Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 2.33 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Srećna Nova Godina

А шта мислиш? Баја
Одговори

(01-01-2020, 04:56 PM)Бенито Пише:  А шта мислиш? Баја

Догашај се збио у кафани "Слобода" у Масариковој улици,неколико тренутака пред Нову 1920. годину.

У судском запису од 1. јануара 1920. догађај је описан овако:

-Синоћ око 11 часова дошла су у кафану Слобода два поручника из гарде,Стефан Бохуњицки и Драгољуб МИхаиловић,у прилично припитом стању.Сели су за сто и почели да пију ракију из чоканчића.У кафани је било доста света,чиновника и народних посланика,махом католичке вере,који су заједнички дочекивали Нову годину.

-Када је наступила поноћ и после тога узајамно честитање Нове године,устао је поручник г. Бохуњицки и почео свом другу поручнику г. Михаиловићу да држи здравицу и између осталог наздравио Максиму Горком и Плеханову, руском филозофу и политичару,велећи да ће 1920. синути права слобода,на шта су са свију столова почели да вичу "Ово је за нас слобода".

Да не цитирам цео извештај јер ми је мало чудан и мутан,Бохуњицки је наводно узвикнуо "Ми смо бољшевици,ја волим тероризам".Када су са осталих столова почели да добацују Бохуњицком и Дражи,тада је Михаиловић извадио револвер,покренуо механизам и убацио један метак у лежиште цеви.

Дражина изјава гласила је овако:

-Мој друг је продужио здравицу упућену мени,а од суседног стола је дошла претња грађанина Светозара Прибићевића.Ја сам извадио револвер,ставио га на сто и казао "Да видим ко је бољи Србин од мене!".Убацио сам метак у цев и пиштољ држао пред собом.Мој друг је продужио здравицу,али тада интервенише од суседног стола судски потпуковник Рака,чије презиме не знам а који је познат као прљав човек из Солунског процеса јер је био лажни сведок против Аписа.

Давали су и неки други исказе поводом овог догађаја.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним