Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(24-01-2019, 07:52 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Администраторе Бенито, на твоја питања одговоре не знам. Када неко буде одговорио тј. ако буде ја бих поставио једно питање и теби и осталима.А оно би гласило,зашто је тај твој редитељ мрзео комунисте иако је припадао њиховој војсци а не нашој. Шта је он то видео због чега су му се комунисти смучили за вјек и вјекова. А можда је то утицало и да снима тако неке потресне сцене као ову из филма Три?
Одговори

Бенито, све је у реду што се тиче питања о редитељу Петровићу. Smile

А можда је мрзео комунисте што му нису давали финансијска средства за филмове, јер се комунистима није свидео његов рад
Одговори

(24-01-2019, 09:09 PM)Бенито Пише:  
(24-01-2019, 07:52 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Администраторе Бенито, на твоја питања одговоре не знам. Када неко буде одговорио тј. ако буде ја бих поставио једно питање и теби и осталима.А оно би гласило,зашто је тај твој редитељ мрзео комунисте иако је припадао њиховој војсци а не нашој. Шта је он то видео због чега су му се комунисти смучили за вјек и вјекова. А можда је то утицало и да снима тако неке потресне сцене као ову из филма Три?

Александар је као партизан у Словенији гледао бесомучно стрељање или боље рећи уништавање црногорских четника.Злочин прве категорије. То је на њега оставило озбиљнијег трага и одатле сцене као ова у филму Три.

Терај даље Бенито.
Одговори

Наведите извор првог реда који доказује да су у Боју на Косову победили Турци , а не Срби. Или обрнуто, свеједно.
Одговори

Одговор Фирентинаца на Твртково писмо. А то Твртково писмо није сачувано, али је у том писму објављена победа Срба
Одговори

(25-01-2019, 11:41 PM)Бенито Пише:  Наведите извор првог реда који доказује да су у Боју на Косову победили Турци , а не Срби. Или обрнуто, свеједно.

По мени један од значајних докумената је натпис Деспота Стефана на Косову Пољу. Његовим тумачењем може се закључити да је побједа више била српска, а да је кнез Лазар ипак ухваћен и страдао мученички. Такође, по њему Мурат је убијен у току битке, а не послије како турски хроничари наводе.
Одговори

Ајмо даље.

Познатог официра из периода Краљевине један град везује за напредовање у више чинове. Након ослобођења тог града и марша кроз његове улице унапређен је у чин питомца-поднаредника. 6 година након тога уследило је поновно ослобођење града, дефиле војске на челу са Регентом Александром. Међу својим војницима нашао се и млади официр, тек произведен у чин поручника.

О ком официру је реч и који град је у питању?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Дража, Куманово или Скопље?
Одговори

(26-01-2019, 01:44 PM)Вукашин Петковић Пише:  Дража, Куманово или Скопље?

Да, Скопља.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(26-01-2019, 05:09 PM)Перун Пише:  
(26-01-2019, 01:44 PM)Вукашин Петковић Пише:  Дража, Куманово или Скопље?

Да, Скопље.

Одговори

Артиљеријски пуковник Димитрије Димка Николић, командант Дунавске дивизијске области у ноћи Мајског преврата, био је на страни краља Александра Обреновића. Тешко је рањен од стране официра завереника. Вероватно се сећате, да га је у серији Крај династије Обреновић играо Данило Лазовић. За многе актере Мајског преврата се зна каква им је била судбина. Шта је било са пуковником Николићем, тј. колико је након тога поживео?
Одговори

Претпостављам да је убрзо преминуо након рањавања
Одговори

Није баш убрзо.
Одговори

Умро је између 1908 и 1912, колико се сећам?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 11 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним