Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Одмах је почело са њиховом чувеном едицијом " Коло", која излази једном годишње и садржи 7 књига.
У том првом колу, прва књига била је Живот и прикљученија, Доситеја Обрадовића.
Одговори

U potpunosti tacan odgovor! Smile
Teraj dalje!
Одговори

На почетку ослобођења Старе Србије погинула су тројица младића, Београђана, и сва тројица били су синови-јединци. Свој тројици очеви су припадали самом врху српске културне елите.
Како су се звала ова тројица младића и јунака?
Одговори

(04-11-2017, 12:00 AM)Вукашин Петковић Пише:  Prva knjiga u izdanju Srpske knjizevne zadruge bila je?
Јел беше Змај Јовина?
Одговори

Имаш тачан одговор горе.Smile

(04-11-2017, 12:22 AM)Бенито Пише:  На почетку ослобођења Старе Србије погинула су тројица младића, Београђана, и сва тројица били су синови-јединци. Свој тројици очеви су припадали самом врху српске културне елите.
Како су се звала ова тројица младића и јунака?

Пробај ово, или ко хоће.
Одговори

Jedan je Vladeta, sin profesora Ljube Kovacevica, drugi je Aleksandar-Sanja, Apisov sestric, sin Zivana Zivanovica, treceg ne mogu da se setim.
Одговори

Први Србин који је погинуо при ослобођењу Старе Србије и први савезнички војник ( војски Србије, Црне Горе, Грчке и Бугарске) који је погинуо у Првом балканском рату, био је артиљеријски поручник Милан Поповић. Младић који је по завршетку ВА, отишао у Париз да специјализује права. По сазнању да ће почети рат, вратио се и придружио Ламском четничком одреду под командом поручника Војислава Танкосића. Милана је на Мердару заклао вођа арнаутских башибозука, који су извршили превару да се предају.
Милан је био син др Милутина Поповића.
Други је био Сања, син Живана Живановића и сестрић Драгутина Димитријевића Аписа, а трећи Владета, син професора историје БУ Љубомира Ковачевића.
Ајде Вуле, следеће питање.
Одговори

У серији Сенке над Балканом, генерал Петар Живковић је приказан као шеф тајних служби (или данашњим речником речено координатор служби безбедности), заправо он је тада био командант Краљеве гарде. Питање гласи, ко је у то време, 1928. године, заправо био начелник Обавештајног одељења Главног генералштаба?
Одговори

Ђенералштабни бригадни ђенерал Живко Станисављевић.
Одговори

Tako je! Teraj dalje!
Одговори

Ајде једно које би рецимо политичари требало да знају. Под условом да су родољуби и да верују да је историја учитељица живота.
Слободан Јовановић дефинише три услова који су довели до успеха у Балканским и Првом светском рату. Налази их у блиској прошлости, до неколико деценија пред те ратове.
Која су, по СЈ, основна три политичко-историјска кретања у српском народу која су се у правом тренутку спојила у победоносни тријумф од 1912-1918?
Одговори

Независнот
Ратни буџет/кредит
Младотур.револуција
Крај сукоба династија
Ратови с Турцима
Редовна војска
Одговори

Па, независност је предуслов свих предуслова, то се не рачуна.Smile
Погодио си само за војску. Дакле:
1. Реформе војске коју је извршио краљ Милан, а најважније у томе је било увођење стајаће, уместо народне војске и оснивање војних академија.
2. Појава Народне Радикалне странке и њихова политика која је сељачке масе учинила не само делом народа, него активним учесником националне политике.
3. Улога Уједињене омладине српске која је васпитала будућу младу српску елиту, која ће се школовати на западним универзитетима, да буде изразито национално опредељена и да јој у њиховом раду и животу, питање националног ослобођења и уједињења буде примарно.
Суптилно, али хируршки прецизно, Слободан Јовановић погађа тачне елементе који су се у датом историјском тренутку спојили у један велики национални тријумф.
Одговори

У ком је то дјелу?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 10 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним