Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Откривена гробница 1000 Павлових четника

(05-11-2014, 11:07 AM)Ковач Пише:  Изгледа да вам је сада жао Павла Ђуришића и његових четника!Како то,није ми јасно?

Ђуришић је издао на крају и то је чињеница. Жао је мени њих (посебно Херцеговаца), али такође је чињеница да је Павле одбио да стане под команду Драже и да је пришао Дрљевићу (без обзира на разлоге). Сигуран сам и да нису са њим били рањеници и цивили да би исто тако кренуо за Словенију. Црногорци су издали на Неретви, одвојили се од ЈВУО и основали онај независни национални покрет, било је сепаратиста, зеленаша итд.. Оћу да кажем, да су се Срби Црногорци у задњих 100 год. све више одвајали од Срба - и ево шта данас имамо тамо. Сада пљују на Србе оптужујући нас да смо убили Његошеве родитеље и присвојили све што је он створио итд.. Нису ни свјесни да ће их за 20-30 година Шиптари и Турци појести.
Само слога Србина спасава.
Одговори

(05-11-2014, 12:32 PM)Громовник Пише:  Црногорци су умирали од тифуса, јер су били угојени.

Оваквим коментариме не би требало да буде места овде. Ово је врло цинично, а ради се о људима који су страдали у "Босанској голготи". Иначе, о тифуса су умирали и четници из других крајева земље, не само из Црне Горе.

Цитат:Ђуришић је издао на крају и то је чињеница. Жао је мени њих (посебно Херцеговаца), али такође је чињеница да је Павле одбио да стане под команду Драже и да је пришао Дрљевићу (без обзира на разлоге). Сигуран сам и да нису са њим били рањеници и цивили да би исто тако кренуо за Словенију.

Ово је делимично тачно. Гледано тако Павле се одвојио од Драже још много раније. Проблем је у принципу што ђенерал Михаиловић то одвајање није прихватио, него је и поред јасне ситуације са Ђуришићем покушао да нађе заједнички језик. Јасан је мотив тог покушаја, али питање је да ли је требало тако. Што се тиче приласка Дрљевићу, сви знамо да је то учињено под притиском ситуације. Павле је са својим јединицама ако се не варам покушао два или три пробоја из окружења и тек када није успео, пристао је на преговоре и сви знамо како је то завршило. Далеко од тога да је Ђуришић био безгрешна личност. Писао сам већ о томе. То су они људи који у ратним ситуацијама испливавају у одређеној средини на површину као народне вође. Ђуришић, Ђујић, Дангић, Јевђевић, итд. То је једна иста линија људи, који су у критичним данима за српски народ одиграли битне улоге у одбрани народа, али исто тако показали се недораслим неким каснијим изазовима.
Одговори

[Слика: 71_9b343595a7.jpg]
Када су се разишли званично? Шта пише у опису ове слике?RolleyesRolleyesRolleyes

[Слика: 1455114_10200932629184129_1920897905_n.jpg]
Околина Подгорице,лета 1944.На слици се види Војвода Павле Ђуришић у Британској униформи.Како је онда Павле променио страну и прешао на страну Љотићеваца ?Па зар Љотићевци нису били на страни Немаца а самим тим и против Западних савезника.Како је Војвода Павле Ђуришић уопште могао носити Британску униформу ако је сарађивао са Љотићевцима?
Одговори

Нисам ја ни поменуо љотићевце, већ се зна она војничка: наређење - извршење. То Павле није извршио. Нисам ја такође рекао да су се у крви разишли па да ти стављаш слику ђе се срдачно растављају... Дража никог није тјерао на ништа тада. Он му није приговарао кад је отишао на своју страну, јер је знао да Павлова војска више не представља никакву војну снагу, нити да ће слушати његова наређења ("Вјеран бићу, само Павлу Ђуришићу")..
Наравно, Павле заслужује своје мјесто у историји за заслуге у ранијим фазама рата.

Мргуде, ја ипак не би у исту раван стављао Павлове одлуке 1945, и Јевђевићеве током рата.
Одговори

Као прво то није била регуларна војска него герилска. Као друго, то је била војска српског народа (каква-таква, једина коју је имао) - а не Ђуришићева (па ни Дражина).
А што не би стављао у исту раван, то твоје за Ђуришића неки су већ ође спомињали и за Ђујића и за Јевђевића. И Драгиша Васић је издао Дражу?
И шта Црногорци и Ерцеговци су пропали у покушају да се спасе, а Србијанци су исто пропали на другоме мјесту. Каква је разлика? Камо среће да су се сви извукли и изашли у емиграцију него да су завршили као "Расуте кости".
Одговори

Није била Дражина ал је он био командант и он се морао слушати без обзира на мишљење војника. Можда сам грубо се изразио - да је издао. Не може се поредити Павлова одлука са љотићевском издајом на примјер. Ал се свакако понио невојнички. У војсци се зна правило. А он доста пута није слушао Дражу ни током рата.
Не могу се ставити у исту раван Павле и Јевђа/Ђујић/Дангић из овог првог разлога. Јевђевић је имао Дражино одобрење за тај рад а Павле није. Дража је и одобрио да Јевђевић оде у Словенију а Павлу није. А други разлог је што је Јевђевић, не могу баш рећи стотине хиљада, али сигурно десетине хиљада Срба спасио од смрти. Али свако је имао своју дужност у рату. Први разлог је важнији.
-Ал немој погрешно схватити, није Павле негативна личност, жив човјек гријеши.
Одговори

(06-11-2014, 12:45 AM)мунгос Пише:  И Драгиша Васић је издао Дражу?

Може се рећи.

(06-11-2014, 12:45 AM)мунгос Пише:  И шта Црногорци и Ерцеговци су пропали у покушају да се спасе, а Србијанци су исто пропали на другоме мјесту. Каква је разлика? Камо среће да су се сви извукли и изашли у емиграцију него да су завршили као "Расуте кости".

Црногорци су се предали усташама, Србијанци су се ретко предавали.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(06-11-2014, 12:45 AM)мунгос Пише:  Као прво то није била регуларна војска него герилска.
Герила је начин ратовања, друго је питање регуларности. ЈВ је наравно била регуларна.
Одговори

Лакше мало...сијете још већу мржњу и подјелу, а имамо је довољно не треба нам је више. Колико знам и Ђујић је био у присном односу са љотићевцима, његове јединице су се повукле ка Словенији такође, са њемачким трупама. Нису бирали средства да спасу главе. Павлова војска је преживјела голготу и велико страдање. Срамота је данас говорити да су били само пљачкаши и да су се ''преждеравали'' у тој трагедији која их је задесила. Срамота Вам је господо! Запамтите ријечи Св. Николаја Велимировића; ''Да није било Божића на Мојковцу, не би било Васкрса на Кајмакчалану.'' Тамо неко спомиње да је ЦГ данас равна Албанији. Људи моји јесте ли заборавили историју. Ја не могу тако да причам за земљу мојих предака. Сваки камен оне земље крвљу је натопљен. Мој је прађед добио Златну Обилића медаљу, јер се клао са Турцима у Невесињској касаби, Вучјем долу и зидина Никшића. Због жртве свих Црногораца који падоше у бојевима за слободу нећу дозволити да овако блатите име српске ЦГ. ЦГ јесте залутала и изгубила компас, првенствено због комунистичке диктатуре која је ту била најжешћа. ЦГ ће васкрснути оног дана када васкрсне и капела на Ловћен. Црногорци да су хтјели да издају прихватили би италијанске понуде за сепаратистичку државу, против које су они одлучно устали. Књаз Михаило Петровић Његош, унук краља Николе је био у њемачком логору. Није хтјео да прихвати понуду Италијана да се стави на чело ЦГ и да се она одвоји као сепаратистичка држава. Тако да су хтјели да издају издали би Црногорци Србијанце давно. Још само једно да не заборавите...Црногорска Врховна команда 29 октобар 1915 год.;
''Новом ситуацијом правац Прибој, Нова Варош, Нови Пазар, добио је највећу важност. Ако Санџачка војска тај правац осигура и не дозволи непријатељу дејство у позадину српске војске, она се одужила српству!''
Одговори

(06-11-2014, 01:47 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(06-11-2014, 12:45 AM)мунгос Пише:  Као прво то није била регуларна војска него герилска.
Герила је начин ратовања, друго је питање регуларности. ЈВ је наравно била регуларна.

Не може се рећи да је ЈВуО била регуларна војска у време Окупације сопствене Државе.Тако нешто нигде нисам прочитао нити видео.У Војничком смислу ЈВуО је била Покрет Отпора .Једноставно нема никакве логике за овакву констатацију!Не постоји термин"Регуларна Герила".
Одговори

Они су били војска човјече - војска. Али су водили герилски начин ратовања.
Нису се звали Југословенска герила у Отаџбини...

"Југословенска војска у отаџбини је представљала једину регуларну оружану формацију у Краљевини Југославији за време њене окупације од стране нацистичке Немачке." - Српско-хрватска википедиа.
Одговори

Регуларна војска која води герилски рат!Ви немате појма о Војној историји и нећу више са вама да дискутујем .
Одговори

(06-11-2014, 01:31 PM)Ковач Пише:  Регуларна војска која води герилски рат!Ви немате појма о Војној историји и нећу више са вама да дискутујем .
Ковач, данашња регуларна војска Србије не би била способна ни за герилски рат. Грешите сви који поистовећујете питање легалности једног државног органа (војске) и начина на који ће она да се употребљава. Ово што Мунгос каже "то није регуларна војска, него герилска", је исто као да си рекао "овај ауто није црн, него је Голф".
Одговори

Значи Ковач, четници би били регуларни да су водили фронтални рат?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним