Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Одлично си ово ископао.
Одговори

У време титоистичке Југославије, у оквиру СР Србије десио се први штрајк.
Где је био тај штрајк и који ултимативни услов су имали радници да би прекинули "тоталну обуставу рада"?
Одговори

(19-10-2025, 07:43 PM)Бенито Пише:  У време титоистичке Југославије, у оквиру СР Србије десио се први штрајк.
Где је био тај штрајк и који ултимативни услов су имали радници да би прекинули "тоталну обуставу рада"?

Да им се врате предратни услови рада и плате.
Одговори

(19-10-2025, 09:24 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(19-10-2025, 07:43 PM)Бенито Пише:  У време титоистичке Југославије, у оквиру СР Србије десио се први штрајк.

Да им се врате предратни услови рада и плате.
И да их пошаљу на Голи Оток?  Баја
Нису блесави, ваљда ....
Одговори

Штрајк кочијаша 1949. године због опорезивања празних возила?
Одговори

(19-10-2025, 10:33 PM)Горски штаб 52 Пише:  Штрајк кочијаша 1949. године због опорезивања празних возила?
Пошалица никад на одмет. 
Али, ово није тема за досетке....
Одговори

Те 1964. године, реши омладина партије на Универзитету у Београду да донира "Вуков сабор" у Тршићу. Донација се могла донирати само радом, пошто жуте банке нису имали. Изградили су пут до Вукове родне куће и тако манифестацији "Вуков сабор" дали нови замах.
У складу са овом акцијом, локални органи партије су решили да другачије среде двориште некадашњег имања на којем се родио Вук Стефановић Караџић. Етнолози и архитекте су консултовани, па је требало да никне једно мини-село које је требало да изгледа као српске куће и економске зграде из доба Вуковог рођења. 
Ангажовани су сеоски мајстори, који су врло добро знали како се праве такви објекти. И они су решили да донирају рад на овим објектима. Општина је преузела обавезу исхране и студената и радника. То је вршено преко локалног општинског угоститељског предузећа. Шеф кухиње те фирме одредио је мени. Храна је била разноврсна, сваки дан различита: грашак, пасуљ, купус, боранија, кромпир....
После недељу дана, међутим, избио је општи штрајк који су започели радници-мајстори, а прихватили и подржали студенти-добровољци. 
Имали су само један захтев: пасуљ за ручак сваког дана. Штрајк је трајао три дана, јер угоститељско предузеће није могло да набави толику количину пасуља. Када је то решено, штрајк је престао, а до краја радова сваки дан је за ручак био кувани пасуљ са са салатом.
Одговори

Ипак је први био онај што сам га описао, мислим да је био 1946.
Побили су "коловође" и ништа није објављено.
Исто и са првом студентском побуном, мислим 1952.
Одговори

Ниси објаснио где је био штрајк.
Одговори

(21-10-2025, 03:11 PM)пек. Пише:  Ниси објаснио где је био штрајк.

Заборавио сам...
Одговори

Сви знамо за Милана Недића које он био (бар би требало). Такође, знамо ко је и модеран Недић тренутно.
Међутим, о Недићима пре Недића се мало прича. Мислим на период након пада српске средњовековне државе, па све до Првог српског устанка.
Наравно овај период се може продужити и након Првог светског рата, али хајде да останемо на периоду који си мање зна.
Пробајте навести имена таквих личности или породице, који су били Срби православне вере, а служили Турцима или Аустријанцима, на штету тадашњег народа.
Ево, ја ћу први. Породица коју ја знам су Стамболићи (њихово порекло је овде на квизу помињано).
Одговори

(23-10-2025, 10:09 AM)Коле Којот Пише:  Сви знамо за Милана Недића које он био (бар би требало). Такође, знамо ко је и модеран Недић тренутно.
Међутим, о Недићима пре Недића се мало прича. Мислим на период након пада српске средњовековне државе, па све до Првог српског устанка.
Наравно овај период се може продужити и након Првог светског рата, али хајде да останемо на периоду који си мање зна.
Пробајте навести имена таквих личности или породице, који су били Срби православне вере, а служили Турцима или Аустријанцима, на штету тадашњег народа.
Ево, ја ћу први. Породица коју ја знам су Стамболићи (њихово порекло је овде на квизу помињано).
Разумем шта си хтео да питаш, али немој, ипак, мешати лончиће. Недићи јеси православни Срби, а Стамболићи то нису.
ПС знам да је тешко то људима да схвате, али препоручујем књиге Младомира Ћурчића "Завичајни легат" и "Завичајни легат 2", јер је аутор посветио овом питању посебну пажњу и вредно је прочитати да би се уопште разумео овај проблем.
Одговори

Не мислим на последње Стамболиће који су били комунисти, већ на њихове претке, Стамболије.
Њихови преци нису били муслимани, формално су били православни Срби.
Имам обе књиге.
Одговори

(23-10-2025, 03:07 PM)Коле Којот Пише:  Не мислим на последње Стамболиће који су били комунисти, већ на њихове претке, Стамболије.
Њихови преци нису били муслимани, формално су били православни Срби.
Имам обе књиге.

То "формално" је баш формално.
Али, да се вратимо питању.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним