Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3.67 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Правно питање - да ли је Дража починио издају

(06-11-2015, 06:17 PM)Чеда Пише:  Наиме да ли је правно гледано, Дража починио издају, оглушивши се на наредбу Краља Петра II,наставивши да се бори?

Није, то може евентуално да буде неизвршавање наређења претпостављеног, није ми сад при руци Војно-кривични закон да проверим тачан назив дела, нема ту никакве "издаје". Плус што је од самог краља добио налог да не извршава ништа што чује преко Радио Лондона.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

О односу Британаца према Михаиловићу и четницима, британски историчар Simon Threw у својој књизи Britain, Mihailović, and the Chetniks (London, Palgrave, стр. 251), констатује следеће:

"Odlučivši da u zimu 1941 prihvate Mihailovića kao simbol Jugoslovenskog otpora, do kraja sledeće godine britanske vlasti bile su na putu da ga napuste. Razumljivo, samo donde dok je jugoslovenski ministar vojni služio njihovoj svrsi, a služio je dobro; jer je tokom mračnih dana 1942. britanskom narodu očajno bio potreban heroj, a slika o balkanskom poglavici i njegovim bradatim sledbenicima koji terorišu Nemce negde u planinama Jugoslavije služila je izvrsno toj svrsi. Nažalost, stvarajući i prihvatajući ovu romantiziranu verziju Mihailovićevih aktivnosti britanska javnost i vlasti izgubili su iz vida (ako su to, na prvom mestu, ikada shvatali) da su se Mihailović i srpski nacionalisti - poput partizana - borili primarno za svoje sopstvene ciljeve. Stoga, takođe, nije iznenađujuće što je nakon dizanja Mihailovića u vrtoglave visine bol otrežnjenja bio mnogo oštriji onda kada je postalo očigledno da on zapravo nije ono što je izgledalo da jeste. Naravno, na kraju su se Britanci još više razočarali u Tita, jer njegova Narodnooslobodilačka vojska niti je predstavljala efikasnu vojnu mašinu što je pretendovala da bude, niti je bila umereni politički masovni pokret na koji su se Britanci nadali da mogu uticati. Ipak, praveći jednu grešku i priznajući je, bilo je nemoguće na kraju priznati i drugu mnogo većih razmera. Pobednikova istorija je napisana a Mihailoviću je dodeljena uloga kolaboratora i zločinca. U stvari, on nije bio ni jedno ni drugo, ali zbog složenosti rata u Jugoslaviji i tužne britanske uloge u kreiranju njene sudbine, možda je lakše uvideti zašto je on to morao da bude."

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Одличан цитат.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Како се чита презиме овог Британца?
Одговори

Рекао бих "Тру", Сајмон Тру, али нисам сигуран

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Trej. Sajmon Trej.
Felix, imas celu knjigu?
Одговори

Мислим да транскрипција од "w" никако не може бити "ј", већ као и у случају глагола throw (infinitiv),threw (past simple), ал, опет, треба проверити..
Pogledaj pp

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Ma sto posto. Englezi tako izgovaraju.
Одговори

(20-02-2018, 11:17 PM)Chicot Пише:  Ma sto posto. Englezi tako izgovaraju.

Онда је тако! Smile

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

(20-02-2018, 10:09 PM)Felix Пише:  О односу Британаца према Михаиловићу и четницима, британски историчар Simon Threw у својој књизи Britain, Mihailović, and the Chetniks (London, Palgrave, стр. 251), констатује следеће:

" Stoga, takođe, nije iznenađujuće što je nakon dizanja Mihailovića u vrtoglave visine bol otrežnjenja bio mnogo oštriji onda kada je postalo očigledno da on zapravo nije ono što je izgledalo da jeste. Naravno, na kraju su se Britanci još više razočarali u Tita, jer njegova Narodnooslobodilačka vojska niti je predstavljala efikasnu vojnu mašinu što je pretendovala da bude, niti je bila umereni politički masovni pokret na koji su se Britanci nadali da mogu uticati. Ipak, praveći jednu grešku i priznajući je, bilo je nemoguće na kraju priznati i drugu mnogo većih razmera. Pobednikova istorija je napisana a Mihailoviću je dodeljena uloga kolaboratora i zločinca.

Генерално британска политика је увијек таква, кад им неко више није од користи, одна се га ријеше.
На почетку је Дража требао Британцима, а и они њему још више.
Послије совјетске побједе под Москвом у зиму 1941/42. постало је јасно да ће Њемачка изгубити рат. И њемачке побједе у љето и јесен 1941. су веома скупо коштале Нијемце. Послије Москве било је јасно да Њемачка нема снаге да зада смртононосни ударац СССР-у. Било је јасно да ће се рат претворити у исцрпљивање противника, као и 1.СР. С том разликом да се трошење снага није дешавало са тако малим помијерањима фронта, већ на огромним пространствима. Са огромном америчком индустријом, знало се ко ће побиједити у том рату исцрпљивањаа.

У тим околностима Британци су покушали прљавим политичко-дипломатским играма да за себе обезбједе мјесто друге побједничке силе, одмах иза САД.
И њима је било јасно да не могу бити испред САД. Мислили су да ће СССР искрварити и бити другоразредна сила. Ако већ не могу да извезу неку револуцију, онда да бар искрвари.
(Није ли Троцки из Канаде дошао у Русију?)

Међутим у тим калкулацијама су се прерачунали. САД нису планирале да се послије рата врате изолационизму, као послије 1.СР.
С друге стране и Стаљин је био довољно паметан и више него довољно покварен да прозре ову британску прљаву игру. И он је читавог живота играо прљаво, те је Черчил наишао на достојног противника. Али са много већом силом иза себе.

СССР се није одрицао своје сфере утицаја, а САД не само да нису хтјеле да дијеле плијен са Британијом, већ су бацили око и на оно што је до тад било британско. Чак су и Француску уздигли на ниво Британије!

Британија је надиграна и није јој остало ништа друго, него да спасава углед, ако већ није моћ (па ни саму империју, која се убрзо послије рата почела осипати).
Ништа друго него да перу руке и да се хвале својим заслугама у побједи.

У том свјетлу треба посматрати и британску литературу. Почевши од черчилових мемоара, преко књига о разним биткама, па до књига о разном оружју. Све своје су дизали у небо!

У Тита се и нису баш разочарали!
Разлаз са СССР-ом их је прилично обрадовао.
Тито није био ништа мање покварен од Черчила или Стаљина. Можда мање крволочан од Стаљина, али послије резолуције ИБ и отварања према западу и простор за терор стаљинових размјера се смањио. Па се он добро уклапао у разне прљаве игре.

Тако да је Тито ипак био Черчилов успјех, само што су кајмак покупили Американци.
Без британске помоћи, упитно је да ли би Тито жив дочекао улазак Црвене армије на територију Југославије. У том случају би Совјети на власт довели неког себи оданијег.
Одговори

Jedno pitanje:
Da li je nekom poznat neki slučaj posleratnog sudjenja nekom pripadniku JVuO, nedićevcima, okupatoru, ili običnom licu, a da je nakon procesa oslobodjen optužbi (kolaboracija, izdaja, zločini..ma šta) i sudskom prrsudom proglašen nevinim?
Одговори

(25-08-2019, 08:19 PM)Chicot Пише:  Jedno pitanje:
Da li je nekom poznat neki slučaj posleratnog sudjenja nekom pripadniku JVuO, nedićevcima, okupatoru, ili običnom licu, a da je nakon procesa oslobodjen optužbi (kolaboracija, izdaja, zločini..ma šta) i sudskom prrsudom proglašen nevinim?

Знам за случај комаданта Зиројевића (Милан?), из околине Гацка, мислим да је био познат у том крају. Био је оптужен да је стријељао неке партизане, а онда су ти "стријељани" стали у његову одбрану да их је спасио када су их послије операције "Шварц" заробили четници попа Перишића. Ваљда су били из његовог села, познавао их и спасио, па су на суду устали у његову одбрану. Можда још пар таквих случајева, гдје су честити људи храбро и истинито свједочили.
Е сад, да ли ослобађајућа, или би ови додали нешто па послали људе у затвор, а свједочење би спријечило смртну казну, то је добро питање.
Одговори

Nisam razumeo. Da li je na kraju osudjen i za koje delo?
Одговори

(25-08-2019, 09:10 PM)Chicot Пише:  Nisam razumeo. Da li je na kraju osudjen i za koje delo?

Мислим да је ослобођен, али нисам сигуран. Дешавале су се сличне ситуације, да онда под свједочењем одбране (неки поштени члан партије или партизан) изрекну блажу казну, тако да је ослобађајућа била сигурно ријеткост, али није искључено да их није било.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним