није био лекар), војни свештеник бригаде, верски референт, и сл. Могуће да је био и у обавештајној служби и на више дужности одједном. Пљеваљска бригада је била најјача у ЦГ и најдужи борбени пут је имала, три пута је била у Херцеговини, у борбама против партизана, усташа и Немаца. У тим, и другим борбама, и Вукојичић је учествовао, претпостављам као командир (вод, чета), тј. имао је потчињене војнике.
Одговори

(06-06-2026, 06:25 PM)Алекса Пише:  Када кажем симпатизер мислим да их је подржавала (у смислу фаворитизовала), зато сам рекао "вјероватно" јер нико није могао 100% знати шта она мисли. Али Зора је била цивил, није радила ништа са војском. И да у овом случају мислим да јесте убијена само зато што је била жена партизана, јер она није једниа. Маца је највише убијао жене од партизана.

Поштујем ја свједочења твоје фамилије, ама оно може бити субјективно,  а може бити и да нису имали права сазнања о Зорином дјеловању. 
Нпр. Сестра моје бабе,  имала момка партизана. Помало, можда и несвјесно, обављала: те курирску службу, те мало храна, мало чарапе за "другове" . Што је дефкто рад за непријатеља. Четници то сазнају,  наравно ликвидирају је. Шта да јој раде? Она је њима радила о глави.
Одговори

(07-06-2026, 04:38 PM)Милослав Самарџић Пише:  Алекса, да ли има нека детаљнија информација о томе ''одвео је Маца''?
Да ли је био сам?
Ако не, колико их је било?
Да ли је ухапшена по његовој писаној наредби, а он није био ту?
Да ли је то било ноћу или дању?
После колико времена је убијена?
Да ли је пронађено тело?
Да ли је било очевидаца ликвидације?
Пошто је 1941. био потпоручник, тада је вероватно био капетан. Пошто је одликован Оредном Св. Саве, вероватно му је основна дужност и даље била у позадини: командант позадине, шеф санитета (пре ће бити помоћник шефа, јер није био лекар), војни свештеник бригаде, верски референт, и сл. Могуће да је био и у обавештајној служби и на више дужности одједном. Пљеваљска бригада је била најјача у ЦГ и најдужи борбени пут је имала, три пута је била у Херцеговини, у борбама против партизана, усташа и Немаца. У тим, и другим борбама, и Вукојичић је учествовао, претпостављам као командир (вод, чета), тј. имао је потчињене војнике.

Основно је питање зашто баш њу? Нису одводили никад цело село нити целе фамилије, већ појединце за које су имали одређене оптужбе. Значило би нам да знамо датум када и одакле је именована одведена/убијена. То би се могло повезати са неким догађајем (нпр. погибија капетана Јеловца или сл.

Друго, и основно: Ако је канонизован сигурно није негативна историјска личност. Има ко о томе суди, ко ће и нама судити. Грех је дати себи за право о томе износити ставове. Са друге стране, ако ћемо тако да гледамо, већина Немањића су ратовали са браћом/очевима, цар Лазар са Алтомановићем итд. Зашто прота Вукојичић не може бити позитивна историјска личност ако је ратовао против својих сународника који су се одрекли Бога и урушавали државно уређење?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(12-05-2026, 07:39 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(12-05-2026, 06:04 PM)Алекса Пише:  [Слика: August_%C5%A0midhuber%2C_komandant_7._SS...a_JVuO.jpg]"August Šmidhuber, komandant 7. SS divizije, Todor Perović, lekar Trebinjskog korpusa i kapetan Milorad Vidačić, komandant Trebinjskog korpusa JVuO" je zvanični opis ove slike. Da li je ovo Milorad, i šta će on sa nemcima? Miloslave može nešto više podataka..

Биће детаљно у емисији на нашем Јјутјубу 27. маја.
На основу овог извештаја сам схватио да су у питању одреди носача. Види се да Перовић и Видачић носе исте униформе као и овај Немац. 

Br. 232 (171)

OBAVEŠTENJE VLADE ZECEVlCA OD 18 MAJA 1943 ZAMENIKU
NAČELNIKA VRHOVNOG ŠTABA NOV I POJ O
SITUACIJI U PLJEVALJSKOM I BJELOPOLJSKOM SREZU

....

3) Razoružavaju četnike i šalju negde na rad. Mali broj
četnika ostaje sa Nemcima i Italijanima, ali pod uslovom da se obuku u njihove
uniforme. Ovako obučeni četnici služe im kao izviđačke
patrole, koji seljacima govore da ne beže ispred Nemaca (kojih
na mnogo — po njihovoin pričanju) a Talijani su glavna sila,
coji im neće ništa. Ustvari N. i T. uz put pale kuće, pljačkaju
stoku i ostalo, a ubijaju i po nekog četnika.

.....

ZBORNIK NOR-a, tom II - DOKUMENTI VRHOVNOG ŠTABA NOV I POJ - knjiga 9 - april-jun 1943, str. 275
Одговори

Ма где Видачић да буде носач. Smile
То се односи на црногорске четнике, заробљене у Операцији "Шварц".
Одговори

Мени овај горе не личи баш на Видачића, али не бих искључио.
Одговори

Након дужег полемисања, закључио сам да је Зора ипак била партизанка. Учествовала је у борбама у Србији (Нова Варош, Ужице) све до касне '42 или ране '43, не зна се тачно. Тада је остала у другом стању и морала је да оде у Пљевља код њених да се стара о дјетету. Код Италијана се уписивала, а они је нису дирали. 
У пролеће 1944 Маца је дошао са "четничком дружином" да је одведе у поноћ. Не знам колико их је било али није био сам. Маца је рекао Зорином оцу да оће само на испитивање да је води а отац, Раде, се наљутио јер је знао да ће вјероватно да је убије и молио је да он пође са Мацом. Када ју је одвео никад није више виђена. Никад није нађен леш а знамо да је стријељана из комунистичких извора. Очевидаца ликвидације није било јер је убијена исте ноћи негдје у шуми. Да је она била партизан је изостављено из усменог описа догађаја, сада разумијем што је убијена. Занима ме оно што је Перун рекао о погибији капетана Јеловца? Исто ме интересује.. на неким сајтовима на интернету спомињу се "градови који су четници ослободили од немаца" који цитирају Самарџића као извор (попут овог: https://www.in4s.net/istorijska-prevara-...-partizani) и наведена су Пљевља септембра 1944.. занима ме ако знате шта више о тој битци.
Одговори

(10-06-2026, 06:47 PM)Алекса Пише:  Након дужег полемисања, закључио сам да је Зора ипак била партизанка. Учествовала је у борбама у Србији (Нова Варош, Ужице) све до касне '42 или ране '43, не зна се тачно. Тада је остала у другом стању и морала је да оде у Пљевља код њених да се стара о дјетету. Код Италијана се уписивала, а они је нису дирали. 
У пролеће 1944 Маца је дошао са "четничком дружином" да је одведе у поноћ. Не знам колико их је било али није био сам. Маца је рекао Зорином оцу да оће само на испитивање да је води а отац, Раде, се наљутио јер је знао да ће вјероватно да је убије и молио је да он пође са Мацом. Када ју је одвео никад није више виђена. Никад није нађен леш а знамо да је стријељана из комунистичких извора. Очевидаца ликвидације није било јер је убијена исте ноћи негдје у шуми. Да је она била партизан је изостављено из усменог описа догађаја, сада разумијем што је убијена. Занима ме оно што је Перун рекао о погибији капетана Јеловца? Исто ме интересује.. на неким сајтовима на интернету спомињу се "градови који су четници ослободили од немаца" који цитирају Самарџића као извор (попут овог: https://www.in4s.net/istorijska-prevara-...-partizani) и наведена су Пљевља септембра 1944.. занима ме ако знате шта више о тој битци.

Нисам наишао на пример да је нека жена убијена зато што је била партизанка.
Такве би пуштане или уз укор, или уз шамар (Дангић).
У Новој Вароши је у зиму 1941/42, све до априла отприлике, била јака концентрација комуниста, укључујући и њихове руководиоце. Радили су грозне ствари. Уредник ''Златарских новости'', сада у пензији, показивао ми је кућу у којој је једна партизанка скувала у казану свог пасторка, на пример. Иначе то сам прочитао у Краковљевој књизи, па сам га питао је ли тачно.
Било је правило да се убиства и мучења испитују. Слати су дописи у јединице на чијем су терену они за које се знало. Наравно, не значи да је Зора у томе учествовала. Можда је неко приметио у некој од тих група. Можда је и лажно оптужена.
Могуће је да зна детаље овај новинар у пензији - али, можда би било боље да се не распитујеш даље.
Углавном, то је била тешка секта и кад та секта оптужи установу попут СПЦ, практично 100% оптужба је нетачна.
За ослобођење Пљеваља боље да питаш Божу. У сећању ми је да је била симболична борба - Немци су се повлачили. За разлику од нпр. Лазаревца, где је била баш крвава борба (исто септембар 1944).
Одговори

(11-06-2026, 10:22 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(10-06-2026, 06:47 PM)Алекса Пише:  Након дужег полемисања, закључио сам да је Зора ипак била партизанка. Учествовала је у борбама у Србији (Нова Варош, Ужице) све до касне '42 или ране '43, не зна се тачно. Тада је остала у другом стању и морала је да оде у Пљевља код њених да се стара о дјетету. Код Италијана се уписивала, а они је нису дирали. 

Нисам наишао на пример да је нека жена убијена зато што је била партизанка.
Такве би пуштане или уз укор, или уз шамар (Дангић).
У Новој Вароши је у зиму 1941/42, све до априла отприлике, била јака концентрација комуниста, укључујући и њихове руководиоце. Радили су грозне ствари. Уредник ''Златарских новости'', сада у пензији, показивао ми је кућу у којој је једна партизанка скувала у казану свог пасторка, на пример. Иначе то сам прочитао у Краковљевој књизи, па сам га питао је ли тачно.
Било је правило да се убиства и мучења испитују. Слати су дописи у јединице на чијем су терену они за које се знало. Наравно, не значи да је Зора у томе учествовала. Можда је неко приметио у некој од тих група. Можда је и лажно оптужена.
Могуће је да зна детаље овај новинар у пензији - али, можда би било боље да се не распитујеш даље.
Углавном, то је била тешка секта и кад та секта оптужи установу попут СПЦ, практично 100% оптужба је нетачна.
За ослобођење Пљеваља боље да питаш Божу. У сећању ми је да је била симболична борба - Немци су се повлачили. За разлику од нпр. Лазаревца, где је била баш крвава борба (исто септембар 1944).
Разумем Smile
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним