Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Дражини генерали

(28-02-2017, 05:47 PM)Николај Пише:  У случају другачијег исхода, Рачић би сигурно био унапређен до краја рата у генералски чин, а мислим и Кесеровић и Остојић. С тим што би онда морао да буде унапређен и Баћовић, ако је већ унапређен Остојић, а вероватно и Лалатовић.
Нисам сигуран за пук. Радојловића, он је дошао у сукоб са Дражом 1944. године.

Калабић и Лукачевић вероватно не би стигли даље од пуковника, јер су из резерве.

Рачић, Калабић, Кесер,... унапређени су једном 45. У случају да је био другачији исход рата не верујем да би Рачић, још 45., био унапређен у генерала. Вероватно тек 47. Једино неко почасно унапређење за заслуге. Поред наведених још Балетић и Павловић.

Моје питање: Шта би било са нижим официрима (Раковић, Вучковић,...) када би се из заробљеништва вратили генерали ЈВ? Да ли би, на неки начин, ови нижи били на нижим позицијама од поменутих генерала? Таква је ситуација била, да су у рату се доказивали нижи официри, након рата они су због тога требали да буду награђени. Моје мишљење је да би већина ових генерала била пензионисала и на њихова би дошли млађи.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

У ЈВуО је више људи командовало формацијама и од преко 10 хиљада људи, а да нису имали ни чин потпуковника. То не изгледа нормално. Дефинитивно је више њих током рата по формацији требало да има тај чин. Рачић, Ђујић, Ђуришић, Лукачевић, Калабић… По Николају више од пола њих не би требало да стигну даље од пуковника, али по тој логици не би ни требало да командују тако великим формацијама.
По свим параметрима је требало да буде више команданата ЈВуО унапређено у генерале.
Овако је само Дража унапређен експресно (и мимо прописа) три пута у неколико месеци.
Одговори

Ја нисам говорио шта би "по мени" требало да буде, него узимајући у обзир како су се ствари одвијале, дао сам претпоставку како би било до краја рата. Што не значи да би 100 % било тако.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Мислим да треба имати у виду традиције српске војске и војске КЈ, где су се чинови веома ценили и тешко давали. Нпр. Дража је као пуковник био оперативни официр Друге армије. Практично официр који води операције, тј. главни официр у армији.
Код комуниста је наравно све накарадно.
Одговори

Ако не гријешим, Бајо Станишић је постхумно унапређен у чин генерала, а на предлог министра војног, генерала Михаиловића?
Одговори

Генерал Лазар Тонић
Одговори

Генерал Драгослав Миљковић
Одговори

Генерал Милисав Антонијевић.
Одговори

(27-02-2017, 05:42 PM)Милослав Самарџић Пише:  Знам за то, али није то то.
Презељова шифра је била ''ђенерал Андреј'', као што је и Ваухникова била ''ђенерал Влајко'', или како беше.
Имаш нпр. у књизи браће Кнежевић њихове слике и потписани су као пуковници. А Кнежевићи су лично познавали Презеља.

Ипак сам био у праву за Презеља и треба га додати у списак ђенерала у ЈВуО.
Иван И. Презељ. ђенер.шт.бриг.ђенерал 28.јун 1944. Словенија.
Архива непријатељских јединица Рег.1/1-56. Кут.9( тј свеска унапређења )
Мислим да је једини уз Дражу унапређен у ђенерала.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним