Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Партизански филмови
#1

Синоћ је стигао следећи СМС једног нашег читаоца:
''Стигле су ми књиге... читам буквално цели да. Највише вам сада пишем, нисам могао да издржим, управо сада укључих ТВ и истовремено на првом програму РТС-а иде филм ''Велики транспорт'', а на другом програму РТС-а серијал ''Титова тајна соба''. Да ли је ово могуће, шта се ово дешава у Србији! Боже, помози нам...''

Па рекох тим поводом да отворим ову тему.
Што се тиче играних филмова, партизанских, репризирају се практично непрекидно.
Међутим, истовремено се праве нови документарних филмова, и то много епизода. Гледао сам један пре десетак дана. Поновила се добро позната реченица: ''Тито је још једном доказао да је био велики политичар''.

Заиста, што рече човек, шта се ово дешава? Много је ''висок датум'', 2015-та година, нема резона...

Можда че ускоро да репризирају и ''Игмански марш'', ево тек данас сазнадосмо шта се ту дешавало:
http://www.pogledi.rs/forum/Thread-igman...-partizane
Одговори
#2

Неколико чланака на ову тему.
Партизански филм као средство политичке пропаганде:
http://www.pogledi.rs/partizanski-film-k...ropagande/

''Лагер Ниш'':
http://www.pogledi.rs/o-filmu-lager-nis/

''Ужичка република'':
http://www.pogledi.rs/o-filmu-uzicka-republika/

Дража и четници у филмовима и ТВ серијама:
http://www.pogledi.rs/draza-i-cetnici-u-...-serijama/

И наравно, последњи нови играни програм из исте кухиње, ТВ серија ''Равна Гора'':
http://www.pogledi.rs/falsifikati-tv-serije-ravna-gora/

Један од најновијих документараца:
http://www.pogledi.rs/forum/Thread-sinem...isto--1433
Одговори
#3

Од тих бљувотина типа Ужичке, Неретве, Валтера и осталих филмова, мислим да су горе данашње интерпретације које наизглед имају неки комични, забавни или уметнички тон а непрекидно провлаче кроз тему "ослободиоце", "ноб", "народне хероје" у најпозитивнијем контексту, што је трагичније од директне пропаганде где ослободиоци гину широм ЈУ борећи се против фашиста и народних издајника четника, који пале цигаре на славску свећу и спаљују људе у цркви...

Нпр друг црни у ноб-у, пљачка трећег рајха, онда Жељко Јоксимовић снима спот где он и буразер глуме тихог и прлета... пошто више не постоји образовни програм ни на једној тв, а деца можда не контају ратне филмове или им родитељи не дају, ове лагане комедије и музика са потпуно истим порукама као и партизански филмови су за дечје мозгиће много ужаснији.... долазе тако спремни у школу у седмој години и журка може да почне...

А на оном "власништву грађана Србије" сваки пут им прокоментаришем најаву за филм, као и прекјуче за велики танспорт, наравно никад не објаве стручњаци...

[Слика: t1538.gif]
Одговори
#4

Радош Бајић је са својом серијом урадио гору ствар од свих партизанских филмова.

У партизанским филмовима,четници су убијали, пљачкали, клали,спрдали се, радили свашта, некад се појавио и неки нормалан четник.Чак су и генерално сами четници карикирани, па је и некима тад, а данас надам се многима цела та епопеја филмова смешна.

Али никада пре ни у једном филму, један четник није у великој резолуцији фул ха-деа, у крупном плану са крвавом камом у директно приказаном чину пререзао врат невином цивилу у присуству његовог глувонемог сина.

Друго што је од теме од које је народ очекивао направио најдосадније срање икада виђено чак и ако изузмемо промашеност историјских података.Партизански филмови бар нису досадни,и четници у понеком излгедају као официри а не као бабе и распуштена банда.Потрошио је материјал који чекају генерације.Сви су већ видели то, и изгубиће интересовање ако ико икада проба да направи нешто боље.

Сећам се добро, иаоко сам био мали тада.Када смо у кући први пут на ртс-у налетели на серију равногорска читанка.Чини ми се да је 2001а година била.Сећам се мајчиног коментара који је отприлике гласио ''О Боже, шта сам дочекала, не могу да верујем да креће све како треба''.Јадна жена није знала да после комуниста иду њихова деца, и да су још гори.Шта се тад мислило, а где смо сад...

И тако после толико времена, ја данас често с укућанима гледам партизанксе филмове па се играм играм историје и објашњавам шта све није било како је приказано, па заједно навијамо за четнике,као што се некад навијало за индијанце у каубојцима,а уосталом и као што смо и раније навијали, само нисмо знали зашто, али смо осећали зашто.

А што се тиче самих партизанских филмова, доста сам их гледао, и често поново гледам партизанске филмове.На њима сам између осталог и одрастао, а није ми тешко да навијам за четнике у ужичкој републици,или за пају вујисића у доктору младену, или за прлета и тихог кад знам да су четници.Уф, или у неретви на крају , што би реко чика куре у ранама, ''Кад наши јуришају на коњима а оне пичке сакриле се иза споменика''.

У сваком случају.Данас, а оно што је битно, у будућности сигурно, ови филмови ће о себи сами рећи све.Народ није глуп, само је сломљен.
Одговори
#5

Самарџићу, да ли постоји податак колико је снимљено таквих филмова? И колико је новца укупно потрошено на те будалаштине? Претпостављам да су можда и милијарде долара у питању...

"Правићемо нови Севастопољ,
браниће нас булава и топољ!"
Одговори
#6

(02-02-2015, 05:07 PM)Vlad Alekš Пише:  Самарџићу, да ли постоји податак колико је снимљено таквих филмова? И колико је новца укупно потрошено на те будалаштине? Претпостављам да су можда и милијарде долара у питању...
Око 600. Десетине милијарди долара.
Одговори
#7

Нажалост серија Равна Гора није ни прво ни последње дело нове генерације, скувано у кухињи комунистичке деце. Пре пар месеци изашао је филм "Србија у великом рату" најновији државни пројекат приказан на РТС-у. На први поглед делује прилично задовољавајуће, али само за наравно, широке народне не писмене масе. Приметио сам да су теме пажљиво одабране и да је веома прецизно избегавано помињање важних историјских чињеница, тј запостављање истих a које би за данашњу децу комунизма свакако биле не подобне. Да не улазим у детаље, оно што би не оспорно било најинтересатнијe за нас овде је део филма који се односи на чувени Топлички устанак. Ствари се вешто избегавају сво време назвати правим именом, а уместо помињања Четника Војводе Косте Пећанца као јединог правог отпора окупацији у том крају, тај отпор се назива устаницима против окупатора а славни Војвода се стидљиво у једном једином контексту помиње као вођа побуњеника. Нигде се дакле ни у каквом контектсу не помињу Четници. Сасвим је јасно да нам црвена деца, одлично камуфлирана неким другим бојама, сервирају нове комунистичке пропагадне филмове само мало финије упаковане. Чак и након 23 године од лажног "рушења комунизма" у Србији, по сагледавању ствари неких нових другова и другарица, и дан данас након свих ових година није дозвољено причати истину. По њима je не умесно тј политички не коректно кроз овакве филмове, у опште помињати Четнички покрет Србском заглупљено народу преко јавног медијског сервиса. Бацање прашине у очи народу се наставља пуном паром.

Ој Војводо,
ој Војводо,шубару накриви, има твојих, има твојих, Четника још живих...
Одговори
#8

Нисам гледао ''Србија у Великом рату'', али ми рече један пријатељ да није било ни спомена Мојковачке операције...Наравно о томе би под бр. 1 требало да говори телевизија ЦГ, али она то изокрене све наопако па онда боље да ништа не приказују кад је већ тако.
Одговори
#9

(03-02-2015, 07:07 AM)Ђујићев Четник Пише:  Нажалост серија Равна Гора није ни прво ни последње дело нове генерације, скувано у кухињи комунистичке деце. Пре пар месеци изашао је филм "Србија у великом рату" најновији државни пројекат приказан на РТС-у. На први поглед делује прилично задовољавајуће, али само за наравно, широке народне не писмене масе. Приметио сам да су теме пажљиво одабране и да је веома прецизно избегавано помињање важних историјских чињеница, тј запостављање истих a које би за данашњу децу комунизма свакако биле не подобне. Да не улазим у детаље, оно што би не оспорно било најинтересатнијe за нас овде је део филма који се односи на чувени Топлички устанак. Ствари се вешто избегавају сво време назвати правим именом, а уместо помињања Четника Војводе Косте Пећанца као јединог правог отпора окупацији у том крају, тај отпор се назива устаницима против окупатора а славни Војвода се стидљиво у једном једином контексту помиње као вођа побуњеника. Нигде се дакле ни у каквом контектсу не помињу Четници. Сасвим је јасно да нам црвена деца, одлично камуфлирана неким другим бојама, сервирају нове комунистичке пропагадне филмове само мало финије упаковане. Чак и након 23 године од лажног "рушења комунизма" у Србији, по сагледавању ствари неких нових другова и другарица, и дан данас након свих ових година није дозвољено причати истину. По њима je не умесно тј политички не коректно кроз овакве филмове, у опште помињати Четнички покрет Србском заглупљено народу преко јавног медијског сервиса. Бацање прашине у очи народу се наставља пуном паром.
Одлично уочено!
Такође је прескочена велика улога четника на почетку рата 1914. Четнички одреди су задржавали агресоре док се не изврши мобилизација, тј. мобилизација не би била успешно спроведена без њих, а онда би и Церска битка била под знаком питања. Узгред, и у филму ''Марш на Дрину'' нема четника, а баш у том крају су одиграли истакнуту улогу.
Што се тиче филма ''Србија у великом рату'', једна од најбитнијих ствари која је прескочена јесте меморандум војводе Мишића по питању Србија или Југославија. Мислим да је баш тиме требало почети филм: зашто је испало наопако, СХС уместо Србије...
Одговори
#10

(03-02-2015, 04:54 PM)Вук92 Пише:  Нисам гледао ''Србија у Великом рату'', али ми рече један пријатељ да није било ни спомена Мојковачке операције...Наравно о томе би под бр. 1 требало да говори телевизија ЦГ, али она то изокрене све наопако па онда боље да ништа не приказују кад је већ тако.
Јел уопште било неког обележавања у ЦГ?
Одговори
#11

(03-02-2015, 07:36 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(03-02-2015, 07:07 AM)Ђујићев Четник Пише:  Нажалост серија Равна Гора није ни прво ни последње дело нове генерације, скувано у кухињи комунистичке деце. Пре пар месеци изашао је филм "Србија у великом рату" најновији државни пројекат приказан на РТС-у. На први поглед делује прилично задовољавајуће, али само за наравно, широке народне не писмене масе. Приметио сам да су теме пажљиво одабране и да је веома прецизно избегавано помињање важних историјских чињеница, тј запостављање истих a које би за данашњу децу комунизма свакако биле не подобне. Да не улазим у детаље, оно што би не оспорно било најинтересатнијe за нас овде је део филма који се односи на чувени Топлички устанак. Ствари се вешто избегавају сво време назвати правим именом, а уместо помињања Четника Војводе Косте Пећанца као јединог правог отпора окупацији у том крају, тај отпор се назива устаницима против окупатора а славни Војвода се стидљиво у једном једином контексту помиње као вођа побуњеника. Нигде се дакле ни у каквом контектсу не помињу Четници. Сасвим је јасно да нам црвена деца, одлично камуфлирана неким другим бојама, сервирају нове комунистичке пропагадне филмове само мало финије упаковане. Чак и након 23 године од лажног "рушења комунизма" у Србији, по сагледавању ствари неких нових другова и другарица, и дан данас након свих ових година није дозвољено причати истину. По њима je не умесно тј политички не коректно кроз овакве филмове, у опште помињати Четнички покрет Србском заглупљено народу преко јавног медијског сервиса. Бацање прашине у очи народу се наставља пуном паром.
Одлично уочено!
Такође је прескочена велика улога четника на почетку рата 1914. Четнички одреди су задржавали агресоре док се не изврши мобилизација, тј. мобилизација не би била успешно спроведена без њих, а онда би и Церска битка била под знаком питања. Узгред, и у филму ''Марш на Дрину'' нема четника, а баш у том крају су одиграли истакнуту улогу.
Што се тиче филма ''Србија у великом рату'', једна од најбитнијих ствари која је прескочена јесте меморандум војводе Мишића по питању Србија или Југославија. Мислим да је баш тиме требало почети филм: зашто је испало наопако, СХС уместо Србије...

Много ствари је прескочено а између осталог и меморандум Војводе Мишића. Вероватно су сматрали да су те "ситнице" у народу мало познате и да би било најбоље у опште их и не спомињати, али такав историјски догађај какав је био Топлички устанак је било немогуће избећи а не поменути, јер је готово не избежан део Првог Светског рата. Међутим кад је већ морало да уђe у филм онда је бар ваљало сакрити истину и не објавити читав опис тог догађаја а то је свакако прећуткивање историјске улоге Четника Војводе Косте Пећанца.

Ој Војводо,
ој Војводо,шубару накриви, има твојих, има твојих, Четника још живих...
Одговори
#12

(03-02-2015, 07:36 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(03-02-2015, 04:54 PM)Вук92 Пише:  Нисам гледао ''Србија у Великом рату'', али ми рече један пријатељ да није било ни спомена Мојковачке операције...Наравно о томе би под бр. 1 требало да говори телевизија ЦГ, али она то изокрене све наопако па онда боље да ништа не приказују кад је већ тако.
Јел уопште било неког обележавања у ЦГ?
Ево обележавања:
http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=135989

http://www.in4s.net/index.php/spomen-plo...ece-ni-lp/
Одговори
#13

Е нећете вјеровати, управо слушам Радио Републике Српске (уствари и неслушам, случајно је укључен), пустили ону "Иво Лола, Ииивоо Лолаа", у некој емисији
Одговори
#14

Јуче био Мирко и Славко на РТС. Када сам видео Бату Живојиновића, нисам могао да верујем. Једина мушка старија улога, а тамо ОН.
Има ли филма снимљеног за време Броза да Бата није глумио у њему?!
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним