Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(03-03-2017, 02:33 PM)Vlad Alekš Пише:  То сам недавно прочитао, али да ме убијеш не могу да се сетим. Да није можда Светозар Прибићевић?

Јесте. Smile

Терај даље.
Одговори

(03-03-2017, 02:35 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(03-03-2017, 02:33 PM)Vlad Alekš Пише:  То сам недавно прочитао, али да ме убијеш не могу да се сетим. Да није можда Светозар Прибићевић?

Јесте. Smile

Терај даље.

Одговор из малог мозга. Smile
Ајмо још мало о политичарима.
Срби су у Југославији провели безмало 90 година. Један председник владе Југославије словио је за изузетно глупог човека. Био је мета афористичара и карикатуриста. У вези са њим постојала је питалица:
"Зашто он везује мараму пред спавање око главе? Да би, након буђења, знао где му је дупе, а где му је глава." Како се звао?

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Пера коњ ? Петар Стамболић ?
Одговори

Ево, да помогнем. Хрват је. А био је председник СИВ-а (Савезног извршног већа). Припада српској историји јер је био "премијер" државе у којој су живели Срби. Другу државу тада нисмо имали. Smile

Одговори

(03-03-2017, 02:56 PM)Vlad Alekš Пише:  Ево, да помогнем. Хрват је. А био је председник СИВ-а (Савезног извршног већа). Припада српској историји јер је био "премијер" државе у којој су живели Срби. Другу државу тада нисмо имали. Smile

Мика Шпиљак. Кез

Зајебо сам се, Мика је био плашљив , ово би требало да буде Бранко Микулић.
Одговори

Јесте, Мика из Лозовика. Smile
Терај даље.

Одговори

(03-03-2017, 02:59 PM)Vlad Alekš Пише:  Јесте, Мика из Лозовика. Smile
Терај даље.

Аааааа јесте Мика. Кидање А већ сам се исправио. Јок Знао сам да је био плашљив те да је један велики опозиционар из 90-тих обављао неке послове уместо њега.

Овај СИВ ме збунио мало.

Ајде једно лако. Био је Карађорђев устаник иако је био једва пунолетан, по пропасти Карађорђевог рата одлази у Америку . Тамо је био познат као један од оснивача Тексаса и један од вођа тексашке револуције. Како се звао код Срба а како код Американаца ?
Одговори

Ђорђе Шагић, Џорџ Фишер.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(03-03-2017, 03:17 PM)Перун Пише:  Ђорђе Шагић, Џорџ Фишер.

Да.

Компромисно решење у имену је Ђорђе Рибар. Smile

Терај даље.
Одговори

Почео је са војним школама а завршио са богословијом. Учен, паметан и добар свештеник и беседник, сличан војводи Ђујићу, који се није ни родио када је овај преминуо. За собом је оставио нешто чиме се Србија поноси, не само у нашим крајевима него у целом свету. О коме је реч?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(02-03-2017, 04:37 PM)Бенито Пише:  Недић је 16. априла 41. године у Новом Пазару. Можда и претходног дана. Сместио се у једном хотелу. Ту је позвао свог пријатеља Хасан бега Звиздића да дође из Сјенице. Овај је то и учинио сутрадан. Нисам сигуран за место, дакле, или у самом Новом Пазару или у Дугој Пољани, Милана Недића, пресвученог у цивилно одело , у друштву Звиздића, пронашао је обавештајни официр Вермахта и обезбедио му аутомобилски превоз за Београд. Недић у цивилу у Београд стиже у ноћи између 18. и 19. априла , својој кући. Недић није одмах постављен за председника квинслишке владе из више разлога, за које треба више простора да би се објаснило. О томе неки други пут. Оно што је занимљиво је да су се у истом периоду, дакле на крају АР, на истом подручју налазили и неки агенти британске војске.
Дакле, сетимо се књиге професора историје Југославије, др Јована Марјановића, Дража Михаиловић између Британаца и Немаца. Та књига је требала да замаже очи српском народу и баци сенку на велику личност Драже , и да га испрља наводном издајом. Праве личности за ту књигу су три: кнез Павле, Милан Стојадиновић и оно што ће многе изненадити, Милан Недић. У том правцу, ако имају жеље и храбрости, требају истраживати млади историчари.
Толико засад о овој теми. Надам се да вам је одговор на питање био занимљив.

Упоредите ово и оно што Димитријевић прича на снимку од тренутка 4:45. У праву је Милослав што их назива неокомунистичким историчарима.
https://www.youtube.com/watch?v=5iaXp01AGHQ&t=1s

Одговори

(03-03-2017, 02:27 AM)Бенито Пише:  
(03-03-2017, 02:27 AM)Бенито Пише:  А ово око Недића неће, јер би требало укрштати , а мени Недић није сад приоритет за истраживање. Само ми је занимљиво да личност о којој се толико не зна, и о коме не постоји ниједна релевантна књига ( што је преседан за Југославију у ДСР), има такву некритичку подршку у једном делу нашег народа.
Да, то јесте феномен.
Одговори

(03-03-2017, 03:28 PM)Перун Пише:  Почео је са војним школама а завршио са богословијом. Учен, паметан и добар свештеник и беседник, сличан војводи Ђујићу, који се није ни родио када је овај преминуо. За собом је оставио нешто чиме се Србија поноси, не само у нашим крајевима него у целом свету. О коме је реч?

Ајмо ово је лако. Може се рећи да су он и Ђујић земљаци.

Одговори

Реч је о оцу познатог научника.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 24 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним