Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Свака част поручниче. Smile

Два од три сам погодио. Smile

Трећи који ми се мотао по мислима је Милован Недић,он беше из Моравске дивизије. Док на Карађорђевића нисам ни помислио.

Ајд дај још неко.
Одговори

(07-11-2017, 07:31 AM)Перун Пише:  
(06-11-2017, 10:48 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(06-11-2017, 10:33 PM)Перун Пише:  
(06-11-2017, 10:10 PM)Бенито Пише:  Прота Милан Ђурић.

Није било тешко.

Ајде о још једном Ужичанину, Ристи Тешићу, првом српском екологу.
Када је дошло на ред уређење оног брда изнад Ужица, испоставило се да ту има ненормално много змија.
Како се Риста решио тих змија?

Населио је јежеве.
Јесте, запатио је јежеве. Smile
Одговори

Још један пуковник војске Краљевине Србије је повезан са самим крајем Првог балканског рата. Имао је част да баш он буде онај коме ће се предати целокупна европска турска војска. Иначе, био је пријатељ са каснијим председником Владе Краљевине Југославије, тј деца су им се венчала. Један познати и велики српски глумац је његов унук.
Ко је овај пуковник?
Одговори

(07-11-2017, 06:04 PM)Бенито Пише:  Још један поручник војске Краљевине Србије је повезан са самим крајем Првог балканског рата. Имао је част да баш он буде онај коме ће се предати целокупна европска турска војска. Иначе, био је пријатељ са каснијим председником Владе Краљевине Југославије, тј деца су им се венчала. Један познати и велики српски глумац је његов унук.
Ко је овај пуковник?

Милован Гавриловић а унук је Танасије Узуновић?
Одговори

Тако је, ајде , имаш част, постави питање.
Одговори

Рекао бих да је тад имао виши чин, али ајде.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Ко?
Одговори

(07-11-2017, 07:29 PM)Перун Пише:  Рекао бих да је тад имао виши чин, али ајде.

Имао је нижи ако мислиш на Гавриловића.И мене је збунило ово пуковник али због глумца сам знао ко је. Требало би да је био мајор у том тренутку а можда је био и пуковник,ко зна.

Ајде овако ћемо.

Био је велики сакупљач уметничких дела,дипломата и Краљевине Југославије и СФРЈ. Најближи чланови породице су му погинули 1944. у бомбардовању једног мањег места у Србији. Носилац великог броја страних и домаћих одликовања, службовао је по целој Европи. Ко је он ?
Одговори

Павле Бељански

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

(07-11-2017, 08:35 PM)смедерево Пише:  Павле Бељански

Тако је. Терај даље.
Одговори

(07-11-2017, 12:18 PM)Бенито Пише:  ПС Видим да се пише да су Бојовић и Мишић , 20. октобра 1912. године, унапређени у генерале. Коме је књига о Бојовићу при руци нека провери, да ли је то по старом или новом календару, јер ми је мало нелогично да је то било пре битке на Зебрњаку.
По старом календару, унапређени су након Кумановске битке.
Одговори

Тако је, то сам и претпостављао. Ето колико је Википедија поуздан извор. Поготово за људе које данас не уче овим важним детаљима.
Одговори

Најгоре је када у једном чланку неке датуме стављају по новом а неке по старом календару, па долази до забуне. Па онда је ту разлика у календарима током XIX века, негде постављају 12 дана, негде 13 дана, општа конфузија.
Одговори

То ти је тај лажни либерализам. Не поштују се основна правила заната, а мисли свако да може све да ради.
Него, ајде једно питање, ниси одавно.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Скривени Корисник(а), 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним