27-10-2014, 05:21 PM
Хрватски народ није колективно кривично одговоран за геноцид, јер је тако нешто немогуће, али је одговоран морално, тим пре што Хрвати (уз неке изузетке) свим силама негирају или релативизују тај геноцид.
(27-10-2014, 06:33 PM)Романија1 Пише: За ову тему препоручујем Момира К. "ГОЛГОТА СРПСКОГ НАРОДА 1941.-1957"
Односи се на источну Босну и има 7 великих томова (што показује колика су страдања била Срба у И.Босни). Ја сам прочитао двије књиге, и веома је тешко за читање, посебно мени који познајем те крајеве и потомке страдалих.. Али свакако вриједно свједочанство из прве руке.
(27-10-2014, 02:46 PM)Борко Радовић Пише: Bolje mi dokaži da je ustaški genocid "hrvatski vitalni nacionalni interes".
(27-10-2014, 09:59 PM)Громовник Пише:(27-10-2014, 02:46 PM)Борко Радовић Пише: Bolje mi dokaži da je ustaški genocid "hrvatski vitalni nacionalni interes".
Па константно га примењују од досељавања Срба у Крајину, до недавног скидања ћириличних табли у Вуковару.
Мало ли је?
(27-10-2014, 10:45 PM)Борко Радовић Пише:(27-10-2014, 09:59 PM)Громовник Пише:(27-10-2014, 02:46 PM)Борко Радовић Пише: Bolje mi dokaži da je ustaški genocid "hrvatski vitalni nacionalni interes".
Па константно га примењују од досељавања Срба у Крајину, до недавног скидања ћириличних табли у Вуковару.
Мало ли је?
Мало је. У рушењу ћириличних табли учествују њихов прави или лажни ветерани ("branitelji") под покровитељством јаке Хрватске демократске заједнице. И бранитељи и ХДЗ имају много моћнијег покровитеља - Европска Унија ( "то је унут. проблем Хрватске" ).
Могуће је да постоји организовано антисрпско насиље још од XIX века
али ова тема се фокусира на Други светски рат.
(27-10-2014, 06:48 AM)Борко Радовић Пише: Можда је истина како сви горепоменути пишете али онда тиме се приписује колективна кривица једном народу. Шта ће нам то? Покрет коме се дивимо на овима страницама а нарочито њен Командант никада нису пребацивали кривицу на један народ. А иза колективну кривицу једног народа
требају јаки докази са терена. И то не само сазнање о геноциду у већ активно учешће у њему.
(28-10-2014, 09:10 PM)Сербство Пише: Хрвати ни не трепну кад Сербе оптуже за геноцид и кад нас зову геноцидним народом.
(31-10-2014, 06:10 AM)мунгос Пише: Не занима ме шта тражи Запад, НАТО, Ватикан, Илуминати итд. Занима ме само српски став поводом тога. Ваљда се то тиче Срба прије него икога другога.
Какве примјере са терена? Судство такозване ндх је на иљаде и иљаде Срба осудило на смрт. Само на просторима Срема било је иљаде такви случајева. "Домобрани" су били главна снага и главни проблем током цијелог рата. Устанак 1941. год. су сламали "домобрани". "Усташа" је било мало. Они не само да нијесу могли сами то радити, него нијесу смјели ни привирити ниђе ђе су Срби били у већини (поготово не тамо ђе су били четници).
Попис Срба у Лици је из 1910. год. Исељавања је било и прије и посље, у Америку, Босну и Србију. Но то није битније утицало на број Срба у Лици. То је био "вишак становништва" који је морао даље и који у то вријеме Лика није могла издржавати. Ни погибије у партизанима, ни исељавања (у Америку и Србију или колонизација), нијесу могли демографски сломити кичму Србима. И прије кроз вијекове се гинило у ратовима. Посље Наполеонови ратова, Мађарске револуције и Ратова у Италији, цијела Крајина је била завијена у црно. Није било куће из које није неко погинуо. А то је 6 деценија 19. вијека. И шта је било? Становништво је расло као у ниједном другом крају Хабзбуршке монархије.
Хрватски геноцид је демографски сломио кичму Србима од Дрине према Западу. То је и павелић лично рекао - "И да сутра пропадне хрватска држава, наше ће дјело остати за сва времена". А то "дјело" је да се Срби никад неће опоравити од ударца који смо им нанијели.
Можда је Мачек ближи теби. Он је рекао да су у рату и Срби убијали Срби. Па ако су Срби то радили, какво право имају Срби да то замјере Хрватима што су таманили Србе?
По Мачеку, то је било "free game" за свију, нарочито за његове. Исто је био подпредсједник такозване краљевине југославије, и као младић је био тамо по Мачви и Подрињу. У својим писањима не спомиње шта су они Хрвати, радили тамо, 1914-1915.
Босански Срби су се до тад множили ка зечеви.