20-05-2015, 12:30 AM
(19-05-2015, 06:29 PM)Vlad Alekš Пише: Највећа замерка јесте што приређивач није написао посвету.Не знам како ми је промакла посвета, можда је та књига отишла неком другом.
Ово је једна од најважнијих књига о новијој српској историји. За сада, након првог читања, имам само једно питање. На странама 131 и 132 стоји објашњење браноца у вези са злочином у селу Вранић. Јоксимовић у једном тренутку каже/пише нешто што ме је шокирало:
"Овом приликом додајем само још то да како код горњег покоља у Вранићу тако и код многобројних других ратних злочина у срезу посавском округа београдског, извршених за време окупације Србије, ЖРТВЕ нису биле из редова партизана и њихових симпатизера, него поглавито - можда девет десетина - из редова Демократске странке. Покољ у Вранићу дакле није био уперен против комуниста него против припадника партије, којој имам част да припадам читавих 28 година."
Да ли је ово истина? 70 година слушамо причу како су четници заклали цивиле који су били симпатизери партизана и комуниста. Ако је истина, чиме је био мотивисан овај злочин? Да ли су ове несрећнике можда ликвидирали партизани? Ако су их ликвидирали четници, да ли је то био сукоб у четничком покрету, будући да је Демократска странка била уз четнике. Мени ништа није јасно.

Вранић:
http://www.pogledi.rs/dva-zlocina-u-selu-vranic/
Сигурно су пре рата бил чланови ДС ако је тако Јоксимовић рекао. Наравно, нико није ликвидиран због тога, као што у принципу није било ликвидација ни због припадништва комунистичком покрету - већ због кривичних дела. И само припадништво том покрету било је кривично дело, али нисам наишао на пример ликвидације без неког дела. Рецимо Кент ми је причао да је требало да се ликвидира учитељица у Кривом Виру јер су јој нашли неке цедуљице - ко где ноћи од команданата. Са тим информацијама лако је извршити атентат током дугих ноћи. Међутим неки његов наредник се спанђао са том учитељицом и тако је то решено. Игром случаја, знам да је живела скоро 100 година и да је до краја страшно мрзела Кента.
Дакле, тамо где су такви ликвидирани, то се сад сматра као ратни злочин.