Поруке: 17,015
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,879
Има материјала. Посветио сам томе неколико десетина страница у књизи ''Истина о Титовим партизанима'', али свакако има довољно и за књигу.
Иначе једна историчарка пише књигу о партизанкама, требало би ускоро да се појави.
Поруке: 496
Теме: 40
Углед:
98
Давно сам негдје прочитао како су Нијемци, негдје у Далмацији, направили покољ над око 2000 Хрвата, па су за то послије оптужили четнике. Знате ли нешто више о том догађају?
Ако идем напријед, пратите ме...ако се повучем, убијте ме...ако умрем, осветите ме.
-Анри де ла Рошжаклен
Поруке: 496
Теме: 40
Углед:
98
(06-11-2014, 01:49 AM)Милослав Самарџић Пише: Да, то је била СС дивизија ''Принц Еуген''. Нису Немци оптужили четнике, већ Павелић, није могао да призна истину.
Зна ли се шта је био повод? Одмазда или ...?
Ако идем напријед, пратите ме...ако се повучем, убијте ме...ако умрем, осветите ме.
-Анри де ла Рошжаклен
Поруке: 2,084
Теме: 6
Углед:
109
СС Принц Ојген је оставила и те како крвав траг, почев од покоља у Кривој реци, убијања цивила и деце у Црној Гори, Сутјеске па све до поменутих села са Немцима лојалним становништвом. О овоме се чак може наћи трага и у немачким документима.
СС Ханџар и Кама су касније формиране, нису се пуно кретале и укупно су починиле мање злочина од 7. СС. Далеко од тога да су били невинашца, али једноставно су били формирани у време кад је ситуација била лошија по њих и краће су дејствовали.
Злочин у поменутим хрватским селима је од скоро приписиван четницима, знало се одмах ко је то урадио, чак је било и протеста итд. Повод је била партизанска заседа на путу, после које су ови ушли у најближа села и побили све без пуно питања.
Поруке: 4,404
Теме: 55
Углед:
651
Херман Фегелајн, Химлеров официр за везу са Хитлером, обавестио је фирера 6. априла 1944. да је један припадник "Ханџар" дивизије, рањен у десну руку, левом руком извадио срце из груди 17-орици заробљених, рањених партизана (В. Казимировић, Немачки генерал у Загребу, стр. 195).
Један батаљон 28. пука ове дивизије чинили су Шиптари са Косова и Метохије. О злочинима тог батаљона после рата је говорио командант пука, Франц Матиас: "У овом маршу ови су људи клали све на што су наилазили, а што није носило фес. Било је случајева да је официр који је био на челу колоне видео како људи раде на њиви. Кад се доцније окренуо, могао је видети да ти људи који су малочас радили на њиви више нису били живи. Шиптари, чим би приметили, једноставно би излазили из колоне и клали их." (Владимир Дедијер, Нови прилози за биографију Јосипа Броза Тита, стр. 1219 – 1227).
Поруке: 17,015
Теме: 632
Углед:
1,879
Да ли се зна тачно колико је која од четири СС дивизије са територије Југославије починила злочина?
Што се тиче Криве Реке, Немци су после тврдили да су ту цивиле убијали Бугари и неки који говоре ''вашим језиком''. Можда су мислили на Хрвате, ако их је тада било у овој дивизији. Али свакако јесу убијли и они.