Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Домаћа и инострана литература о четничком покрету

Izaslo neko propagandno smece-Draza za pocetnike.Odvratna knjizica namenjena "kul","urbanim"likovima gde je na jedan jevtin a omladini primamljiv jezik pokret i Draza stavljen na stub srama.Videh u Laguni.A mrtva laguna pored drzi Knjigu o Drazi.Cirkus.
Одговори

(03-11-2018, 08:33 PM)EXREZISER Пише:  Izaslo neko propagandno smece-Draza za pocetnike.Odvratna knjizica namenjena "kul","urbanim"likovima gde je na jedan jevtin a omladini primamljiv jezik pokret i Draza stavljen na stub srama.Videh u Laguni.A mrtva laguna pored drzi Knjigu o Drazi.Cirkus.

Можда је циркус али није смешно. Лагуна ће такво смеће увек штампати.

https://sr-rs.facebook.com/5632639471057...720426904/
Одговори

(03-11-2018, 08:33 PM)EXREZISER Пише:  Izaslo neko propagandno smece-Draza za pocetnike.Odvratna knjizica namenjena "kul","urbanim"likovima gde je na jedan jevtin a omladini primamljiv jezik pokret i Draza stavljen na stub srama.Videh u Laguni.A mrtva laguna pored drzi Knjigu o Drazi.Cirkus.

Има неколико година како је изашла. Аутор је неки наркоманчић.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Негде сам загубио па ако неко може да постави ону књигу са чланцима из светске штампе о Дражи, тј поводом стрељања Драже?

Из ове наше победе, рађа се сунце слободе!
Одговори

http://www.politika.rs/scc/clanak/416317...ercegovini

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Ово су му "четнички злочини" у Херцеговини?

Цитат:Зато што су на том простору четници под командом Чиче извршили невероватна зверства. Ево доказа: Докуменат бр. 295, од 13. фебруара 1943: Наређује се хитно прикупљање бар хиљаду људи ради напада на комунисте (борце партизанских јединица) у Невесињу и широј околини, а од Невесињаца створити једну групу која ће деловати према Прозору и Мостару. „Ова акција мора да донесе одлучно тучење комуниста. Ако комунисти нису прешли Неретву, напасти их са Талијанима одмах, а ако су прешли напасти их од Јабланице у бок и позадину.” Докуменат бр. 314, од 20. фебруара 1943: Наредба мајору Радуловићу да одмах крене у Невесиње са 1.000 људи. „Побити све комунисте (партизанске борце) у Мостару, Невесињу и осталим варошима. У току сутрашњег дана 500 војних људи да помогну Пантићу за набијање комуниста у Неретву.”

Је л' овај покварен или само невероватно глуп?

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Нешто се искундачило!Smile
Одговори

(22-11-2018, 07:35 PM)Николај Пише:  Ово су му "четнички злочини" у Херцеговини?

Цитат:Зато што су на том простору четници под командом Чиче извршили невероватна зверства. Ево доказа: Докуменат бр. 295, од 13. фебруара 1943: Наређује се хитно прикупљање бар хиљаду људи ради напада на комунисте (борце партизанских јединица) у Невесињу и широј околини, а од Невесињаца створити једну групу која ће деловати према Прозору и Мостару. „Ова акција мора да донесе одлучно тучење комуниста. Ако комунисти нису прешли Неретву, напасти их са Талијанима одмах, а ако су прешли напасти их од Јабланице у бок и позадину.” Докуменат бр. 314, од 20. фебруара 1943: Наредба мајору Радуловићу да одмах крене у Невесиње са 1.000 људи. „Побити све комунисте (партизанске борце) у Мостару, Невесињу и осталим варошима. У току сутрашњег дана 500 војних људи да помогну Пантићу за набијање комуниста у Неретву.”

Је л' овај покварен или само невероватно глуп?

Превише комунистички задојен!Сирома'

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Ма, Субноровац, будалетина. Знам га, а зна га и Милослав вероватно.
Чуј- професор???КидањеКидањеЈокКидање
А ове комуњаре из Политике му одмах објаве текст, као да је писао.... На стотине одговора на разноразне текстове они добијају. Обичај је да се објављују одговори само оних који су директно поменути, а не овако. Али, Субнор има предност. Сада када би неко написао одговор на ово, нема шансе да би објавили.
Одговори

[Слика: Nikolic-e1541174615432.png]
Одговори

Јел си прочитао?
Одговори

Нисам још, данас сам је нашао на овом сајту.
http://catenamundi.rs/shop/kosta-nikolic...skom-ratu/
Одговори

Недавно је изашла књига локалног публицисте Зорана Жеравчића,посвећена животу Милорада Алексића,привредника,председника општине Бајина Башта,покретача и утемељивача многих напредних ствари између два рата у овој вароши.Поред биографије,личних,породичних и стручних карактеристика,аутор износи и јавности мање познате детаље о стрељањима Алексића и других група људи,поред Дрине и у околини Косјерића(Ражана).Књига не пледира да се бави овом тематиком,ипак може се рећи доноси пар нових,сада јаснијих детаља,о овом несрећном периоду и о егзекуцијама на тим просторима.
Одговори

(24-09-2016, 10:40 AM)Брада Пише:  Јесте ли упознати са књигом "ПОСЛЕДЊИ ОДМЕТНИЦИ",
као аутори се наводе Бора Чушкар, Никола Бугарчић и Саво Пређа.
Ја сам управо прочитао треће издање из 1964.
Тема је хватање и ликвидација посљедњих Четника у Полимљу и горњем Подрињу 1950их година. У књизи постоје и фотографије, живих четника док су још били на слободи (Српко Меденица) убијених (Божо Бјелица) њихових склоништа, као и њихових писама, докумената, као и наравно њихових жртава, који су сви наведени да су страдали на кућном прагу као домаћини пред породицама а фотографије су им све до једног из ратног или поратног доба у комплет униформи са титовком и звјездом.
За Српка Меденицу са вели да су он и његова група пропали и да је он убијен након хватања везе са љекаром који се представио да је повезан са Јевђевићем и иностранством, уствари је био убачен од УДБ-е. За Божу Бјелицу су навели да је убијен пред кућом једне жене, кад јој је дошао по храну и оне ствари. Наведено је да су ту жену убили Шипчић Владо и још један четник, касније и освете. Написано је да је командант у Фочи и околини Матовић умро, природном смрћу у једном од бункера, да је његову групу и Шипчићеву УДБ-а ликвидирала и похватала када се један четник предао и почео да сарађује (посље се наводи да је тај Војин Павловић добио 20 година робије а да је његов брат стричевић Радован Павловић посље хватања стрељан) , наведено је да је један ухваћен код К.Митровице бјежећи ка граници а двојца убијена на самој граници Грчке и Југославије, као и то да је Шипчић убијен код Бијелог Поља, а прије тога је убио жену-јатака и саобраћајног милиционера, и Шипчић се наводно упутио у правцу границе са Албанијом или Грчком.
Ко зна нешто нека дода и напише, занима ме шта је у књизи истина, ко су уопште аутори и дали су тачно описане судбине четника.
Наведено је још да су ти Четници посље рата убили много људи, цивила, нпр група Боже Бјелице једне године укупно 13 а сљедеће убили 14 људи итд.

Читао 2 пута али давно.Веровао или не,доста истинитих ствари.Матовић је умро природном смрћу,дат је добар опис земуница и пећина у којима се боравило.У једну сам улазио може се склопити слика на основу књиге самих склоништа.Имена лица села,време догађаја поприлично тачни.Фотографије склоништа аутентичне по мени,али друге сумњиве.Неке ствари невешто сакривене.Ипак ,на мене први пут кад је читах као клинац деловала упечатљиво.Наравно да су вршили ликвидације денунцијаната и провокатора после рата,али цифре су нетачне..Доста помињања,топонима у Полимљу,који су заиста били база.Али много тога сигурно плод "маште",конструкције,пропаганде.Ипак ако наиђеш прочитај је.
Прочитај и роман Зле Судбине од Тасића,о скривању и трагедији те породице после рата на простору Вишеграда,Фоче,уопште Истока РС.Аутор је из Ужица а јатаковао им је као момак и дечак.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним