Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Дешифровање немачких порука од стране Британаца

Да смо сада на његовом форуму, он би онако комунистички закључао тему уз реченицу:

Доста о овој теми...

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

Тачно је да се у историјским радовима дословно не цитирају сва документа која се користе као извор, јер би то без потребе замарало читаоце због многих небитних или мање битних детаља, већ се обично извлачи суштина из њих па се препричавају. Али није нормално да се не цитира баш ниједан од докумената на које се аутор позива.
Одговори

То је онај један од врхунских извора - ја знам све о томе, причала ми моја баба!

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

Одговори

(12-12-2013, 11:41 PM)ватхра Пише:  Већ сам ти одговорио да су користили изворне поруке, а не "дајџесте".
Ако је због обимности рада посвећена пар речи нпр. извештају о Фочи, не знам како очекујеш да се унутра нађе цитат пола документа. Имаш сигнатуру па провери.

Фоча није битна, али очекујем да се кључни ставови аутора поткрепе цитатом неког аутентичног документа. Тим пре што су у питању "тајни извори", који се од појединих наводе као пресудни за доношење критичних одлука са далекосежним последицама по нас. Хедер Вилијамс цитира.
(13-12-2013, 12:46 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(12-12-2013, 11:41 PM)ватхра Пише:  Већ сам ти одговорио да су користили изворне поруке, а не "дајџесте".
Ако је због обимности рада посвећена пар речи нпр. извештају о Фочи, не знам како очекујеш да се унутра нађе цитат пола документа. Имаш сигнатуру па провери.
Не знам за Шика, али ја очекујем цитате немачких докумената, а не британске интерпретације, филоване овим или оним, као код Крипса..

Наравно и ја.
(13-12-2013, 10:26 AM)ватхра Пише:  Занимљиво.
По вашем би пола историјских књига требало занемарити јер не стављају директне цитате Rolleyes
Аутори су навели сигнатуру документа (код Хинслија се лако препознају дешифровани документи, имају ознаку DEFE).
Па ко сумња у њих, може лако да провери.

Ватра, узмимо за пример онај документ о Бања Луци са почетка теме...
1. Ви тврдите да су партизани напали Немце и град (имплицирајући борбеност, жестоко непријатељство, активизам...шта год..)
2. Документ каже да се шестоструко јача сила упувала у делове града пушкарајући се са домобранима, док су панично побегли на прву вест о доласку немаца. Наводи се и циљ: "објавити читавом свету да ми ратујемо и створити услове за нову мобулизацију".
3. Хинсли "интерпретира": Снаге НОВЈ су напале БањаЛуку али напад није успео услед брзе реакције Немаца који су одмах послали делотворна појачања.

Да, свакако нам требају цитати...
Одговори

Брате,

не инсистирај - 'ће те бановати...

Одговори

Ја мислим да ватхра треба први да се банује одавде, пошто наши чланови на његовом форуму имају исти третман.

Бог се драги на Србе разљути / за њихова смртна сагрешења
Одговори

Ево пар страна из Хинслијеве књиге, пошто је овде изгледа нико није видео.
[Слика: 3wr4.jpg]

[Слика: dwiv.jpg]
Доле су наведене углавном архивске ознаке дешифрованих телеграма.
Убацивањем цитата књига би била једно десет пута већа. Додуше има аутора који би са оволико фуснота колико је наведено у овом поглављу, направили две књиге, али Хинсли очигледно није ишао на квантитет.

------

Ево и једног дешифрованог немачког телеграма упућеног Химлеру, дат у изворном облику, у књизи Himmler decodes.
[Слика: d2i2.png]

(13-12-2013, 08:34 PM)Chicot Пише:  3. Хинсли "интерпретира": Снаге НОВЈ су напале БањаЛуку али напад није успео услед брзе реакције Немаца који су одмах послали делотворна појачања.

Да, свакако нам требају цитати...

Мене живо занима где је то Хинсли помињао Бањалуку...
Одговори

Ово је класичан комуњарски метод:

Књига би била три километра дуга, али ево ти овдије погледај имаш дешифровану поруку!!!

Књига Дејвида Ирвинга нема везе са овом причом и овим одређеним питањем.

То мајмунисање ти не пролази овдије!

Одговори

(13-12-2013, 09:16 PM)Громовник Пише:  Ја мислим да ватхра треба први да се банује одавде, пошто наши чланови на његовом форуму имају исти третман.

Ако окрене зраке свог супер-моћног бежичног сервера према твом компјутеру има да се самобанујеш на овом форуму!

Одговори

(13-12-2013, 09:15 PM)херцеговац Пише:  Брате,

не инсистирај - 'ће те бановати...

Ма, и овде сте ме "ражаловали" до редова Smile

Кад сте променили? тек сад видех.
Одговори

(13-12-2013, 09:24 PM)херцеговац Пише:  
(13-12-2013, 09:16 PM)Громовник Пише:  Ја мислим да ватхра треба први да се банује одавде, пошто наши чланови на његовом форуму имају исти третман.

Ако окрене зраке свог супер-моћног бежичног сервера према твом компјутеру има да се самобанујеш на овом форуму!

Ако ти тако кажеш, сер Оливере Кез

Бог се драги на Србе разљути / за њихова смртна сагрешења
Одговори

Рестрикције су саставни део њиховог света.
Ми као слободоумни људи не треба да примењујемо исте методе, јер нам то не приличи.

(13-12-2013, 09:16 PM)ватхра Пише:  Мене живо занима где је то Хинсли помињао Бањалуку...

Нигде, фингирао сам као пример (што сам јасно нагласио), да бих вам нацртао разлог због којег су потребни цитати.

(13-12-2013, 09:16 PM)ватхра Пише:  Доле су наведене углавном архивске ознаке дешифрованих телеграма.
Убацивањем цитата књига би била једно десет пута већа. Додуше има аутора који би са оволико фуснота колико је наведено у овом поглављу, направили две књиге, али Хинсли очигледно није ишао на квантитет.

Занима ме следећа ствар: Хинслијева књига је прилично обимна, колико простора отприлике посвећује Југославији, процентуално, у страницама..како вам лакше?
Одговори

(13-12-2013, 09:44 PM)Chicot Пише:  Занима ме следећа ствар: Хинслијева књига је прилично обимна, колико простора отприлике посвећује Југославији, процентуално, у страницама..како вам лакше?
Око 40 страна је посвећено Југославији, а један том има од 500 до 1000 страна.
Одговори

(13-12-2013, 11:26 PM)ватхра Пише:  
(13-12-2013, 09:44 PM)Chicot Пише:  Занима ме следећа ствар: Хинслијева књига је прилично обимна, колико простора отприлике посвећује Југославији, процентуално, у страницама..како вам лакше?
Око 40 страна је посвећено Југославији, а један том има од 500 до 1000 страна.

Дакле, тек неколико процената...Тако сам и мислио, ал рекох да проверим.

Имао сам на уму још једну битну ствар коју нисам поменуо до сада. Мислим да се сви аутори који су до сада обрађивали Ултру генерално слажу у томе: Ултра је "највеће благо" Британаца и најстроже чувана тајна у другом св. рату. Као таква, природно је - а на томе се често инсистира - да се максимално ограничи приступ Ултриним подацима, а самим тим и број људи ангажован на дешифровању, како би се спречило цурење информација. Логично је да је фокус био на најважнијим стварима у које свакако не спада активност гериле на Балкану. Јурили су комуникацију врховне команде у вези са главним ратиштима, снабдевањем, стратешки размештај трупа, подморнице (које су једно време биле приоритет савезника)...
Онда произилази да је и квантитет и квалитет дешифрованих порука одавде сразмерно мали. Велики је ризик за информације које не могу да помогну да се преломи рат.
Хедер Вилијамс пише да су поруке које су хватане на овим просторима од релативно малог значаја, јер се односе на комуникацију локалних команданата и да као такве нису могле утицати на планирање и одлуке Савезника.

И овај податак који сте навели говори о томе: у односу на укупну важност Ултре и обим материјала који је понудио Хинсли, Југославија је готово безначајна. Према томе, док се не докаже супротно сумњам да је количина материјала која је сакупљена тим путем била довољна за озбиљне стратешке анализе и доношење радикалних и пресудних одлука - војних, политичких, небитно - независно тј без консултовања свих других извора (а други извори причају сасвим другу причу).
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним