И даље из исте књиге.
Бенито, јел знаш имена оца и детета које су убили удбаши код Ивањице, после рата:
Стално подсећање на послератне комунистичке злочине било је саставни део наше свакодневице. У Стрељачкој дружини имало смо чланове којих су се рекционари клонили. То што су били убице, изгледало је као да их нимало не оптерећује. Огрезли у крви, понашали су се сасвим нормално и нису падали у падавичарски транс као многи у привим данима после рата. Један од њих, Душан Петровић, кога смо звали Душко Милицајац, пуцао је само из пиштоља и био стрелац осредњег квалитета. Према мени је био увек коректан и хтео да ми се приближи. Ја сам га избегавао колико год сам могао.
Једнога дана, били смо у Стрељачкој дружини и, када смо пошли кући, позвао ме је да попијемо пиво у оближњој кафани. У разговору му се „одвезао језик" и почео је да ми прича шта су радили са „бандом" после рата. Признао је да је учествовао у више стрељања. Навео ми је пример неког сељака из Груже који га је, пре стрељања, молио да узме његов нови гуњ и преда га сину у селу, да се не смрзава у току зиме.
„Па шта си урадио?" запитао сам га.
"Ништа, изрешетао сам га. Сину гуњ није ни требао, јер смо и њега после ухапсили и средили", хладнокрвно ми је одговорио.
Имао сам срећу да није видео шта сам писао на писаћој машини у Стрељачкој дружини када ме је једнога дана затекао да тамо нешто куцам, а ја га изблефирао да баш завршавам једно писмо и то пред њим потписао. Била је то страна дневника који сам сачувао и после, приликом првог повратка у Србију, са собом понео.
Док сам био службеник Окружног фискултурног одбора, почетком 1950. године, шеф нам је био удбаш Зеленовић. Врло често, за време радног времена, волео је да нам прича о ратним и послератним доживљајима, када је, као официр КНОЈ-а, хватао четнике који су се, као одметници, дуго крили по шумама Србије.
Тако нам је испричао како је ухваћен четник који се, помаган од јатака, дуго крио близу Ивањице. Били су у заседи, каже, кад су приметили једнога дечака како, са торбицом о рамену, иде кроз шуму. Поред њега није било стоке и није изгледао као чобанин. Одмах су посумњали да неком одметнику носи храну и пратили га, све док није стигао до једне земунице. Онда су ухватили и њега и онога коме је носио храну. Био је то његов отац. Повели су их низ брдо, а кад су стигли до једног потока, дечак је замолио да му дозволе да пије воде. „Дозволио сам му да се сагне и онда му просвирао метак кроз потиљак", хладнокрвно је рекао Зеленовић. Ми смо се згрозили. Ту, испред оца. Оца су онда одвели на саслушање, сазнали шта им треба и стрељали га.
Кадгод смо слушали Зеленовића, Гиле и ја би се погледали, мислећи шта би са нама било да нас је ухватио како из ваздушне пушке пуцамо на попрсје његовог политичког идола. Али, обојици нам је лакнуло када је премештен у београдску Удбу.
Савест је многима почела да смета и води их у усамљеност, самоубиства и душевне болнице, а многи су се, доста касније, када су почели да старе и доживљавају породичне трагедије, стидели учињених дела. Неке су усамљене, и одбачене од жена и деце, налазили мртве, тек после неколико дана. Удбаша Раћу, из Крагујевца, који је на души носио многе животе, морали су голог да јуре по кругу душевне болнице, док га не би савладали. Чувени мајор Удбе Станко Матијашевић убио се у Страгарима. Судија Вукићевић се обесио. Да поменем само неке.