Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3.67 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Правно питање - да ли је Дража починио издају

Док Ватхра не одговори, ако уопште одговори, да се подсетимо Краљевог виђења ствари.

У писму Рузвелту од 14. априла 1944. године, дан након Черчилових претњи да ће га сматрати "сарадником Немаца" ако не обори председника владе Пурића и смени Дражу, он пише:
"У тежишту је питања министар војни ђенерал Михаиловић, кога влада не може да напусти а да не изда свој народ, који се пуне три године бори под најтежим околностима, без помоћи, сопственом крвљу и средствима. Ја лично постао бих издајник свога народа и своје војске у Југославији, којој сам врховни командант...
Чак и ако бих ја био натеран или још боље способан да учиним издају, нашто изазвати један од највећих скандала у историји жигошући као "издајнике" наш храбри народ који се бори сам и без ичије помоћи, давећи се у сопственој крви?...Тито као представник међународног комунизма, одбачен је од наше нације, која остаје дубоко привржена својој вери у демократију и националној традицији..."
Р. и Ж. Кнежевић, Слобода или смрт, с. 296.
Одговори

Џаба ти ти, за КПЈ краљ је највећи издајник и уопште сви су издајници сем КПЈ.
Одговори

(13-02-2015, 03:14 PM)Николај Пише:  Док Ватхра не одговори, ако уопште одговори, да се подсетимо Краљевог виђења ствари.

У писму Рузвелту од 14. априла 1944. године, дан након Черчилових претњи да ће га сматрати "сарадником Немаца" ако не обори председника владе Пурића и смени Дражу, он пише:...

Баш си леп пример нашао...

Шта би ти урадио на месту Британаца, да сазнаш да четнички командант (Лукачевић) који долази у Енглеску као изасланик ЈВуО на краљеву свадбу (на којој је присутан и британски краљ) је сарадник Немаца?
Документи о његовој сарадњи су доступни у немачким документима, попут овог: T-313, ролна 488, снимак 230-232. (имаш га на знацима http://znaci.net/NARA/T315.php?broj=233&...3&roll=488)
Његову сарадњу са Немцима су Британци открили преко декриптовања немачког саобраћаја, и доставили цео документ право Черчилу (сигнатуру тог документа можеш да добијеш вечерас).

Да ли би помислио да Краљ не зна шта му ради војска у земљи?
Или да га сви заједно зај...бавају иза леђа?
Или би му предложио да нађе поузданије сараднике?

И гратис питање: шта са правне стране мислиш о документу чији сам ти линк дао?
Одговори

(13-02-2015, 05:57 PM)ватхра Пише:  
(13-02-2015, 03:14 PM)Николај Пише:  Док Ватхра не одговори, ако уопште одговори, да се подсетимо Краљевог виђења ствари.

У писму Рузвелту од 14. априла 1944. године, дан након Черчилових претњи да ће га сматрати "сарадником Немаца" ако не обори председника владе Пурића и смени Дражу, он пише:...

Баш си леп пример нашао...

Шта би ти урадио на месту Британаца, да сазнаш да четнички командант (Лукачевић) који долази у Енглеску као изасланик ЈВуО на краљеву свадбу (на којој је присутан и британски краљ) је сарадник Немаца?
Документи о његовој сарадњи су доступни у немачким документима, попут овог: T-313, ролна 488, снимак 230-232. (имаш га на знацима http://znaci.net/NARA/T315.php?broj=233&...3&roll=488)
Његову сарадњу са Немцима су Британци открили преко декриптовања немачког саобраћаја, и доставили цео документ право Черчилу (сигнатуру тог документа можеш да добијеш вечерас).

Да ли би помислио да Краљ не зна шта му ради војска у земљи?
Или да га сви заједно зај...бавају иза леђа?
Или би му предложио да нађе поузданије сараднике?

И гратис питање: шта са правне стране мислиш о документу чији сам ти линк дао?

У том случају, да сам Британац, сетио бих се да ми је један од главних савезника (Стаљин) две године сарађивао са Хитлером, снабдевао га сировинама потребним за рат, и то у време док ме је тај исти Хитлер нападао, па бих прогледао кроз прсте једном локалном српском команданту.

ПС.

Како се отвара овај документ, не могу да га нађем?
Одговори

Не мешам се у расправу, него сам интересантан знати:
Да ли Ви Ватра овде имплицирате да су Немци послали Лукачевића на свадбу Краља или само хоћете да кажете да су Немци знали за то, па су га касније са нестрпљењем ишчекивали да се врати?
Одговори

(13-02-2015, 06:08 PM)Бенито Пише:  Не мешам се у расправу, него сам интересантан знати:
Да ли Ви Ватра овде имплицирате да су Немци послали Лукачевића на свадбу Краља или само хоћете да кажете да су Немци знали за то, па су га касније са нестрпљењем ишчекивали да се врати?

Ништа од тога.
Већ сам рекао да је Лукачевић имао потписан споразум са Немцима, добио похвалу од њих јер су лепо сарађивали - и онда је отишао у Лондон у сватове...
Који је немачки став по том питању не знам, нити је битан за ову причу.
Одговори

Што онда савезничке официре није предао Немцима и прославио се, него се ломатао по Ерцеговини, док није дошао до подморнице?
Мада, и не мора одговор. Ко ће Србе да схвати?
Одговори

(13-02-2015, 05:57 PM)ватхра Пише:  Шта би ти урадио на месту Британаца, да сазнаш да четнички командант (Лукачевић) који долази у Енглеску као изасланик ЈВуО на краљеву свадбу (на којој је присутан и британски краљ) је сарадник Немаца?

Око тог истог Лукачевића се дигла велика прашина кад је основао независну групу отпора, неки делови војске, добар део Форин офиса,и сам Черчил су били за то да се Лукачевић подржи и да се придружи британским снагама. Одлука је на крају стопирана из политичких разлога. Слично је и за Баћевића који је на врху међу "сарадницима" Немаца. Толико о њиховом сазнању и о томе како су они то прихватали.

Друго, већ смо дискутовали о дешифровању немачког саобраћаја и врсти "доказа" које су Британци успели да прикупе. Шта је слато Черчилу, на основу чега и из којих разлога, познато је, па да се не понављамо.

(13-02-2015, 05:57 PM)ватхра Пише:  Да ли би помислио да Краљ не зна шта му ради војска у земљи?
Не, зато што би (Николај, на месту Британаца) знао да одговорност лежи на њему, спречавајући директну комуникацију краља са својом војском.

(13-02-2015, 05:57 PM)ватхра Пише:  Или да га сви заједно зај...бавају иза леђа?
"Сада се пружа одлична прилика да краљ буде потпуно англификован", трљао је руке Хауард по краљевом доласку у Лондон.
Они се као брину да краљ има здраво окружење?

(13-02-2015, 05:57 PM)ватхра Пише:  Или би му предложио да нађе поузданије сараднике?
Шубашића на пример Smile

Ватра, идеја о напуштању Михаиловића се родила пре првих сумњи и оптужби о било каквој сарадњи са Немцима и Италијанима, из потпуно других, невојних разлога.
Одговори

(13-02-2015, 06:06 PM)Николај Пише:  Како се отвара овај документ, не могу да га нађем?

Линк има затворену заграду вишка на крају.

[Слика: 00233.jpg]
[Слика: 00234.jpg]
[Слика: 00235.jpg]

Може на десни тастер па view image да се зумира у Фајерфоксу

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(13-02-2015, 06:47 PM)Бенито Пише:  Што онда савезничке официре није предао Немцима и прославио се, него се ломатао по Ерцеговини, док није дошао до подморнице?
Мада, и не мора одговор. Ко ће Србе да схвати?

Па код њега су до пред крај били и неки авијатичари, који су видели да су четници са Немцима али су видели и кад су напали Немце пред крај.
Нико од четника није хтео да се замери савезницима тако што би предао Немцима пилоте. А и Немцима то није сметало.
Одговори

Добро, да прескочимо то.
Одакле Вама овај документ, којим сте отворили тему?
Одговори

(13-02-2015, 07:56 PM)Chicot Пише:  Ватра, идеја о напуштању Михаиловића се родила пре првих сумњи и оптужби о било каквој сарадњи са Немцима и Италијанима, из потпуно других, невојних разлога.

На састанку са Пурићем децембра 1943. године, на његово тражење да изнесе те „необориве доказе“ о Дражиној сарадњи са Немцима, Черчил је рекао: „Немам доказа, али сам ја уверен да он сарађује са непријатељем.“

У меморандуму Одељења за Европу Стејт Департмента од 19. јануара 1944. године, поред осталог се наводи да „ми немамо доказа чак ни из британских извора да Михаиловић прећутно сарађује било с непријатељем или с Недићем, сем недоказаних уверавања у Маклејновом извештају“. Радоје и Живан Кнежевић, Слобода или смрт, стр 284, 289

Све је то после Техерана.
Одговори

А непосредно пре и за време дружбе Лукачевића и са савезничким официрима и са Немцима у исто време, као што смо видели.
Одговори

(13-02-2015, 07:56 PM)Chicot Пише:  
(13-02-2015, 05:57 PM)ватхра Пише:  Шта би ти урадио на месту Британаца, да сазнаш да четнички командант (Лукачевић) који долази у Енглеску као изасланик ЈВуО на краљеву свадбу (на којој је присутан и британски краљ) је сарадник Немаца?

Око тог истог Лукачевића се дигла велика прашина кад је основао независну групу отпора, неки делови војске, добар део Форин офиса,и сам Черчил су били за то да се Лукачевић подржи и да се придружи британским снагама. Одлука је на крају стопирана из политичких разлога. Слично је и за Баћевића који је на врху међу "сарадницима" Немаца. Толико о њиховом сазнању и о томе како су они то прихватали.

Друго, већ смо дискутовали о дешифровању немачког саобраћаја и врсти "доказа" које су Британци успели да прикупе. Шта је слато Черчилу, на основу чега и из којих разлога, познато је, па да се не понављамо.
Треће већ смо дискутовали и о томе да Лукачевић није ни потписао споразум са Немцима, као ни Калабић, Кесеровић, Ћаћић... Потписао је само пуковник Симић, који је већ радио за Немце али се није знало, и због тога је стрељан.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним