Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Рехабилитација Николе Калабића

Значи по њима испада да ако су га убили у борби не може бити рехабилитован.
Каква будалаштина, па ваљда су га убили јер им је био непријатељ и то је и поента закона да се рехабилитују лица која су лишена живота без суђења а из политичких или идеолошких разлога.
Одговори

(20-05-2022, 08:38 AM)Шумадинац Пише:  https://www.kolubarske.rs/sr/vesti/valje...%C4%87.htm

5+5

Извештај Политике није коректан.
Одговори

(20-05-2022, 09:40 AM)ZdravkoR Пише:  Значи по њима испада да ако су га убили у борби не може бити рехабилитован.
Каква будалаштина, па ваљда су га убили јер им је био непријатељ и то је и поента закона да се рехабилитују лица која су лишена живота без суђења а из политичких или идеолошких разлога.

Ако су га убили у борби као "окупатора или колаборационисти". Сад их мучи овај други део параграфа.
Одговори

Цитат:Иако деценијама лично познајем г. Марковића као вредног и поштеног човека са којим сам одувек на „пер ту“, морам да му се обратим кроз овај помало званичан јавни наступ: реч је о мојој намери да се услед учесталости његових гостовања у медијима садржај ових битних историјских догађаја немарно не загуби. И то због разлога што ми се недвосмислено чини да у последње време многи партизанско-комунистички потомци према Равногорском покрету у медијима користе нову, лукаву тактику: онако узгред – када је реч о сасвим другим и много лакшим темама – изрекну неистиниту и увредљиву тврдњу на рачун ЈВуО, само овога пута изречену без грча, естетски лежерно, и најчешће кроз популарну културу.

Одговор Игора Ивановића упућен Предрагу Марковићу, поводом Марковићевог коментара о потпуковнику Николи Калабићу и филму ''Опкољени'':
1. део
https://standard.rs/2022/05/22/odgovor-p...lucajno-1/
2. део
https://standard.rs/2022/05/27/odgovor-p...ajno-kraj/
Одговори

Колико знам, комунисти ни не тврде да су осудили Калабића, већ га је појео мрак након што је Дража ухапшен, не знам од чега онда да се рехабилитује? Да ли требају Ђујић и Вучковић да се рехабилитују?
Ако је погинуо у борби, онда је још бесмисленије.
Одговори

Друга ствар, на основу чега је неки суд у Србији задужен за рехабилитацију? И који суд је задужен за четнике ван Србије, НДХ на примјер?
Одговори

(28-05-2022, 04:49 PM)Романија Пише:  Колико знам, комунисти ни не тврде да су осудили Калабића, већ га је појео мрак након што је Дража ухапшен, не знам од чега онда да се рехабилитује? Да ли требају Ђујић и Вучковић да се рехабилитују?
Комунисти су за сваког донели решење да је народни непријатељ, ратни злочинац итд.
Одговори

(28-05-2022, 04:49 PM)Романија Пише:  Колико знам, комунисти ни не тврде да су осудили Калабића, већ га је појео мрак након што је Дража ухапшен, не знам од чега онда да се рехабилитује? Да ли требају Ђујић и Вучковић да се рехабилитују?
Судови суде у  поступцима за рехабилитацију по Закону о рехабилитацији.
Предмет конкретно код Калабића и нису пресуде које у његовом случају и непостоје, већ одлуке Државне комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача (таквих одлука има 7 (Ф.бр 428 од 5.3.1945, Ф 425/I од 9.3.1945, Ф 425/II од 4.5.1945, Ф 425/III од 1.6.1945, Ф. 425/IV од 28.6.1945, Ф 425/V од 10.8.1945 и Ф 425/VIIод 23.9.1945)) као и 4 одлуке Земаљске комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових опмагача током 2.св рата (то су следеће одлуке Ф 425/VII и / VIII од 12.4.1945,Ф 425/X од 21.6.1945, Ф 425/XI од 5.7.1945 и Ф 425/IX од 18.10.1945). Kaо и решење суда у Мионици којим се конфискује имовина НК. Уколико би дошло до рехабилитације ове одлуке се поништавају и сматра се да су ништаве од дана доношења и не производе правне последице, а рехабилитовано лице се сматра неосуђиваним. Битно је дакле за процес рехабилитације да се утврди да није крив ни пo једној тачки из ових одлука као и то да је лишен живота у борби јер управо је то оно што Милослав каже да их мучи, јер не може по закону да се рехабилитује лице убијено у борби као пропадик оружаних снага окупатора или квинслиншких формација, а НК то није био. Tако да  свакако има услова за рехабилитацију јер је и циљ закона да се рехабилитују лица која су из политичких, верских, националних или идеолошких разлога, лишена живота, слободе или других права.
Одговори

Гдин Милослав је више пута наглашавао и рекао шта пише о Калабићу кад се по први пут појављује у Зборнику нор-а.

И рекох само да поставим ту реченицу из фусноте о Калабићу.

Фуснота 7 (само део цитиран):

Do kraja ostao veran Draži Mihailoviću, a posle izvlačenja iz Zelengore ostao sa njim kao odmetnik do marta 1946. kada je Draža Mihailović uhvaćen.

Извор: Z B O R N I K DOKUMENATA I PODATAKA O NARODNOOSLOBODILAČKOM RATU NARODA JUGOSLAVIJE, TOM XIV, KNJIGA 1, BEOGRAD 1981., стр. 200
Одговори

За историјску науку и ширу читалачку јавност, у интересу је поставити копију судског записника са задњег рехабилитационог поступка у мају.
Одговори

Сутра (5.7) у 10:30 наставак пред Вишим судом у Ваљеву
Одговори

Има ли каквих информација?

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Била је завршна реч одбране, чека се решење...
Одговори

Следи одлука о рехабилитацији Николe Калабића

https://www.politika.rs/scc/clanak/51151...a-Kalabica
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним