23-11-2019, 12:31 AM
Квиз- Српска историја
23-11-2019, 01:54 AM
А зна ли неко које је уметничко дело, домаћег аутора, са антиратном тематиком доживело највише хвалоспева у светским оквирима?
ПС основ за ово дело пронађен је у једном догађају из Другог светског рата.
ПС основ за ово дело пронађен је у једном догађају из Другог светског рата.
23-11-2019, 10:44 AM
Зар није Хазарски речник?
23-11-2019, 11:37 AM
У праву си, али постојало је једно у свету признатије уметничко дело са ових простора. Није из области књижевности.
23-11-2019, 06:18 PM
Немам представу.
23-11-2019, 06:59 PM
"Било је преподне и радио сам код куће. Зазвонио ми је телефон, а са друге стране зачух глас:" Овде је Душан Петровић Цане ( треба Шане- прим. прир.). Можеш ли да дођеш до мене, имам нешто да предложим." Те комунисте нисам нешто много волео, али отишао сам на састанак у Тополу. Показао се као изузетно пријатан човек. Питао ме је:" Да ли знаш да се у овом крају за време рата догодио један незапамћен злочин." И тада ми је испричао да је једна сељанка из села Рајковић код Тополе чувала неког партизанског рањеника. Извели су је из куће и она тог човека није издала, иако су пред њом убили три ( треба две- прим. прир.) њене кћерке, а на крају и њу.
"Можеш ли да напишеш један балет посвећен том злочину?" Нисам одмах пристао, него сам више пута отишао у Рајковић, да видим ту кућу, осетим тло и пејсаж. И, на крају, пристао сам...."
Тако је настао балет "Даринкин дар" композитора Зорана Христића. Овај балет је те године отворио манифестацију Мермер и звуци, а затим дуго извођен на сцени Народног позоришта, као и много пута на разним гостовањима. То је била животна улога познате београдске балерине Лидије Пилипенко,која је прославила овај балетски комад. Више професора позоришта и балета са универзитета у САД су овај балет проглашавали као једно од пет најважнијих антиратних уметничких дела 20-ог века.
Ето, шта да прокоментаришемо ми који знамо да званична верзија смрти Даринке Радовић и њених кћери није онаква каквом се деценијама представљала и како се и данас представља.
Али, историја и њени фалсификати увек створе неку нову оригиналну историју.
"Можеш ли да напишеш један балет посвећен том злочину?" Нисам одмах пристао, него сам више пута отишао у Рајковић, да видим ту кућу, осетим тло и пејсаж. И, на крају, пристао сам...."
Тако је настао балет "Даринкин дар" композитора Зорана Христића. Овај балет је те године отворио манифестацију Мермер и звуци, а затим дуго извођен на сцени Народног позоришта, као и много пута на разним гостовањима. То је била животна улога познате београдске балерине Лидије Пилипенко,која је прославила овај балетски комад. Више професора позоришта и балета са универзитета у САД су овај балет проглашавали као једно од пет најважнијих антиратних уметничких дела 20-ог века.
Ето, шта да прокоментаришемо ми који знамо да званична верзија смрти Даринке Радовић и њених кћери није онаква каквом се деценијама представљала и како се и данас представља.
Али, историја и њени фалсификати увек створе неку нову оригиналну историју.
23-11-2019, 07:52 PM
(22-11-2019, 10:49 PM)Mitic Пише: Знамо за крваву литију из 1937. године. После Другог светског рата, десила се још једна крвава литија. Литија је била на мети комуниста.
Где се то десило?
У СЕЛУ Баћевац код Барајева, недалеко од Београда, на први дан празника Света Тројица навршило се седам деценија од крвавог догађаја када су комунистички активисти, наочиглед неколико стотина мештана у литији, убили Љубомира Љубу Михаиловића, решени да растуре крстоноше, за инат Богу и народу. Убице су, наравно, после били тужиоци и сведоци, па су све оне који су носили црквене барјаке, иконе и кандила отерали на робију. И данас, у Баћевцу, после толико година, о томе влада језиви мук.
Детаљније на следећем линку
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81...-na-litiju
23-11-2019, 09:17 PM
Да, то је познат случај. Изузетно поштен текст господина Божића. Неком ће, можда, деловати чудно, али у 21 веку у Србији није лако стати иза оваквог текста, иако је све у њему више пута проверено и сигурно тачно. Можда баш због тога што је све тачно.
Али, посебан осврт треба дати на свештенике, јер овакво понашање како је у Баћевцу, можемо наћи код свештеника широм Србије. Тога раније није било, али откад локална самоуправа издваја одређена финансијска средства за рад својих парохија, свештеници се понашају као да су службеници званичне идеологије и намерно затрпавају и забашурују жртве својих парохијана за време титоизма.
Али, посебан осврт треба дати на свештенике, јер овакво понашање како је у Баћевцу, можемо наћи код свештеника широм Србије. Тога раније није било, али откад локална самоуправа издваја одређена финансијска средства за рад својих парохија, свештеници се понашају као да су службеници званичне идеологије и намерно затрпавају и забашурују жртве својих парохијана за време титоизма.
24-11-2019, 01:47 PM
Којим писмом је исписан печат српског кнеза Строимира (9. век)?
24-11-2019, 09:50 PM
Неки кажу да су то грчка слова али се лепо види да је то ћирилица грчка сигма не личи на ћирилично с а друга слова су иста као у предвуковој ћирилици.https://m.youtube.com/watch?v=vQK2vTEyhUI
24-11-2019, 10:20 PM
24-11-2019, 10:41 PM
Грчко писмо, претеча ћирилице
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
24-11-2019, 11:41 PM
Ајмо једно актуелно због ове серије: Колико се имена налазило на Вемићевом списку чланова организације "Уједињење или смрт"?
25-11-2019, 01:13 AM
105.

« Старије Теме | Новије Теме »
Корисника прегледа ову тему: 30 Гост(а)