Оцена Теме:
  • 10 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Југословенска краљевска војска

(19-11-2025, 01:03 PM)Митић Пише:  
(18-11-2025, 07:58 PM)Бенито Пише:  Шта је суштинско , најважније и најзанимљивије питање у вези продаје комплекса зграда Генералштаба Војске Србије, а нико га до сада уопште није поставио?

Предајем се, стварно не бих знао.

Врло једноставно - нико не говори о томе где ће бити постављен нови Генералштаб Војске Србије. Или, можда, нисам приметио да неко о томе уопште говори. 
Другим речима, погледајте локацију, односно целу ту парцелу некадашњег Ђенералштаба Српске краљевске војске. Он је настао на месту где је некад била стационирана Краљева Гарда, која је била задужена да чува Двор у Београду, у непосредној близини. Преко пута целог комплекса Ђенералштаба, налазио се још један комплекс, на којем су биле штале за коње и волове, које је користила Краљева Гарда, и где су биле остале економске зграде везане за стоку. Зато се та парцела и звала - мањеж. Доцније, после Првог светског рата, да ширењем Београда, град је откупио од војске ту парцелу, односно заменили су је за дупло већу парцелу на Топчидеру, а на том месту су градске архитекте формирали парк, који и данас постоји, и носи назив Мањеж.
У оквиру парцеле на којој се налазио Ђенералштаб Српске краљевске војске, а потом и Ђенералштаб Југословенске краљевске војске, с о чему сам, у више наврата, већ писао на теми Квиз - српска историја, налазио се низ зграда и објеката. То није била само зграда Ђенералштаба Југословенске краљевске војске, зграда бившег VII пука Дунавске дивизије првог позива Српске краљевске војске, него и прелепи комплекс дворишних зграда, у које се улазило из правца некадашњег Официрског дома. У том низу зграда, налазили су се официрски станови које су дужили они официри који су се тренутно налазили на служби у Ђенералштаба или су били на на Ђенералштабној обуци, неки професори Војне академије, једно време и Војна академија, и тако даље....
Другим речима, цео тај комплекс, цела та парцела, нама данас позната као Комплекс зграда Генералштаба, био је и јесте симбол Краљевине Србије и Краљевине СХС/Југославије, много више него што је био симбол ЈА/ЈНА, који су се ту угнездили после бољшевичке револуције 1944/45. године. Рушењем или девастирањем комплекса зграда некадашњег Ђенералштаба Српске краљевске војске, у мери у којој буде изведено, руши се или девастира српска краљевска, а самим тим и државотворна идеја. Колико буде уништено или промењено, толико ће се јасно и одразити на српски државни пут у будућности, или чак и даље, на промену народносног идентитета српског народа у будућности.
У том смислу схваћено, рушење или девастирањем комплекса зграда некадашњег Ђенералштаба, може се сматрати par excellence примером удара на саме темеље српске модерне државе. Буде ли успела ова акција, можемо сматрати да је учињен и завршни ударац оног плана који је донела Коминтерна још од свог оснивања и који је толико дуго, захваљујући њиховом експоненту ЈБТ, био спровођен над Србима. И овог пута, ипак, главна одговорност неће бити на "спољном фактору", ма колико да је он важан, него на никад развлашћеној тајној политичкој полицији, како цивилној, тако још више војној, чији су политички експоненти и довели до потпуног урушавања српске модерне државности, што им је одувек и био циљ.
Одговори

То је друго суштинско питање. Прво суштинско питање је како смо сви постали оволике пичке.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(19-11-2025, 08:51 PM)Николај Пише:  То је друго суштинско питање. Прво суштинско питање је како смо сви постали оволике пичке.

Тако што смо престали да славимо Имендан,
а почели да славимо рођендан.
Одговори

Гарду или Гвардију су формирали Обреновићи у Пожаревцу. Можда је време да се и гарда и Генералштаб врате кући, као и средња војна и Академија. Београд полако губи атрибуте главног града, а измештањем станица ,као да показује да више не жели да на својим главним улицама види "провинцијалце".

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

Изгледа да је време да се Гарда и начелник Ђенералштаба врате кући - на Равну Гору, а Школа исто кући - у Брајиће. 
У тој смо ми ситуацији.
Одговори

Све те зграде имају један заједнички именитељ - симбол су државе као установе засноване на сили и насиљу.
Зна се где Генералштаб треба да буде, у свакој кући.

Већи је симбол одбране кад свака кућа има своје оружје (без да плаћа порез на то), где у сваком моменту то оружје може да се употреби у случају агресије од стране страног или домаћег насилника, био он приватни или државни.
Још је већа одбрана ако се заједница на добровољној бази договори како ће спроводити одбрану (да ли самостално или анганжовањем других људи који нуде услуге одбране и заштите).
То је симбол одбране, а не тамо нека државна зграда у којима бораве државни службеници који живе на рачун отимачине, и који на силу терају друге да служе таквој војсци и врше насиље над другима када они то захтевају.

Људи треба да превазиђу државу као врсту друштвеног уређења, као што су превазишли разна сујеверја и сличне глупости и прихватили науку и научни метод.
Само погледајте колико се наука и технологија развила у последњих 50 година, никад човек није доживео овакав технолошки развој као данас.
Али у моралном развоју, људи су у последње време више пали него раније - тоталитарне идеологије су пример тога.

Зато државу као друштвено уређење, који технолошки одговара каменој секири из неолита, треба превазићи, и радити на томе да се створи оно друштвено уређење које је засновано на добровољној бази.
Одговори

(20-11-2025, 09:50 PM)Коле Којот Пише:  Све те зграде имају један заједнички именитељ - симбол су државе као установе засноване на сили и насиљу.

Већи је симбол одбране кад свака кућа има своје оружје (без да плаћа порез на то), где у сваком моменту то оружје може да се употреби у случају агресије од стране страног или домаћег насилника, био он приватни или државни.
Још је већа одбрана ако се заједница на добровољној бази договори како ће спроводити одбрану (да ли самостално или анганжовањем других људи који нуде услуге одбране и заштите).
То је симбол одбране, а не тамо нека државна зграда у којима бораве државни службеници који живе на рачун отимачине, и који на силу терају друге да служе таквој војсци и врше насиље над другима када они то захтевају.

Људи треба да превазиђу државу као врсту друштвеног уређења, као што су превазишли разна сујеверја и сличне глупости и прихватили науку и научни метод.
Само погледајте колико се наука и технологија развила у последњих 50 година, никад човек није доживео овакав технолошки развој као данас.
Али у моралном развоју, људи су у последње време више пали него раније - тоталитарне идеологије су пример тога.

Зато државу као друштвено уређење, који технолошки одговара каменој секири из неолита, треба превазићи, и радити на томе да се створи оно друштвено уређење које је засновано на добровољној бази.

Кладим се да ниси служио војску.
Одговори

(20-11-2025, 10:11 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(20-11-2025, 09:50 PM)Коле Којот Пише:  Све те зграде имају један заједнички именитељ - симбол су државе као установе засноване на сили и насиљу.

Кладим се да ниси служио војску.

Какве везе то има са овим што сам написао? И да јесам и да нисам, ставови које сам изнео остају и даље истина.
Одговори

Напротив, ово може да напише само ко није служио војску:
''Већи је симбол одбране кад свака кућа има своје оружје (без да плаћа порез на то), где у сваком моменту то оружје може да се употреби у случају агресије од стране страног или домаћег насилника, био он приватни или државни.''
Одговори

(20-11-2025, 10:56 PM)Милослав Самарџић Пише:  Напротив, ово може да напише само ко није служио војску:
''Већи је симбол одбране кад свака кућа има своје оружје (без да плаћа порез на то), где у сваком моменту то оружје може да се употреби у случају агресије од стране страног или домаћег насилника, био он приватни или државни.''

По чему то закључујете? Знам да можете ви то боље да аргументујете.
Осврните се на сам став, а не на особу која је изнела став, јер добро знате ко воли такве ствари да ради, када аргументује против особе које је изнела став, а не на сам став.
На крају крајева то није ни битно.
Још сам израз "служио војску" говорио више него иначе. Служити, као роб, не као слободан човек, добровољно.
Одговори

То је толико лаичка идеја, да, мислим, не мора да се образлаже.
Одговори

То што је нека идеја "лаичка" не значи да је глупа.
Историја је пуна примера децентрализоване одбране где су се људи сами организовали и штитили своје заједнице без централизоване државне силе. То није никаква новотарија - напротив, то је вековима био нормалан облик самоодбране.

Оно што је заиста забрињавајуће јесте да смо у 21. веку, упркос огромном технолошком напретку, у моралном и политичком смислу остали заробљени у обрасцу "владара и поданика". Уместо слободних и одговорних појединаца, многи и даље прихватају да су грађани ту само да се повинују, плаћају и слушају - као да смо и даље у времену феудалних односа. То је, по мени, понижавајуће.

Замислите да сте официр у Дражиној војсци и добијете наредбу да мобилишете једно село. У том селу пола људи неће да се одазове. Шта радите? Да ли сте спремни да кажњавате, приводите или стрељате људе који не желе да иду у рат који није њихов?

И ако вам је одговор: "То је била дужност, морали су", онда је то управо поента - то показује да систем, без обзира на идеологију или епоху, почива на принуди, а не на слободној вољи људи.

То је оно што покушавам да истакнем: да је морално незрело да у 21. веку и даље живимо у моделу где је насиље "легитимно" само зато што долази од државе.
Одговори

Техничко питање.
Колико је војска Краљевине Србије/СХС/Југославије улагала у заштитну опрему? Типа шлемови, оклопи, панцири и слично.
Зашто није преузет немачки модел шлема, који је био доста бољи у односу на француски или британски шлем (кад се данас погледа, сви модерни шлемови имају основу у немачком шлему по дизајну), и модификовали га?
Јер са бољом опремом продужава се живот војника.
Војска је користила немачко наоружање и још притом модификовала и чинила бољим, чуди ме да то нису радили и са осталим стварима.
Одговори

Пробао сам и наш и немачки шлем, са не помињем ЈНА, њега сам баш пробао.
Бољи је наш него немачки. Удобнији је, има унутра бољу поставу, неке јастучићи правилно распоређене.
И наше униформе и уопште путна опрема били су бољи од немачких, као и у ранијим ратовима.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним