Гласање: Подржавате ли учешће ВС на паради у Москви? - Немате дозволу да гласате у овом гласању.
Да!!! Ту нам је место.
50.00%
9
50.00%
Не! Ту нам није место.
5.56%
1
5.56%
Неутралан сам.
33.33%
6
33.33%
Каква нам је војска, није јој место ни на сеоском вашару!
11.11%
2
11.11%
Неки други одговор.
0%
0
0%
* Ви сте гласали за ову понуду. Приказ Исхода

Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

На Црвеном тргу 75 војника Србијe

Разумљиво да је Србија имала најјачи анти-комунистички покрет од свих поменутих земаља, али из простог разлога што поменуте земље комунистичке покрете нису ни имали, или су били минорни. Уосталом, покрет Ђенерала Драже је пре свега био анти-фашистички, а анти-комунистички тек силом прилика... и то зато што су се свуда опекли где су претходно сарађивали са комунистима. Па узми пример Пољака, код којих и није било комунистичког покрета отпора, док је национални покрет био врло јак, можда и у рангу са нашим. Приде што су се Пољски врхунски пилоти заједно са Енглезима се борили против Луфтвафе. И шта су добили на крају, да нису можда Амери и Енглези кренули у рат против Совјета да би их спасли? Исто као што мислиш да би кренули да спасу нас, да је како кажеш, постојао само један правац и једна идеја?

А то да Црвена Армија не би могла тек тако да се ушета овде.... Smile видели смо како су се Немци ушетали пар година пре њих, а ови су и Немце скрцали.

Бог се драги на Србе разљути / за њихова смртна сагрешења
Одговори

Пољаци нису имали на терену оно што би имала ЈВуО. Ни приближно.
4 године герилског искуства, припремљен терен, логистика, излаз ка Црној гори и савезницима...и још пуно тога имала би ЈВуО за одупирање Црвеној армији. Плус, Совјети би имали императив са Немцима нисам сигуран дал би им ишло у прилог заглављивање и малтретирање са ратоборним Србима по гудурама Црне горе. Наравно, разумеш да то све причам хипотетички, да је све било и да се збило као у нашим сновима... Smile

Скрцкали су полу дрогиране Немце.
ЈВуО не би прихватила борбу као ВКЈ против Вермахта. Мислим да би то било пуно, пуно паметније с обзиром на године искуства у герилском ратовању и снабдевању.

(15-04-2015, 04:43 PM)Правда Пише:  http://www.telegraf.rs/zanimljivosti/100...kusur-foto

О овом тексту већ је било доста расправе на овом форуму.
Па ево ти само прочитај ово и схватићеш колико смо ми умишљени:
Цитат:Tada se Rusija povlači iz rata zbog Napoleonovog nadiranja ka Moskvi, prirodno stavljajući sopstvene interese iznad srpskih

Не, пустиће да пропадне Русија да спашавају нас. Највећа војна сила, која је пола Европе покорила им се приближава, срам их било што неће нас да заштите.

Не кажем ја да пуца Русија од љубави за нама, нити да постојимо због ње али немој да ми причате да постоји земља која нам је више помогла од те Русије.
Симпатисање Бугара је најцрње што може да се каже против њих. Ал опет, из угла Русије, што би ми требали да им будемо милији но Бугари све до 1915.?
Одговори

Наравно да ће прво бранити себе па друге (што се Наполеона тиче). То нико не оспорава.

Само да се зна да Русија није баш увек била изричито на нашој страни. Да не испадне како су они најбоља нација на овоме свету. И јесте нам Русија највише помогла од свих али то и даље не брише оно што су урадили против нас. Дакле поента је да у политици нема љубави (углавном) само интерес.

Правда је достижна.
Одговори

(15-04-2015, 05:26 PM)Павле Пише:  Пољаци нису имали на терену оно што би имала ЈВуО. Ни приближно.
4 године герилског искуства, припремљен терен, логистика, излаз ка Црној гори и савезницима...и још пуно тога имала би ЈВуО за одупирање Црвеној армији. Плус, Совјети би имали императив са Немцима нисам сигуран дал би им ишло у прилог заглављивање и малтретирање са ратоборним Србима по гудурама Црне горе. Наравно, разумеш да то све причам хипотетички, да је све било и да се збило као у нашим сновима... Smile

Скрцкали су полу дрогиране Немце.
ЈВуО не би прихватила борбу као ВКЈ против Вермахта. Мислим да би то било пуно, пуно паметније с обзиром на године искуства у герилском ратовању и снабдевању.

Очигледно не знаш шта су урадили Пољацима.

Укратко, кад су Совјети стигли до Варшаве, Пољацима су радиом јавили час и време наводног "напада" на Немце, када би заједно, Совјети фронтално са истока, а Пољаци позадински требали ударити свим силама на Немце, како налажу правила гериле када се "савезничка" војска дође довољно близу да се може извести синхронизовани напад.

Наравно, Совјети су само најавили напад и гледали како Немци масакрирају Пољски покрет отпора. Након тога су лагано могли да униште преостале и Немце и Пољаке.

Тако нешто слично би урадили и нама, и џабе ти онда и године искуства герилског рата, и добра стратешка позиција и све. Све те предности које наводиш да смо имали, имали су и они, чак и више - 2 године герилског искуства више од нас у том рату, такође излаз на море, и то малтене "преко пута" Британије и све. Плус су што ти кажем њихови најбољи пилоти током целог рата гинули у одбрани Британског неба. Али све је то било бадава.

Одговори

Знам кака је била ситуација у Пољској и сматрам да је наш покрет отпора био далеко организованији, поткован официрским школованим кадром, итд. Управо о томе ти причам, код нас би Совјети дошли и наши би већ знали како са њима, да им не треба веровати.

Но, шта би било кад би било...
Схватите да нам је Руски народ једини пријатељ, а то што нам ни тај једини пријатељ није истински "до краја" пријатељ треба сами да ставимо прст на чело и запитамо се зашто је тако.

У сваком случају, Москва је једина која у потпуности, тренутно, брани наше интересе. Што се мене лично тиче, више ме штити Влада Руске Федерације него Влада Мирка Цветковића/Александра Вучића.
Одговори

Да није било "југославије", не би било ни комунизма код Срба, нити би Срби ушли у Други свј. рат наглавачке и у потпуном расулу.
Чак и ако би било комунизма, он би био српски, а не југословенски. И не вјерујем да би нанио Србима толко штете колко југословенски.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Зар нисмо до сада установили да је комунизам овде био ипак мало више хрватски, него југословенски.
Одговори

Комунизам нису измислили ни хрвати ни југословени,већ моћни владари света да би лакше управљали светом.А нама је наметнут са свих страна.
Што се Руске помоћи тиче,сматрам да нам исувише помаже колико смо заслужили,мада се ја држим оне изреке:Усе и у своје кљусе!

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

(15-04-2015, 08:08 PM)DIDzM Пише:  Зар нисмо до сада установили да је комунизам овде био ипак мало више хрватски, него југословенски.

Комунизам је овдије све вријеме био чисто српски. Као што су једино Срби били до послиједњег тренутка одани СФРЈ-оти.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

Павле,
мени се чини да Шумадинац иза Совјетског Савеза и комунизма крије неко лоше расположење према Русији уопште.

Иначе, по мени није поента колико је Русија помагала, руски политичари су били као у другим земљама и лоши и добри, а колико српски владари (или они који су били на власти у Београду) јесу/нису бранили државне интересе? Или били на страни Руса?
Ја лично не схватам те Србе који не миришу Русију: колико су Србија и Русија сличне, по мени онај који не воли Русију, тај не воли ни Србију!
Одговори

Видиш ја бих за Србију живот дао, а према Русији не гајим нека посебна осећања.

Руска помоћ се спомиње само да би се показало да никоме не треба 100% веровати и уздати се у њега. Иначе Србија није никада ни могла да стане на страну Руса јер је била у слабијем положају у односу на њу.

Правда је достижна.
Одговори

А ја могу да се опкладим да од толико заљубљеника у Русију нема двојице који су ма и прошли поред ње, а камо ли били у њој.
Све одреда "платонци" Smile
Одговори

(15-04-2015, 08:08 PM)DIDzM Пише:  Зар нисмо до сада установили да је комунизам овде био ипак мало више хрватски, него југословенски.

Нијесмо то установили, бар ја о томе нијсам обавијештен. Био је југословенски. Да је био хрватски, онда би и Хрвати слали Хрвате на Голи оток ко и Срби, а не пет пута мање.

Југословенство је коријен. Комунизам код нас је био југословенски или југо-комунизам.

Исто ко што комунизам у Совјетији није био "руски" него совјетски.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

(15-04-2015, 06:38 PM)Павле Пише:  Управо о томе ти причам, код нас би Совјети дошли и наши би већ знали како са њима, да им не треба веровати.

Па тако су наши и заиста ослобађали градове по Србији са њима, па су их Совјети после разоружавали и хапсили.

(15-04-2015, 05:26 PM)Павле Пише:  Скрцкали су полу дрогиране Немце.

Немој да си толико сигуран. Ми им ни таквима на Сремском фронту нисмо могли ништа.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним