Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(06-02-2022, 07:18 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да, против богиња. Кнезу Милошу су преминула три детета, па је тражио вакцину, а ускоро је увео и вакциналне пасоше, који су ишли уз обичне. Тада и почињу прве масовне вакцинације.

Који Србин је први вакцинисан против шпанске грознице?

Регент Александар или војвода Мишић?
Одговори

Мишић...
Одговори

Не би требало да буде нико вакцинисан у то доба јер није постојала вакцина (ако се мисли на раздобље, непосредно после првог светског рата). Узрочник није био познат а и данас је предмет шпекулација...

Осим ако није неки „шпански борац“ добио боцу када су га враћали неким чудним путевима из Француске да овде прави џумбус јер су прве вакцине против инфлуенце из тог доба...

Такозвани вирус шпанског грипа је реконструисан 2005-те године. Али битно је то да је реконструисан...и то на начин „мућкања“ на који би се сваки „вирус“ створио (као када се неком врсном математичару да да нешто докаже математички, а математички може да докаже све...практично доказати огледима, мало је теже). Током „реконструкције“ резултати су понуђени једном стручном часопису који је то одбио да објави (иако је тај светски и стручни часопис у власништву оних којима је било у интересу да се објави нешто тако, вероватно је „реконструкција“ вируса била толико глупа да су и они то одбацили). Потом то објављује други часопис и то „улази у употребу“.

ПС

Иначе успеси доктора Хиршфелда су мени сумњиви по питању успеха вакцинације. То је доба када је војска опорављена па се питам шта би било 1915 када је харао тифус.
Одговори

Постојале су неке вакцине против шпанског грипа, али не бих знао како да их дефинишем.

Прва вакцина против грипа је направљена средином 40-их година, а ове против шпанског грипа су биле онда експерименталне или бета верзије (што би рекли програмери).

Као што су биле и неке вакцине против тифуса. Током евакуације, краљ Петар Други је примио такву вакцину против тифуса.
Одговори

Па то и кажем нешто су смућкали 1940-те и у то доба су „шпански борци“ долазили у Краљевину Југославију, па је могуће да их вакцинисали против "шпанске грознице". Кидање

Мислим да је питање било који се Србин први се вакцинисао против шпанске грознице...и зато сам написао: ни један...
Одговори

Значи, постојале су неке експерименталне бактеријске вакцине против грипа.

Има научни чланак о томе

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2862332/
Одговори

То је могуће јер су радили све и свашта...и наравно да се експериментише...на живим људима, као и данас са короном.
Одговори

Наша историографије и даље сматра да је Бранко Радичевић био заљубљен у ћерку Вука Караџића Вилхелмину - Мину.
Недавно су историчари открили - мислим да још није објављено - да он у ствари није био заљубљен у Вилхелмину, већ да је био у вез са...?
Одговори

(07-02-2022, 09:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  Наша историографије и даље сматра да је Бранко Радичевић био заљубљен у ћерку Вука Караџића Вилхелмину - Мину.
Недавно су историчари открили - мислим да још није објављено - да он у ствари није био заљубљен у Вилхелмину, већ да је био у вез са...?

Са Катарином Ивановић?
Одговори

(07-02-2022, 09:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  Наша историографије и даље сматра да је Бранко Радичевић био заљубљен у ћерку Вука Караџића Вилхелмину - Мину.

Не знам ко је Катарина Ивановић, али ја мислим да је Бранко био у вези са Вуковом женом. Не знам јој име, била је Швабица. Smile

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Била је старија скоро три деценије од њега.
Одговори

Да није Милица Стојадиновић Српкиња?

Радила је са Вуком и сигурно је знала Бранка.

Мада је она била заљубљена у Љубомира Ненадовића.
Одговори

(08-02-2022, 10:15 AM)Бенито Пише:  Била је старија скоро три деценије од њега.

Бенито, ти ниси имао старије девојке када си био млад момак? Smile
Проверио сам у енциклопедији, прецизно - била је старија 26 година.
Дедер, урадимо упоредну анализу студија случаја - актуелни председник Француске је млађи од своје супруге 24 године.
Дакле, у љубави је све могуће, па и ово што сам предложио као одговор.
Код нас грешника, љубав не зна за границе.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(08-02-2022, 10:03 AM)Vlad Alekš Пише:  

Не знам ко је Катарина Ивановић, али ја мислим да је Бранко био у вези са Вуковом женом. Не знам јој име, била је Швабица. Smile
Тако је, одлична интуиција. Баја
Ана Краус.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 44 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним