Оцена Теме:
  • 10 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Југословенска краљевска војска

Старе ни по коју цену не треба рушити.
Ове нове личиле су на два камена облутака постављена на Тјентишту, као споменик "Бици на Сутјесци".
Нисам то повезао док нисам негде, некад, прочитао.
Али личиле су дефинитивно.
Одговори

П.С.
Иначе, био сам и у овим новим зградама.
Укратко - јефтино, као и већина оног што је прављено под црвенима. Не може се ни по чему поредити са старим.
Одговори

(13-11-2025, 05:21 PM)Митић Пише:  Што се тиче ове нове зграде Генералштаба, њу je пројектовао Никола Добровић, али како наводе његови ученици и како сам видео у једном раду у Гласнику САНУ, он уопште није посветио ту зграду бици на Сутјесци и није је пројектовао као узор на ту битку.

Та зграда је била део неког пројекта "Велики Београд", а требало би да је раскрсницу на којој се налази ова зграда Генералштаба, Добровић називао "Трг Сутјеска".

То сам видео у овом раду и овом тексту

https://www.nedeljnik.rs/dobrovic-nikada...edeljniku/

https://www.ei.sanu.ac.rs/index.php/gei/...ew/256/201

Што се мене тиче, зграда Старог Ђенералштаба из времена Краљевине је баш лепа и штета ће бити ако је сруше, али мислим да због тога неће нико протестовати.

А у вези са овом новом зградом Генералштаба, ваљда су Американци финансирали њену изградњу. Бенито је о овоме више писао на форуму, па може да ме исправи или демантује ако сам лоше написао.

Прави да Ти кажем, не знам шта да напишем. Прво зато што се ово чини крајње нетранспарентно, односно под лекс специјалисом, што само показује да се то чини у неком интересу владајуће касте.
Не знам шта се конкретно руши. Ако се руши ово Добровићево сра..., онда сам за јер је та зграда (односно две зграде) чиста промоција титоизма и "херојске епопеје НОБ" и сличне глупости. Али....
Ако се руши и Баумгарднерова палата, некадашња зграда Ђенералштаба Југословенске краљевске војске, онда сам радикално против!!!! И то не само зато што се ради о најлепшој згради у Београду, а вероватно и у целој Србији.
Него, пре свега због тога, што је за зграда симбол једне војске која се никада није предала, НИТИ ЈЕ КАПИТУЛИРАЛА ПРЕД ВЕРМАХТОМ, који је била највећа икада виђена војска у Европи до тада у историји!!!!
Одговори

Ови из Радара кажу да су имали увид у уговор, види се скен документације.

Цитат из вести:

"Држава Србија се потписивањем Уговора обавезала да у закуп без накнаде да две катастарске парцеле 804/2 и 969/1 у општини Савски венац, у строгом центру Београда, на период од 99 година, као и да обезбеди да право закупа новоосноване фирме над земљиштем буде уписано у катастар без икаквих терета."

https://radar.nova.rs/ekonomija/generals...de-srbije/

Видећемо шта ће бити у наредних шест месеци до маја 2026, јер је то рок у коме треба срушити зграде.
Одговори

И ови из Форбса су имали увид

ТРИ КУЛЕ И ОБГРЉЕНИ СТАРИ ГЕНЕРАЛШТАБ

Једно од дискреционих права које је стратешки партнер дао себи је и да мења пројекат и да одабере дизајн. Дизајн зграда неће бити одлучен на неком архитектонском конкурсу. Оно што се из документације у коју смо имали увид примећује јесте намера да се потпуно искористе расположиве парцеле. Три куле заузеће готово сав расположив простор, а две ће, како се може видети на слици, потпуно обгрлити зграду Старог генералштаба која остаје заштићена од рушења. Како се то стилски уклапа је велико питање. Такође, једна од кула готово да долази до зграде ВИИ пука.

https://forbes.n1info.rs/biznis/propisi/...am-godina/
Одговори

Шта рећи...
Изгледа да се ништа старо не руши, што је добро.
Висина кула ми се не свиђа, свака је доста већа од Београђанка.
Тај део града квари само о с дугачка зграда у Немањиној, Министарство образовања ваљда.
Баш је комуњарска.
Наравно Народна банка се не уклапа, али није ружна.
Иначе је доста очувано то језгро.
Сада ће ове куле да доминирају. Да су бар ниже, али...
Одговори

По катастру и Касарна и Стари Генералштаб више нису културна добра

На исти дан кад је прошле године Влада Србије донела одлуку о укидању статуса културног добра са комплекса Генералштаб, Катастар Савског венца је то потврдио, додавши и зграде Касарне седмог пука и Старог Генералштаба

Служба за катастар непокретности београдске општине Савски Венац донела је 14. новембра решење о брисању забележбе својства културног добра са две зграде Генералштаба које је пројектовао Никола Добровић, али и са зграда Касарне седмог пука и Старог Генералштаба познате као Камена палата. (Забележба 14.11.2025. 952-02-8-229-2075_2024)

Случајно или не, тек, поменута одлука донета је истог дана кад је прошле године Влада Републике Србије скинула статус заштићеног културног добра са две зграде Генералштаба.

https://vreme.com/kultura/osim-generalst...rna-dobra/
Одговори

Сирома'

П.С.
Јесу ли прочитао чланак?
Ипак је то соропњвска новина, а вест звучи невероватно...
Одговори

(18-11-2025, 12:18 PM)Милослав Самарџић Пише:  Сирома'

П.С.
Јесу ли прочитао чланак?
Ипак је то соропњвска новина, а вест звучи невероватно...

Чланак сам прочитао. И јесте то сорошевски лист.

У тексту има линк према решењу из катастра (https://vreme.com/wp-content/uploads/202...5_2024.pdf). То нисам још читао, јер су ми документа из катастра увек напорна за читање.

Али опет, боље да се погледа то решење из катастра.
Одговори

Не знам шта звучи невероватно када постоји и решење РГЗ СКН Савски венац. Сорош то није измислио. Камена палата и касарна Седмог пука су зграде 1 и 2 на тој кат. парцели.
Одговори

(18-11-2025, 12:29 PM)Ђорђе Пише:  Не знам шта звучи невероватно када постоји и решење РГЗ СКН Савски венац. Сорош то није измислио. Камена палата и касарна Седмог пука су зграде 1 и 2 на тој кат. парцели.
Шта то практично значи?
Неће ваљда да руше или да мењају изглед?
Одговори

Могу да раде шта год хоће, то је после 13 година вучићевштине једино извесно.

Не делује ми да би рушили али некакав бордел или коцкарницу би могли с Трампом да прогурају, ту би лако нашли заједнички језик. Свакако ни те војске чији је Ђенералштаб био нема а, нажалост, ни тог Седмог пука. Остали су непоменик, Ђука Бизон и остала шешељевштина да продају сребрнину.
Одговори

Шта је суштинско , најважније и најзанимљивије питање у вези продаје комплекса зграда Генералштаба Војске Србије, а нико га до сада уопште није поставио?
Одговори

(18-11-2025, 07:58 PM)Бенито Пише:  Шта је суштинско , најважније и најзанимљивије питање у вези продаје комплекса зграда Генералштаба Војске Србије, а нико га до сада уопште није поставио?

Предајем се, стварно не бих знао.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним