Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 3.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Претплата на књигу: „Др Драгић Јоксимовић: Браним ђенерала Дражу''

(19-05-2015, 06:29 PM)Vlad Alekš Пише:  Највећа замерка јесте што приређивач није написао посвету. Smile
Ово је једна од најважнијих књига о новијој српској историји. За сада, након првог читања, имам само једно питање. На странама 131 и 132 стоји објашњење браноца у вези са злочином у селу Вранић. Јоксимовић у једном тренутку каже/пише нешто што ме је шокирало:
"Овом приликом додајем само још то да како код горњег покоља у Вранићу тако и код многобројних других ратних злочина у срезу посавском округа београдског, извршених за време окупације Србије, ЖРТВЕ нису биле из редова партизана и њихових симпатизера, него поглавито - можда девет десетина - из редова Демократске странке. Покољ у Вранићу дакле није био уперен против комуниста него против припадника партије, којој имам част да припадам читавих 28 година."
Да ли је ово истина? 70 година слушамо причу како су четници заклали цивиле који су били симпатизери партизана и комуниста. Ако је истина, чиме је био мотивисан овај злочин? Да ли су ове несрећнике можда ликвидирали партизани? Ако су их ликвидирали четници, да ли је то био сукоб у четничком покрету, будући да је Демократска странка била уз четнике. Мени ништа није јасно.
Не знам како ми је промакла посвета, можда је та књига отишла неком другом. Smile
Вранић:
http://www.pogledi.rs/dva-zlocina-u-selu-vranic/
Сигурно су пре рата бил чланови ДС ако је тако Јоксимовић рекао. Наравно, нико није ликвидиран због тога, као што у принципу није било ликвидација ни због припадништва комунистичком покрету - већ због кривичних дела. И само припадништво том покрету било је кривично дело, али нисам наишао на пример ликвидације без неког дела. Рецимо Кент ми је причао да је требало да се ликвидира учитељица у Кривом Виру јер су јој нашли неке цедуљице - ко где ноћи од команданата. Са тим информацијама лако је извршити атентат током дугих ноћи. Међутим неки његов наредник се спанђао са том учитељицом и тако је то решено. Игром случаја, знам да је живела скоро 100 година и да је до краја страшно мрзела Кента.
Дакле, тамо где су такви ликвидирани, то се сад сматра као ратни злочин.
Одговори

Хвала на посвети и пошто немадох времена до данас тек сам прочитао књигу у једном даху !

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"[/size]
Одговори

Књига је одлична. Негде сам већ читао најзначајније делове Јоксимовићеве одбране, тако да су ми били познати, али тек када се чита у целини човек може стећи појам о намерама и тактици коју је одабрао што се не може видети из објављених делова. У питању је маестрална одбрана која свакако заслужује да уђе у антологију најбољих дела светске адвокатуре. У њој овај див адвокатуре у немогућим, нечовечним условима и у атмосфери хистерије и јавног линча успева да аргументе и логику противничке стране окрене и усмери на самог противника и разбије га у парам-парчад. Притом, пажљиви читалац приметиће да то Јоксимовић ради са дозом духовитости и шарма, подсмевајући се "на фињака" и тужилаштву и судијама. Имајући контекст у питању стварно велика храброст, немам речи.. велики човек...

Што се тиче других аспеката књиге, морам рећи да дуго ништа боље нисам прочитао од уводног дела који је написао господин Самарџић. По мом суду нико до сада није успео да тако језгровито и тако ефектно предочи стаљинистичку природу тог процеса. Једноставно изврсно, од садржине до стила беспрекорно, као да је писао сам Слободан Јовановић.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Ово би требало да је Јоксимовић:

[Слика: sudjenje-drazi-mihailovi.jpg]

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Јесте Јоксимовић, одакле је слика?
Одговори

На оној страници Политике где је текст Лазанског.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Da li je rehabilitovan Dragić Joksimović?

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Није.
Одговори

Zašto nije? Pretpostavljam da nije imao potomstva, a nije bio ni poznat ni popularan pre ove Dražine rehabilitacije, pa nije imao ko da podnese zahtev. Ili jeste podnet zahtev? Samardžiću, ako još nije podnet zahtev, to je naša velika sramota. Svih nas. Sramota je da se takav čovek i dalje zvanično vodi kao bandit i neprijatelj naroda i države. Posebna je sramota za sve poštovaoce Draže Mihailovića i četnika, a naročita je sramota za Demokratsku stranku i Demokratsku stranku Srbije koje se svako malo pozivaju na svoju tradiciju i Davidovića i Grola. Sramota je i za tebe koji si ovu knjigu priredio, sramota je i za ove koji su je čitali, a najveća je sramota za mene. Umesto da pišem ove redove, trebalo je već da odem do nekog suda i da podnesem molbu.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Већина жртава комуниста није рехабилитована, нити ће док је овакав закон. Нема ко да тражи рехабилитацији, или не смеју да траже рехабилитацију... или их не занима.
Одговори

Има ли ове секвенце у књизи:

Цитат:Ова тако убедљива одбрана генерала Михаиловића толико је разбеснела комунисте да се и сам Јосип Броз тим поводом обратио, 14. јула 1946. године на Цетињу, тачно уочи Јоксимовићеве завршне одбране и Михаиловићеве пресуде, која је пала сутрадан, 15. јула 1946. „Тај адвокат (Јоксимовић) брани Михаиловића на начин који је противан интересима наших народа, просто – као сваки народни непријатељ. Али ово није само идеологија Јоксимовића, већ и других сличних њему који се крију иза демократске маске“. Главни повод овог необичног мешања у ствари правде био је тај што је смели Јоксимовић тражио од суда: да свом штићенику постави неколико питања на која бранилац има права по свим законима света. Место да питања дозволи, председник суда је безобзирно одбрусио: „Тужилац је окривљеном Михаиловићу довољно питања поставио“, искључујући сва даља, па и браниочева.

[Слика: 6LzSCUJ.gif]
MAKE SERBIA GREAT AGAIN!!! НАПРАВИМО СРБИЈУ ВЕЛИКОМ ОПЕТ!!! С' ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ-СЛОБОДА ИЛИ СМРТ ✞✞✞
Одговори

Нема.
Одговори

То је део једног кратког текста на сајту Равногорског покрета:
http://www.ravnogorskipokret.com/dragic-...hailovica/

Наравно, да би се разумела и схватила величина адвокатске одбране Ђенерала Михаиловића, ваља прочитати твоју књигу Милославе у издању "Погледа"!

[Слика: 6LzSCUJ.gif]
MAKE SERBIA GREAT AGAIN!!! НАПРАВИМО СРБИЈУ ВЕЛИКОМ ОПЕТ!!! С' ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ-СЛОБОДА ИЛИ СМРТ ✞✞✞
Одговори

Није ми некако ''легао'' тај говор са Цетиња, кварио ми је ритам приче.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним