Поруке: 4,461
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
672
Налетех случајно на јутубу на ову песму под називом "Марш сибирских стрелаца". Песма је белоармејска из руског грађанског рата. Буквално иста мелодија као и црвеноармејска "Партизанска песма" (коју су наши комунисти певали као "По шумама и горама"). Зна ли неко чија је то у ствари песма - белих или црвених?
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 964
Теме: 18
Углед:
256
(21-08-2015, 03:35 PM)Николај Пише: Налетех случајно на јутубу на ову песму под називом "Марш сибирских стрелаца". Песма је белоармејска из руског грађанског рата. Буквално иста мелодија као и црвеноармејска "Партизанска песма" (коју су наши комунисти певали као "По шумама и горама"). Зна ли неко чија је то у ствари песма - белих или црвених?
Мелодија припада белима,и баш је у тој песми први пут коришћена . . . Касније су је преузели украјински партизани,па наши . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
Углед:
672
Могао сам да претпоставим, ко ће да украде ако не комунисти...
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 252
Теме: 0
Придружен: Aug 2013
Углед:
26
Ја људи први пут чујем.Нисам знао.Све су покрали.
Поруке: 3
Теме: 0
Придружен: Aug 2015
Углед:
0
Имам питанје за господина Мирослава дали имате податке о Посавским Четницима конкретно ме интересује Павле Гајић , пошто је велики број мојих предака крену са нјим пут Требаве ?
Поруке: 17,496
Теме: 646
Углед:
2,056
Да, писао сам о њима, а имам и Гајићеву слику. Они су кренули заједно са четницима из Србије марта 1945. на Вучјак, а априла 1945. на Мотајицу, па даље на југ, а онда на исток, ка Зеленгори. Био је план да се ту пређе Дрина, али није успео.
Јединица се звала Северна група босанских корпуса (Мајевички, Озренски и Требавски корпус). Неке јединице те групе су остале на теренима, а и оне су страдале.
Поруке: 17,496
Теме: 646
Углед:
2,056
На жалост не знам, а што кажеш среће се име ту и тамо. Можда је био рођак др Вукашина Перовића.
Углед:
672
Мислим да је овај Тодор Перовић био сведок оптужбе на процесу Дражи.