Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

А која је била најпознатија пољска породица у Србији?
Одговори

Краков?
Или Сондермајер?
Одговори

(08-08-2019, 04:11 PM)Вукашин Петковић Пише:  Краков?
Или Сондермајер?
Мислим Сондермајер, јер је било више истакнутих чланова те породице.
Одговори

(08-08-2019, 12:53 AM)Бенито Пише:  Кнез Никола Васојевић ( 1797-1844)
Врло занимљива биографија; иако је био сироче, завршио је факултет у Одеси и постао инжињер. Био је први факултетски образовани Васојевић. Одувек се бавио политиком и пропутовао је добар део Европе. Покушао је да оснује прву самосталну државу Васојевића - Холмију. Његош му је посветио једну песму. Због турских потера побегао је чак у Париз. Тамо га је пронашла јака пољска емиграција. Изгледа да су били у контакту са њим и пре тога. У потпуности је прихватио идеје Чарториског и вратио се на подручје Старог Раса и Полимља, да би те идеје раширио међу тамошњим Србима. Међутим, убијен је у једној заседи. Више историчара је обратило пажњу на њега, али нико није успео да сазна шта се крило иза његовог убиства. Можда турски архиви крију одговор на то питање.
ПС оно што је занимљиво за историјске сладокусце је место његовог рођења, а то је Лијева Река, братство Милошевића. Баја

Никола Васојевић је покушао да покатоличи Васојевиће ако то нијепричао само да би добио подршку од Ватикана и католичких држава http://www.google.com/url?q=http://www.m...mtpEqFkF2K
Одговори

Рођен је 1865. године, био је један од врсних техничких стручњака, инжењера, градитеља, економиста, индустријалаца, хуманитарац, човек који је покренуо неколико индустријских грана у Србији и оставио неизбрисив траг у привредном развоју Београда и Србије.

Први је градио у Београду уз употребу армираног бетона. Утемељио је стазе приватног предузетништва и доказао да је његова вера у домаће стручњаке била оправдана, што до тада није био случај зато што се домаћа стручност занемаривала у односу на стране стручњаке из разних области. Поред свега што је градио, изградио је и водовод и канализацију у тадашњем Београду.

Новцем који је зарадио купио је преко 250 рудних поља у Србији. Било је надалеко познато да су његови рудари имали бесплатну кућу, земљиште, огрев, струју, здравствену негу и једну од ствари које је сматрао да је најбитнија, њихова деца имала су бесплатно школовање.

Покренуо је фабрику вагона (данашњи 14. Октобар) и основао фабрику лима у Земуну. Умро је у Београду 1941. године.

О коме се ради?
Одговори

Логично је да о таквом човеку немамо појма, у систему где се славе "Коча и Пеко".
Одговори

Милош Савчић.
Одговори

Да, у питању је Милош Савчић.

Он је био и градоначелник Београда (негде пише да је био председник Београдске општине) од 1929. до 1930. године.

На форум сам пребацио неке делове из његове биографије, а текст његове биографије се може наћи на порталу часописа "Индустрија". Ево линка

https://www.industrija.rs/vesti/clanak/m...og-vremena
Одговори

Гледа Милош Савчић са врха Савчића палате ( угао краља Милана и Добрињске- сада Андрићев венац) на леву обалу Саве и изговори:" Тамо ће настати Нови Београд."
Камо среће да му то није пало на памет. Ваистину!
Одговори

Оснивање Карловачке гимназије веже се за име једног српског добротвора, трговца и занатлију који је био угледни грађанин Сремских Карловаца. Приложио је 20.000 форинти за оснивање гимназије, а позајмљивао је новац и аустријском цару.

Ко је био овај добротвор?
Одговори

(11-08-2019, 09:25 AM)Mitic Пише:  Ко је био овај добротвор?

Димитрије Анастасијевић Сабов.

Чини ми се да је био то питање,можда нисам у праву, али рекао бих да је било.
Одговори

Јесте, тачан одговор. Не сећам се да је било питање везано за њега, али могуће да је већ било питање.

Терај даље
Одговори

Бриљантан научник, уметник, просветитељ, тј. ренесансни човек ког је Србија заборавила. Оснивач Медицинског, Ветеринарског, Фармацеутског факултета, први српски сексолог, оснивач београдског фото-клуба, пионир медицинског научног филма који је снимао прве српске филмове у историји, пре играних (!), археолог, оснивач Хистолошког института, који је први српски Медицински речник (који се и данас користи) писао у гудурама Албаније и рововима као добровољац у Првом светском рату.

Остао је укаљан нечувеном историјском неправдом на које је био поносан, али читавог жиота живео са "непреболним болом у души" како је говорио - два пута је избачен са Медицинског факуктета,чији је био оснивач - 1941. јер је одбио да потпише "Апел српском народу" који позива на сарадњу са окупатором и 1952. јер је критиковао комунистичку партијску подобност и политизацију факултета. Није доживео да се љага са његовог имена спере, рехабилитован је тек 2001. године.

О коме се ради? Можда смо га и спомињали
Одговори

Триптих.Поставићу сва три одједном пошто смо сви слабије активни ових дана, па ко шта зна нека одговори.

1. Један београдски хотел био је у Краљевини Југославији познат по одржавању правих европских балова.Хотел је основан још у Краљевини Србији.Није био познат само по баловима већ и по бројним весељима која су ту одржавана,налазио се у близини Главне железничке станице. О ком хотелу се ради?

2. Још једно о хотелима. Кез Између два светска рата на углу Немањине и Балканске саграђен је један ексклузивни хотел који је важио за најотменији у Београду. Имао је и кафану и кафе односно данашњим речником изговорено кафић. Који хотел је у питању?

3. Који је најстарији хотел у Београду и када је саграђен?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 6 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним