Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Сарадња / односи са Осовином

Хвала Ватра на објашњењу, али не могу да прихватим нешто што је супротно фактима.
На слици су комунисти из ЈУ које Гестапо води из логора Грас у ЈУ. Оригинал те и других слика је у Нишу. Донео их је комуниста први на слици, Александар Стојановић, и оставио другом комунисти за успомену.
Одговори

Koji su to fakti?
Ranije vam je postavljen lunk na kom se vidi događaj, datum i mesto.

Ako su vaši fakti da vam je preneo rekao kome je to preneo neko drugi i to sve posle 70 godina...
Одговори

Ово што сам навео су факти. Колико пута сам поновио да су оригинали у Нишу. Ви немате оригинале. Имате нечију измишљену причу да су на слици неки Французи, Енглези, ко већ.
Одговори

(06-05-2019, 07:50 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ово што сам навео су факти. Колико пута сам поновио да су оригинали у Нишу. Ви немате оригинале. Имате нечију измишљену причу да су на слици неки Французи, Енглези, ко већ.

Црвенима је и мање довољно, ништа чудно
Одговори

(07-05-2019, 06:51 PM)Жаре Пише:  
(06-05-2019, 07:50 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ово што сам навео су факти. Колико пута сам поновио да су оригинали у Нишу. Ви немате оригинале. Имате нечију измишљену причу да су на слици неки Французи, Енглези, ко већ.

Лако је доказати да су оно ЈУ комунисти на слици, оригиналима и изјавама чланова те породице (пошто је друг оног Шпанца у међувремену преминуо), док комунисти, логично, не би могли да докажу да су оно неки Французили или Енглези.
У основи, све што тврдим да су фалсификовали:
https://www.pogledi.rs/24255-2/
...може се доказати.
Обратно, они не могу доказати да сам ја нешто фалсификовао, јер, наравно, нисам.
Али Ватра ће ме ипак и даље називати фалсификатором.Smile
Одговори

(07-05-2019, 07:46 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(07-05-2019, 06:51 PM)Жаре Пише:  

Лако је доказати да су оно ЈУ комунисти на слици, оригиналима и изјавама чланова те породице (пошто је друг оног Шпанца у међувремену преминуо), док комунисти, логично, не би могли да докажу да су оно неки Французили или Енглези.
У основи, све што тврдим да су фалсификовали:
https://www.pogledi.rs/24255-2/
...може се доказати.
Обратно, они не могу доказати да сам ја нешто фалсификовао, јер, наравно, нисам.
Али Ватра ће ме ипак и даље називати фалсификатором.Smile

Мишљења људи који заступају идеологију и режим који је стварао концентрационе логоре у којима су убијана, или од глади умирала деца, апсолутно су небитна.
Одговори

- Активне оружане акције од стране комуниста нису предлагане ни разматране у првим месецима окупације Југославије, јер је КПЈ заузимала пасиван став према Немачкој. По извештајима припадника ЈНП “Збор”из Чачка (Покрет Димитрија Љотића), из јуна 1941. године, истиче се да су комунисти једино друштво немачким војницима у граду, тако да су били у могућности да рад својих идеолошких противника пријављују немачким властима. (Међуопштински историјски архив Чачак (МИАЧ), Збирка ЈНП “Збор”, К-1, бр.17.)

- Чачански комунисти били су у вези са окупаторским војницима, са којима су по директиви требало да остварују контакте и да са њима разговарају “о расположењу у немачкој војсци и свему.” по изјавама самих припадника КП. (МИАЧ, Мемоарска грађа (припадника партизанског покрета), К-1, рег.бр.16, изјава Радмиле Лале Ивковић.)

- У сећању је остало да је део чачанских комуниста добро прихватио долазак Немаца у Чачак. Политички слагали смо се са Немцима јер су Стаљин и Хитлер имали пакт о ненападању. Комунисти у Чачку су са весељем гледали у тенкове и немачке топове-скори знак пропадања капиталистичке империје. Комунистчки покрет у Чачку своје прве борбене јединице формирају у првој половини јула 1941. године. Прве акције нису биле уперене против окупатора већ против српске жандармерије. Фактички грађански рат у Чачку је почео 9. јула 1941. када је партизанска група, коју је предводио Славко Крупеж, убила два жандарма.

Извор: Фејсбук страница "Принцип"

https://www.facebook.com/Principshop/pho...=3&theater
Одговори

Нема везе са Југославијом, али има везе са Грчком:

"Политика Гестапоа била је да своје напоре усредсреди на појединце који су припадали крајњим деловима грчког политичког спектра. Из тог разлога, на почетку окупације, Гестапо је прихватио пуштање Грка комуниста из притворских центара уколико су тврдили да су бугарске националности. На овај начин је конзулат Бугарске у Атини служио као фасада за ослобађање комуниста и преко Бугара је чињен сваки покушај да се комунисти прате. Рогакос наводи пример Тсимаса који је, он тврди, био Бугарин из Касторије по имену Тсимов. Сходно томе, Тсимов је пуштен из Акронафплие под именом Тсимас интервенцијом бугарског конзулата и са потпуним знањем Гестапоа, и на крају је постао важан члан грчке Комунистичке партије и политички комесар у ЕЛАС-у. 30

Још један грчки комуниста, Ризопоулос, служио је као двоструки агент између Гестапоа и ЕАМ-а и иницирао је пропаганду да је грчка војска на Блиском Истоку фанатично ројалистичка и једина сврха те пропаганде била је да се искористи против грчког народа. 31 Лета 1942, Андреас Ципас, привремени генерални секретар грчке Комунистичке партије и један од оснивача ЕАМ-а, био је агент Бугара. Према Д. Бенетатосу, после стварања ЕАМ-а у септембру 1941. године, Ципас је нестао. Пре него што је нестао, тврди Бенетатос, можда је одиграо кључну улогу у организовању хапшења Л. Апостолоса, члана Централног комитета грчке Комунистичке партија и другог оснивача ЕАМ-а. 32

30. GAK E8 no. 1, Captain P. Rogakos, pp. 3-4.
31. GAK ES no. 1, Captain P. Rogakos, pp. 3-4.
32. D. Benetatos, 10 Chroniko tis Sklavias 1941-1944, Athens 1966, p. 50.

....

Двадесет и седам затвореника затвора Акронафплиа, названог марксистички универзитет од стране комуниста, пронашли су своју слободу интервенцијом немачких служби безбедности преко бугарске амбасаде. Изјаснили су се као Бугари и пуштени су. Многи од њих су били инструменти у стварању ЕАМ-ЕЛАС-а и имали су кључну улогу у покрету отпору (Флеисцхер 1988, стр. 142; Бартзиотас, Етхники Андистаси каи Декемврис 1944, Атина 19Б3, стр. 74). Неки су пристали да раде за бугарске службе безбедности које су деловале испред Гестапоа, или као што је Андреас Тсипас који је могао бити бугарски агент све време. (fusnota na str. 268)

Према Флешчеру, Бугари су веровали да ће, пуштањем комуниста словенско-македонског порекла, успети да искористе ове појединце као пропагандисте за бугаризацију источне Македоније и Тракије. Након пуштања, комунисти су знали како несигурна је њихова новостечена слобода и брзо су отишли у илегалу. Када је грчка служба безбедности схватила шта се дешава, протестовали су код окупаторских власти да су ослобађали комунисте, али било је прекасно кад су Немци променили одлуку.

Сходно томе, ослобађање неких припадника централног комитета омогућило је Комунистичкој партији да се реорганизује до краја лета.

Извор: British Intelligence and Guerrilla Warfare Operations in the Second World War: Greece 1941-1944, A Case study, Submitted by André Gerolymatos, Department of History McGill University, Montreal, May 1991, str. 240-241, 268, 269, 270

Ова студија се налази на следећем линку:

http://digitool.library.mcgill.ca/webcli...976475~840
Одговори

"Насупрот генералу Брајовићу, др Јере Јереб је децембра 1990. године, 34 године после Брионског пленума и расправе на партијским састанцима у ВИИ објавио текст у загребачком Вечерњем листу: Павелић је помогао Титу, у којем је рекао: Нема сумње да је Павелићева катастрофална протусрпска политика била главним чимбеником успеха Титовог партизанског покрета у зиму 1941-1942 и 1942-1943. Тито је концем 1941. био уништен у Србији и тешко би се без Павелићеве политике могао одржати и повећати своје снаге у Босни и Херцеговини до свибња 1943. када му Енглези почињу слати значајну помоћ. Павелићева веза с Титом ишла је преко кћери пуковника, пред крај рата генерала Виктора Пребега од 1. сијечња 1943, Поглавниковог крилног побочника. Она је била у партизанима и звала се, колико знам, Вера Пребег.“ 37)

37) Цитирано према В. Ценчић, Иво Крајачић-Стево: "Ја о себи, други о мени", Ријека 2010, стр. 16

Извор: Јован Пејин, "Време и истина", Косовска Митровица: Лестве 2019, стр. 54
Одговори

BR. 169
DESETODNEVNI IZVEŠTAJ 718. PEŠADIJSKE DIVIZIJE
OD 26. OKTOBRA 1942. O VOJNO POLITIČKOJ SITUACIJI,
POKRETIMA I DEJSTVIMA PARTIZANSKIH SNAGA KAO I
O CETNIŠTVU DRAŽE MIHAILOVIĆA U BOSNI

"Istočno oid Rogatice ustaše su nedavnim ubiistvima
izazvale pravoslavno stanovništvo, na što je došlo do većih
sukoba delom između ustanika i antikomunista s jedne strane
i ustaša s druge strane. U toku ovih borbi bilia je takođe
i ozloglašena komunistička banda Muje Hodžića3 jako pritešnjena
od strane ustanika i antikomunista, to je ova potražila
zaštitu kod ustaša. Bilo je tako utvrđeno da su ustaše
delimično sarađivali s komunističkom bandom Muje Hodžića,
pri čemu su se ustaše zauzele i za snabdevanje komunističke
bande oružjem i municijom."

3 Reč je o komandantu Muslimanskog bataljona Romanijskog
NOP odreda

Izvor: ZBORNIK DOKUMENATA I PODATAKA NOR-a tom XII, DOKUMENTI JEDINICA I USTANOVA NEMAČKOG RAJHA, knjiga 2: 1942, str. 826
Одговори

На данашњи дан 1942. – Немци су извршили рацију на припаднике равногорског покрета у Трбушанима, Љубићу и Бресници трагајући за скривеним оружјем.

Крајем месеца у Чачак су дошле бугарске војне јединице у јачини једног пука. Комунистичке присталице успостављају са њима личне контакте. Како је то забележено у партизанским сећањима: „Присталице партизана из Кулиноваца успостављају сношљиве односе са бугарским официрима који излазе у села и долазе Њиховим кућама. Уз пиће често воде дуге разговоре.”

Copyright©Горан и Данијела Давидовић

Извор: Фејсбук страница "Историја Чачка"

https://www.facebook.com/permalink.php?s...__tn__=K-R
Одговори

Да објасни овај чика мало овај случај.
Дакле, то је период када Раковић и остали команданти интезивирају "грађанску непослушност", а Немци понекад излазе из града ради реквизиције или потраге за Раковићем и његовим војницима.
То је историјски оквир.
Али сам догађај је имао своју специфичност. Ћерка Станојла Плазине, Милица Плазинић побегла је са једним младићем Радојком Миловановићем из Трбушана. Пошто је Станојле предосећао да ће га ухапсити Немци, он је ујесен 42 решио да уда ћерку. То је урадио у договору са њом и верио је са једним младићем Вујовићем из Белог Камена у Драгачеву. Међутим, после његовог хапшења које се догодило 21. новембра 1942. године на Аранђеловдан, она је, као што сам написао, побегла за младићем у којег се била загледала. То оцу није смела раније да призна због патријархалног васпитања.
То је ове Вујовиће довело до лудила и они су случај пријавили недићевцима у Гучи, ови пренели у Чачак, а они рекли Немцима. Немци су знали да је то четничка кућа и дигли су цео батаљон. Упали су директно на свадбу. Убили су домаћина Јеврема Миловановића, оца младожење, и још неке, а младожењу и још неке похапсили и одвели. Низ лица је тешко претучено, између осталих и Милица која је умрла од последица тог батињања. Њен несуђени супруг Радојко је стрељан у Јајинцима, 7. маја 1943. године.
По повратку из Трбушана, Немци су извршили пренетачину по Љубићу и Кулиновцима, док су се враћали у касарну.
Све су то данас делови самог града Чачка и из њих се види сам центар Чачка, у коме у државним установама раде овај господин и његова госпођа. Али, наравно, они за све ове године нису подигли своје цењене задњице да сазнају нешто. А кад читају документа, не читају четничку литературу, па ни изворе, осим ако су им испред носа.
Зато им је историја коју пишу на том њиховом Фејсбук профилу таква-каква јесте, дакле неокомунистичка.
Одговори

Колико има ових што још хвале Немце, а ово један у нисз примера да су били као животиње.
Одговори

Хвала Бениту на овом одговору. Још нешто смо научили, а Бенито је то написао стручно и јасно.

А ја сам хтео да ставим нагласак на други део текста који говори о односу Бугара и партизана. Зато сам поставио текст на овај форум "Сарадња / Односи са Осовином"
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним