Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Смиљанић.
Одговори

(03-11-2014, 06:52 PM)Милослав Самарџић Пише:  Смиљанић.

Господине Самарџићу, имате ли какве доказе и имена жртава поручника Момчила Смиљанића? Иако су били на супротиним странама у својим мемоарима капетан З. Вучковић говори лепо о њему.
Одговори

Да ли се зна где је завршила архива церско-мајевичке групе?
Одговори

(05-11-2014, 12:59 PM)Борко Радовић Пише:  

Господине Самарџићу, имате ли какве доказе и имена жртава поручника Момчила Смиљанића? Иако су били на супротиним странама у својим мемоарима капетан З. Вучковић говори лепо о њему.
Да, говори лепо, био му је друг и оженио је његову сестру после рата.
Али други говоре лоше. На жалост немам времена да тражим извор.
Одговори

(05-11-2014, 02:32 PM)Равногорац Пише:  Да ли се зна где је завршила архива церско-мајевичке групе?
Требало би да је у Војном архиву у БГ. Церског и Мачванског јесте, проучавао сам је за књигу о Рачићу, али не сећам се да ли је ту и за Мајевички. 90% да јесте.
Одговори

Колико има материјала и доказа за писање књиге која би се бавила темом такорећи злоупотребе жена и деце у партизанима? Почев од примера присилне мобилизације, процента жена бораца у јединицама и конкретној улози, слање у борбу деце без војничке обуке и слично... Или све то као део теме Однос комуниста према цивилном становништву (између осталог коришћење цивила као живи штит, локалних девојака за подизање морала војницима, пљачка и питање кажњавања тј некажњавања, манипулација наводним четничким а и усташким клањима и коришћење таквог заплашеног становништва за своје потребе, уз то и конкретни злочини..?)

[Слика: t1538.gif]
Одговори

Има материјала. Посветио сам томе неколико десетина страница у књизи ''Истина о Титовим партизанима'', али свакако има довољно и за књигу.
Иначе једна историчарка пише књигу о партизанкама, требало би ускоро да се појави.
Одговори

Давно сам негдје прочитао како су Нијемци, негдје у Далмацији, направили покољ над око 2000 Хрвата, па су за то послије оптужили четнике. Знате ли нешто више о том догађају?

Ако идем напријед, пратите ме...ако се повучем, убијте ме...ако умрем, осветите ме.
-Анри де ла Рошжаклен
Одговори

(06-11-2014, 12:27 AM)Мањача Пише:  Давно сам негдје прочитао како су Нијемци, негдје у Далмацији, направили покољ над око 2000 Хрвата, па су за то послије оптужили четнике. Знате ли нешто више о том догађају?
Да, то је била СС дивизија ''Принц Еуген''. Нису Немци оптужили четнике, већ Павелић, није могао да призна истину.
Одговори

1. Да ли је донекле тачна немачка процена да је та Принц Еуген дивизија била најбруталнија јединица у другом светском рату? Изузев усташа наравно..

2. Чуо сам да сте издали књигу, у којој сте интервјуисали децу познатих равногораца. Та књига је, колико ја знам, распродата. Планирате ли можда ново штампање? Веома сам заинтересованSmileSmile

3. Да ли планирате дигитализацију свих бројева Погледа?Smile
Одговори

Како је био опасност по Дражу кад је био тешки рањеник?
Одговори

(06-11-2014, 03:16 PM)Романија1 Пише:  

Како је био опасност по Дражу кад је био тешки рањеник?

Вукчевић у својим мемоарима потез Остојића објашњава тиме да је Остојић био заговорник радикалног курса према партизанима и њиховим присталицама и да није остављао простора за било какве преговоре. Тако сам ја разумео.
Одговори

(06-11-2014, 03:47 AM)Равногорац Пише:  1. Да ли је донекле тачна немачка процена да је та Принц Еуген дивизија била најбруталнија јединица у другом светском рату? Изузев усташа наравно..

2. Чуо сам да сте издали књигу, у којој сте интервјуисали децу познатих равногораца. Та књига је, колико ја знам, распродата. Планирате ли можда ново штампање? Веома сам заинтересованSmileSmile

3. Да ли планирате дигитализацију свих бројева Погледа?Smile
1. Ни издалека, не може се поредити са СС дивизијама ''Ханџар'', ''Кама'' и ''Скендербег''.
2. Била су два издања, тешко да ће бити трећег.
3. Засад немамо могућности за то.
Одговори

(06-11-2014, 01:49 AM)Милослав Самарџић Пише:  Да, то је била СС дивизија ''Принц Еуген''. Нису Немци оптужили четнике, већ Павелић, није могао да призна истину.

Зна ли се шта је био повод? Одмазда или ...?

Ако идем напријед, пратите ме...ако се повучем, убијте ме...ако умрем, осветите ме.
-Анри де ла Рошжаклен
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 4 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним