Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Рехабилитација Николе Калабића

Имам те одлуке, 8 их има, не 11. Објавићу једном. Калабић слао родољубе у логор на Бањици, итд. Не знам како ове силне НВО и наводни борци за истину, а против фалсификата, не реагују. Калабићу ја на Бањици убијен отац, држано дете, сестра и мислим мајка, пола женине фамилије такође, убијен заробљени лекар његове јединице и још преко 100 његових људи. А они дозвољавају да фанатици и даље шире ту пропаганду.
Како то, Ватра, што се не огласите једном макар?
Одговори

(24-07-2019, 09:13 PM)Милослав Самарџић Пише:  Имам те одлуке, 8 их има, не 11. Објавићу једном. Калабић слао родољубе у логор на Бањици, итд. Не знам како ове силне НВО и наводни борци за истину, а против фалсификата, не реагују. Калабићу ја на Бањици убијен отац, држано дете, сестра и мислим мајка, пола женине фамилије такође, убијен заробљени лекар његове јединице и још преко 100 његових људи. А они дозвољавају да фанатици и даље шире ту пропаганду.

Да ли је бранилац инсистирао на томе да је Калабић као ком. бригаде, корпуса и групе корпуса имао право да оснује преки суд? Не вреди доказивати да није био у Вранићу и Друговцу јер ће се комунисти онда хватати за неко друго место и тако све у круг.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Било какво увођење СУБНОР-а у поступак рехабилитације је противзаконито.
Да не говорим да је противприродни блуд.
Одговори

(24-07-2019, 09:33 PM)Перун Пише:  
(24-07-2019, 09:13 PM)Милослав Самарџић Пише:  Имам те одлуке, 8 их има, не 11. Објавићу једном. Калабић слао родољубе у логор на Бањици, итд. Не знам како ове силне НВО и наводни борци за истину, а против фалсификата, не реагују. Калабићу ја на Бањици убијен отац, држано дете, сестра и мислим мајка, пола женине фамилије такође, убијен заробљени лекар његове јединице и још преко 100 његових људи. А они дозвољавају да фанатици и даље шире ту пропаганду.

Да ли је бранилац инсистирао на томе да је Калабић као ком. бригаде, корпуса и групе корпуса имао право да оснује преки суд? Не вреди доказивати да није био у Вранићу и Друговцу јер ће се комунисти онда хватати за неко друго место и тако све у круг.
Наравно. Мислиш да они прихватају било какву чињеницу...
Одговори

(24-07-2019, 10:56 PM)Бенито Пише:  Било какво увођење СУБНОР-а у поступак рехабилитације је противзаконито.
Да не говорим да је противприродни блуд.
Свакако. Али кадија тужи, кадија суди.
Одговори

Бранилац, тј. заступник предлагача рехабилитације је иначе одличан, иако млад види се да је изузетан и да добро познаје материју. Указивали су свакако на важење правних прописа, чак је и поступајући судија о томе питао сведока, и на опште чини ми се чуђење, чак је и Бешлин признао да је ЈВуО била легитимна формација (и то како је навео до 12.септембра 1944 тј. краљевог говора). Било је свакако поменуто и то да је Закон о неважности правних прописа донет тек 1946, а да су до тога момента ипак важили прописи попут Закона о заштити државе из 1921 којим је практично Комунистичка партија стављена ван закона.
Иначе када је Бешлин поменуо и неке одлуке земаљске комисије БиХ, судија га је прекинуо и објаснио му да се ми налазимо у другој држави, па да се тога не дотиче Smile
PS. Било би сјајно када би сте објавили те одлуке
Одговори

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_...aciji.html

Mene brine ovaj drugi clan Zakona

Član 2

Ne mogu se rehabilitovati i nemaju pravo na vraćanje imovine oduzete na osnovu propisa iz člana 2. Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Službeni glasnik RS", broj 72/11), pripadnici okupacionih snaga koje su okupirale delove teritorije Republike Srbije tokom Drugog svetskog rata i pripadnici kvislinških formacija, a koji su izvršili, odnosno učestvovali u izvršenju ratnih zločina.

Pod licima iz stava 1. ovog člana, odnosno licima iz člana 5. stav 3. tačka 3) Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Službeni glasnik RS", broj 72/11) smatraju se:

1) sva lica koja su odlukom vojnog suda ili drugog organa pod kontrolom Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije od dana oslobođenja određenog mesta proglašena za ratne zločince, odnosno učesnike u ratnim zločinima;

2) sva lica koja su sudovi i drugi organi Demokratske Federativne Jugoslavije i Federativne Narodne Republike Jugoslavije, kao i Državna komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata proglasili da su ratni zločinci, odnosno učesnici u ratnim zločinima.

Pod licima iz stava 1. ovog člana ne smatraju se lica koja su do dana stupanja na snagu ovog zakona rehabilitovana, lica koja budu rehabilitovana po sili zakona u skladu sa ovim zakonom, kao i lica za koja se u postupku rehabilitacije utvrdi da nisu izvršila, odnosno učestvovala u izvršenju ratnih zločina.

Pod danom oslobođenja, u smislu stava 2. tačka 1) ovog člana smatra se dan kada su pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta počeli efektivno da vrše vlast u određenom naseljenom mestu, koja se kasnije nije prekidala.

Iz ovoga cini mi se sledi da je kvisling i zlocinac svako za koga postoji odluka komunisticke komisije, osim ako se u postupku ne dokaze drugacije.
A kako dokazati da su likvidacije koje se pripisuju Kalabicu izvrsene po tada vazecim zakonima? Postoje li sacuvane odluke vojnih sudova u tim slucajevima?
Одговори

За Калабића важи ово:
''kao i lica za koja se u postupku rehabilitacije utvrdi da nisu izvršila, odnosno učestvovala u izvršenju ratnih zločina.''
Гарда је имала Војни суд који је изрицао смртне казне и Калабић је по функцији имао право да изриче смртне казне. Сва документа не постоје, барем ми није познато, постоје узорци из којих се види процедура. Такође, документовано је да је Калабић лично убио једну особу - неког љотићевца који му је одвео пола фамилије у логор, тј. учествовао је у томе. И у борби је убио неке Немце.
Занимљиво је да се углавном не покреће то питање који су закони важили током рата.
Одговори

Mislite li da ce ti uzorci biti dovoljni za sud i brine li Vas nepokretanje pitanja o zakonskoj utemeljenosti tih likvidacija?
Uopste kakav je Vas utisak, kao nekog ko prisustvuje rocistima, u kom pravcu ide proces?
Одговори

Свакако би било боље да је донет прецизан закон. Али он би тако садржао елементе дебољшевизације, што је недопустиво (комунистима). Право и комунисти су увек у свађи.
Иде у правцу одуговлачења, јер им је мит о Калабићу један од најважнијих. Али биће рехабилитован Калабић, само је питање времена.
Одговори

Знамо ли шта је било на рочишту од 23. септембра, требала је да буде саслушан неки сведок, чини ми се нека жена из Мионице, и још неки историчари...
Одговори

Да. Сведок није понео слушни апарат, па нису могли да се споразумеју са њим, тј. њом. Ново рочиште заказано је за 23. октобар, уз опомену сведоку да понесе слушни апарат.
Одговори

(12-10-2019, 08:56 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да. Сведок није понео слушни апарат, па нису могли да се споразумеју са њим, тј. њом. Ново рочиште заказано је за 23. октобар, уз опомену сведоку да понесе слушни апарат.

Хвала вам пуно Милославе на информацији.
Човек заиста више не зна ни шта да каже, то је толико већ постало неозбиљно да је сваки коментар сувишан, но надам се да ћемо сви на крају ипак дочекати правду, па да се једном за свагда скине љага са тога великог човека.
Одговори

(12-10-2019, 08:56 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да. Сведок није понео слушни апарат, па нису могли да се споразумеју са њим, тј. њом. Ново рочиште заказано је за 23. октобар, уз опомену сведоку да понесе слушни апарат.

Шта је било на овом рочишту? Назире ли се крај процеса?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним