Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милутин на ломачи

Четири деценије Милутина
https://standard.rs/2025/09/22/cetiri-de...-milutina/

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(26-09-2025, 11:15 PM)Шумадинац Пише:  Четири деценије Милутина
https://standard.rs/2025/09/22/cetiri-de...-milutina/

Цитат:
"Насупрот узјапуреној интелигенцији која машта о обједињавању Јужних Словена иако многи од њих тада јуришају на Србију и кољу и силују своје саплеменике, Милутин рационално пита што они тамо не дигну устанак, и да ли они заиста желе да их се ослобађа од аустријског цара кад ратују против нас. Милутин детаљно описује албанску голготу и пита се да ли нам је све то требало, да сатремо толики народ и толику стоку. То су оне чувене реченице да народ није као трава па све више расте што га више косиш."

Цитат:
"Други део трагедије односи се на начин на који се грађански рат водио међу самим Србима. То су страшни описи буквалног братоубилаштва, очева који се одричу синова, међусобног клања између дојучерашњих школских другова, борбе не само између партизана и четника већ и међусобног убијања између бахатих локалних четничких команданата који се боре за моћ и престиж итд."

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(26-09-2025, 12:09 PM)Бенито Пише:  Библија "Прве Србије".
Ђедовина Радашина Булајића.
Прађедовина пада надстрешнице на Железничкој станици у Новом Саду.

Досад најпрецизнија дефиниција у пар реченица.

Д М
Одговори

Одговори

Сад си стварно готов!
Тужан Тужан Тужан
Одговори

(05-10-2025, 10:26 PM)Бенито Пише:  Сад си стварно готов!
Тужан Тужан Тужан

Баја
Одговори

(05-10-2025, 10:44 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(05-10-2025, 10:26 PM)Бенито Пише:  Сад си стварно готов!
Тужан Тужан Тужан

Баја

Мртвом вуку је лако реп мерити. 
А имао си прилично времена да кажеш брк у брк покојном Данку шта мислиш о њему и његовом Милутину. Да му кажеш како је ето Он комуњара те да својим штивом велича комунисте а напада ЈВуО, посебно Калабића...
По мени, овде си дебело омануо, тј. ниси дао ни приближно тачну дефиницију шта је "комунистичко" код Данковог Милутина? 
Погледао сам неколико пута твој интервју и, стварно, делујеш неуверљиво у твојим образложењима. 
По теби је "комуна" Данкова прича о сатирању доброг дела србства, питањима која су сигурно многи који су завршили у гудурама Проклетија или "Плавој гробници" постављала себи и својим сапатницима или спознаја сваког преосталог Србина онога доба да је постао парија у држави за коју је крварио. Отишло се дотле да је била упитна и сама Србска Православна Црква (Конкордат). Како теби објаснити да су Срби у вишенационалним срединама били дужни да се накашљу или дају неки други знак  ако случајно виде булу - муслиманку откривену (односи се на Јужну Србију, Рашку, данашњу БиХ и Косово и Метохију, како се була не би осећала повређено јер јој је "влах" видео лице. Да причамо о до јуче непријатељским војницима који су по стварању нове државе аванзовали и чак били награђени (Балашевићу је било жао коња у причи о Великом рату...) што је било свеприсутно у новој држави где су цех платили србски домаћини.
Најзад, о ком комунизму Ти причаш? Комунизма данас има више у бриселским  (ЕУ) државама него у Србији, чак ни тада када је написан Милутин није било комунизма. Било је удбашке држсве која се из петних жила трудила да народ одржи у убеђењу како је срећан. 
ПС. Деда ми је био солунац, сви са очеве и мајчине стране четници, чак и шира родбина моје жене листом је била четничка па, када поредим приче и сећања тих људи и Поповићеву причу сигуран сам да је причана душом Србина који је сагледао дубину наше пропасти.
Одговори

Хмммм... Србин душом сагледава четнике који кољу око Аранђеловца, а партизани фини?
Баш Аранђеловац и околина тешко су страдали од црвених, почев од 1941, па до краја рата, до септембра 1944, када су масовно масакрирани. Број убијених у општини је око 1.000 и тај масакр се дубоко урезао у сећање народа, у вароши и по селима.
Раде Главашевић из Аранђеловца правио је списак жртава комуниста, дао нам је део, овде је, од жртве број 400:
https://www.pogledi.rs/spisak-zrtava-kom...0-499.html
Прелази и на следећу страну:
https://www.pogledi.rs/spisak-zrtava-kom...0-816.html

Чак су се ''народни хероји'' из тог краја хвалили, у мемоарима, масакрима цивила, попут оног на Видовдан 1943.
На жалост, Раде је преминуо је пре него што је објавио цели списак.

И сад испаде да је Милутин запамтио обрнуто и да не треба реаговати на то?
Случај Калабића и осталих Дражиних официра да и не помињем.
Ако ово није комунистичка пропаганда, не знам шта је.
Одговори

(17-04-2024, 04:19 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(17-04-2024, 03:22 PM)пек. Пише:  Какав Ћосић зар то није Достојевски писао?

Да знаш да сам исто помислио, мада сам проичитао ''на прескок''. Била је она фаза код Достојевског кад је одлепио скроз, као и Толстој, пред крај живота, а Влад воли мало ''шега реј''. Баја Јок

Može li ta faza kad je Dostojevski pred kraj života odlepio skroz ? Kolko ja znam, on je jedan on milijardu samo što je imao uzlaznu putanju u životu i od komunjarka, padavičara, postao "jedini novozavetni prorok".  A Tolstoj od ruskog pravoslavca postao evropejac, pacifista, protestant, adventista, subotar i anatemisan iz ruske države, naroda i zvanično i iz crkve, i to baš od tih najvećeg Jovana Kronoštatskog i Amvrosija Optinskog alijas u Karamazovima Starca Zosime koji su Dostojvskog slavili. Dakle, sasvim dva različit puta koja nemaju nikakvih dodirnih tačaka. Dostojevski je na vreme video da u istu tikvu duvaju i istočnoruski (jevrejski) komunizam i zapadnoengleski opet isti taj judeomasonski komunuzima. Neki to ni danas dani ne vide. Što se tiče Danka Popovića, moje skromno mišljenje je da ko je bez greha prvi digne kamen, ja nisam dostojan i Milutin biti te nemam pravo presude.
Одговори

(05-10-2025, 08:49 PM)Милослав Самарџић Пише:  

Мало си одлутао у једном делу емисије, отишао си и до Версајске конференције и стварања Југославије, али генерално одлична је емисија.

''Књига о Милутину'' је моје највеће књижевно разочарање.
Давно сам је купио, читајући по интернету коментаре попут ''обавезно штиво'', ''ово свака српска кућа треба да има'', ''ко ово не прочита није Србин'' и слично, не знајући ништа о њој.

Онда сам тек видео да је та књига један од камена темељаца у изградњи Србина националисте новог доба и утемељивања лажних мантри попут следећих: краљ Александар је крив за пропаст Срба, Солунци просјаци, два антифашистичка покрета отпора, добар је Дража али ови његови кољачи и пијандуре... и сл.
Данас такав Србин националиста новог доба брани Вучића и Додика од Нове С и Н1.

Планино, туго...
Одговори

Е па није, данас су то ћосићевци, првосрбијанци,
Ови што их хвали Н1 и онда су критиковали Књигу о Милутину као она професорка да ФДУ данас, то су тзв. првосрбијанци. Њима је онда била омиљена критика књиге коју је написао хрватски критичар Игор Мандић, а коју је објавио НИН, пре него што су га "ослободили" будући првосрбијанци, тј. Милошевићеви људи. (Па су га онда поново "ослобађали", Тијанићева екипа, тада је на насловној страни писало "Ослобођен НИН"; па је "ослобађан" и касније...)
Одговори

Колико је мени познато ту књигу уздижу и једни и други. Јер та књига садржи итекако другосрбијанског наратива.

Д М
Одговори

(10-10-2025, 11:22 AM)Милослав Самарџић Пише:  Е па није, данас су то ћосићевци, првосрбијанци,
Ови што их хвали Н1 и онда су критиковали Књигу о Милутину као она професорка да ФДУ данас, то су тзв. првосрбијанци. Њима је онда била омиљена критика књиге коју је написао хрватски критичар Игор Мандић, а коју је објавио НИН, пре него што су га "ослободили" будући првосрбијанци, тј. Милошевићеви људи. (Па су га онда поново "ослобађали", Тијанићева екипа, тада је на насловној страни писало "Ослобођен НИН"; па је "ослобађан" и касније...)

"О, да ли ће синтакса српског језика икада стићи брзину српског блебетања...."

Другим речима, ако ниси разумео:
Човече, ниси на улици. Напиши нешто сувисло на "српско-хрватском језику народа и народности", а не овако да не може да се ухвати ни за реп ни за рогове шта си хтео уопште да саопштиш васколиком Сербству.
Одговори

Па нису само комунисти вртели причу о "четницима-кољачима". Тако ни ова књига.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним