Поруке: 2,302
Теме: 21
Придружен: Jan 2014
Углед:
515
(13-04-2016, 06:02 PM)Милослав Самарџић Пише: Квислинзи Рибникар и Недић
Рибникар је с почетком окупације престао да штампа ‘’Политику’’, али је на истој адреси, у Македонској улици, покренуо ‘’Обнову’’, једно од гласила Недићеве владе. Следеће године понудио је своје услуге Дражи, који му је поставило услов да очисти ‘’Политику’’ од квислинга
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
Наставак:
http://www.pogledi.rs/kvislinzi-ribnikar-i-nedic/
Интересантан је интервју који је Драги Стојадиновић дао Бориславу Пекићу у Лондону, тамо негде седамдесетих прошлог века. Ако ме сећање не вара, Драги је за Рибникара испричао да је молио читаву тадашњу квислиншку гарнитуру у Београду да му дају гаранције код Немаца. Они су то и учинили, а онда је Рибникар, ничим изазван, побегао у шуму код комунаца.
(05-04-2016, 03:35 PM)Милослав Самарџић Пише: (05-04-2016, 02:13 PM)Vlad Alekš Пише: Ко у клин, ко у плочу. Ништа те нисам разумео. Одговори ми кратко и јсано на следећа два питања:
1. Да ли је кнез Павле прекршио закон или устав када је наместо Стојадиновића поставио Цветковића?
2. Да ли је Недићева администрација организовано прихватала избеглице из Словеније, НДХ, Маћедоније и Космета?
Унапред хвала. 
1. За сам тај чин не знам. Знам да је Стојадиновић рекао да јесте. А дефинитивно јесте када је прогласио Бановину Хрватску. Због тога је и сменио Стојадиновића.
2. Из Словеније није, већ су били прихваћени, дакле пре постављања Недића. Као и највећи талас осталих избеглица. Недићева администрација је то наставила, тј. задражала је само тај део Комесарске управе. Зашто је то битно за онај чланак?
Којом приликом је то Стојадиновић изјавио? Хајде да будем мало малициозан - током разговора са Павелићем можда?
2. Ако је Недићева администрација то заиста наставила, то онда значи да јесте спасавала избеглице. Па макар у питању био само један човек. Признао си, то ми је довољно.
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
(Последња измена: 13-04-2016, 08:48 PM од
Vlad Alekš.)
Поруке: 964
Теме: 18
Придружен: Jul 2013
Углед:
256
http://www.digitalna.nb.rs/wb/NBS/novine...0/mode/1up
Колико ја видим влада је пала оставком одређеног броја министара(од којих је само један Србин,и то баш Цветковић),није директно смењена од Кнеза Павла . . .
Тако и да је заиста Павле извршио државни удар(а јесте,чим је променио политику),урадио је то онако у завијеној форми,да не буде ништа противзаконито . . .
А ево га и разлог смене . . .
Изгледа да се ту делила Југославија . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
Поруке: 14,560
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,089
Ма море Милославе, да ли си сигуран да је тако било??? Текст је одличан. Јеси ли послао Политици? Ово питање са почетка поста односи се на крај твог текста. Свашта се догађало у августу и септембру 44. Нисам сигуран да њих Чича није тада тек "отресао". Занимљиво је и како су хтели да " запале" и како су се извукли. Што је Рибникар бежао од Броза? Што је још један новинар Политике бежао од Броза? Шта су знали? Зашто је убијен брат Милке Јанковић-Минић, један безазлен младић, а ови намазанци се сви редом извукли и постали главне апологете титоизма?Зашто је Рибникар поклонио Политику пре национализације? Та питања уопште нису добро обрађена. Али ко су све докторанти код Димића и комп. ,што видимо по овом Зецу, није ни чудо.
Поруке: 4,056
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 4,056
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 5,715
Теме: 64
Углед:
364
Ново рочиште у поступку рехабилитације Милана Недића, премијера Србије за време немачке окупације, одржава се у понедељак пред Вишим судом у Београду. У међувремену, БИА је на захтев суда доставила нова документа, међу којима и поверљиви прелиминарни извештај са Недићевог саслушања пред Обавештајним центром Треће армије САД, од 10. јула 1945.
Предлагачи рехабилитације верују да је некадашњи премијер био саслушаван као могући сведок у Нирнбершком процесу. У документу Треће армије то се не наводи децидирано, али стоји да би „могао да баци светло на своју колаборацију са Немачком.“
Такође се истиче да је добро упознат са балканским приликама, а у коментарима и препорукама Едмунда Л. Кинга, потписника извештаја, стоји и да председник Владе националног спаса објашњава своју сарадњу са Немачком као неопходну да би се Србија заштитила од пустошења.
Као сведоке суд је за понедељак позвао историчаре Вељка Ђурића Мишину и Николу Милованчева, и публицисту Антонија Ђурића.
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Поруке: 5,715
Теме: 64
Углед:
364
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Поруке: 14,560
Теме: 307
Углед:
3,089
Нормално је да се овакве расправе воде , а нарочито о личности попут Милана Недића. Међутим, не сећам се, можда грешим, да је САНУ икад организовао научни скуп који би за тему имао личност Драже Михаиловића. А он једино би могао бити велики изазов, јер се ради о убедљиво најоклеветанијој личности српске историографије.
Тешко да ћемо тако нешто дочекати у овој генерацији која влада званичном српском историографијом. Или , можда и хоћемо, па ћемо опет слушати људе који о томе појма немају, попут Павловића, Марковића, а одскора и Антића.
Поруке: 2,160
Теме: 21
Углед:
342
Ово ме и не чуди, кад је већ Милан Недић на листи "Сто најзнаменитијих Срба" по САНУ.
Поруке: 3,876
Теме: 103
Придружен: May 2017
Председник "Српске владе" ђенерал Милан Ђ. Недић ће бити рехабилитован онда када вође Србије наставе пут ка Европи и доокле год НВО буду јаче и од историчара него и од државних органа.
Нисам чуо да се СПЦ скоро огласила овим питањем иако је деведесетих билане само за рехабилитацију браће Недић, него и Љотића...
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Мислим да смо већ расправили ал заборавих. Рехабилитацијом се поништава пресуда и враћа се част, права итд. Али Недић није осуђен, од чега онда да се рехабилитије?