Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(15-08-2019, 01:26 PM)ХраброСрце Пише: (14-08-2019, 10:21 PM)Перун Пише: Ајде и ја једно:
Навести команданте корпуса/бригаде ЈВуО са завршеним факултетом (не рачунајући Војне школе).
Петар Баћовић - правник, а нисам сигуран да ли је имао и два факултета. Војвода Момчило Ђујић, богословски факултет.
Ајде Самарџићу, сети се акт. жанд. официра уједно и правника.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(Последња измена: 15-08-2019, 07:30 PM од
Перун.)
Углед:
459
(15-08-2019, 07:34 PM)ХраброСрце Пише: (15-08-2019, 07:29 PM)Перун Пише: (15-08-2019, 01:26 PM)ХраброСрце Пише: (14-08-2019, 10:21 PM)Перун Пише: Ајде и ја једно:
Навести команданте корпуса/бригаде ЈВуО са завршеним факултетом (не рачунајући Војне школе).
Петар Баћовић - правник, а нисам сигуран да ли је имао и два факултета. Војвода Момчило Ђујић, богословски факултет.
Јездимир Дангић?
Лакшег си погодио, идемо даље,
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 14,530
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,067
Браво, Митке.
Само да допуним Мићу Адмирала- није једино Политика у свом фељтону написала да је археолог Кујовић био у четницима. О томе је често и пре тога говорио Пеђа Ристић- жива енциклопедија историје предратног Београда.
Углед:
459
(16-08-2019, 12:15 AM)Милослав Самарџић Пише: (15-08-2019, 07:29 PM)Перун Пише: (15-08-2019, 01:26 PM)ХраброСрце Пише: (14-08-2019, 10:21 PM)Перун Пише: Ајде и ја једно:
Страњаковић?
Ма не, Павле Ружа.
Поруке: 5,877
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,538
Учесник Првог светског рата, а у међуратном периоду пројектовао је неколико стамбених вишеспратница, приватних и пословних зграда у Београду, међу којима су стара зграда "Политике" (1921) и зграда у Узун Мирковој 5, у којој се налазио његов породични дом. Као цењени предузимач имао је предузећа "Архитект" и "Пионир" и организовао највеће грађевинске подухвате свог времена.
Пре рата је радио на палати Бановине и згради Радничке коморе у Новом Саду, као и на зградама и привредним објектима широм Југославије (Смедеревска Паланка, Шабац, Бијељина..). Био је партнер још једног чувеног архитекте - Драгише Брашована. Током окупације угасио је предузеће и није градио.
Српски архитекта, човек заслужан за изградњу низа зграда у центру Београда - од Министарства шума и руда у Улици кнеза Милоша, преко зграде Призада (касније Удбе за Југославију, а данас Танјуга), до седишта "Времена" (зграда "Борбе") и зграде Црвеног крста (угао Добрачине и Симине).
Човек који је заслужан за реизградњу и обнову Палате "Албанија" и изградњу нуклеарног реактора у Винчи.
Оставио је једну од највећих збирки фресака у Србији, која садржи 165 изузетно вредних икона, од 15. до 20. века, слике из 19. века, као и уља на платну Јована Бијелића, Марка Челебоновића, Игњата Јоба… У богатој збирци икона насталих у Србији, Македонији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској, Русији, Грчкој и Италији најбројније су оне са представама Богородице са Христом. Иконе из ове колекције пружају одличан увид у главне токове развитка грчког иконописа поствизантијске епохе.
Народни непријатељ, још није рехабилитован (до априла 2018. године).
О коме се ради?
Поруке: 17,010
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,875
Једној касније, а и данас, познатој историчарки, укинута је стипендија краљице Марије, уочи рата, ''због комунистичке активности''.
Којој?