Поруке: 356
Теме: 10
Придружен: Oct 2021
Углед:
175
Када смо код мог земљака два лагана питања везано за Винавера...
1. Био је сарадник једног од најзначајнијих часописа двадесетог века.. Како се звао тај часопис?
2. Како се звао уредник тог часописа?
Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Поруке: 356
Теме: 10
Придружен: Oct 2021
Углед:
175
У питању је часопис Зенит, најзначајнији часопис двадесетог века који се бавио експресионизмом. А уредник тог часописа је био Љубомир Мицић. Најзначајнији сегмент његовог рада представља покретање и уређивање управо часописа Зенит, месечне интернационалне ревије за уметност и културу, који је излазио од фебруара 1921. до априла 1924. у Загребу, потом од 1924. до децембра 1926. у Београду.
Објављена су 43 броја овог часописа, који је током година доносио бројне манифесте, различита ликовна решења, сараднике и текстове.
У почетку је Мицић следио идеје експресионизма, о чему сведочи и програмски текст који излази у првом броју часописа, Човек и уметност, као и текстови Црњанског, Винавера, Петровића, Матића, који су писали за Зенит, све до јуна 1921, када је Мицић, заједно са Иваном Голом и Бошком Токином, објавио Манифест зенитизма.Зенит је био часопис интернационалног карактера, у коме су многи истакнути уметници тог времена објављивали своје радове на француском, немачком, холандском, мађарском, есперанту.
Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Поруке: 14,489
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
883
За коју двојицу наших великана који су били чланови КПЈ се може рећи да су били органски, душевно, културно и онтолошки антикомунисти, тј. људи предратне епохе?
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 14,489
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
883
Да. Заборавио сам за Белића. Поред њега и Андрића како наведосте стоји и Душко Радовић. Требало је "за коју тројицу"... вероватно их је још било. У сваком случају то је главни "тројац" поред многих.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
(Последња измена: 28-07-2023, 04:00 PM од
Шумадинац.)
Поруке: 14,560
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,089
Претходни трилинг питања које сам поставио били су везани за експресионизам као уметнички правац код нас кроз личност једног великана какав је био Станислав Винавер.
С сада трилинг о самом Станиславу Винаверу;
Прво:
Ко је био кум Станислава Винавера?
(Последња измена: 29-07-2023, 02:56 PM од
Бенито.)
Поруке: 1,277
Теме: 1
Придружен: Nov 2019
Углед:
301
Ај да покушам. Станислав Краков?