Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Аха. Од тамних ликова напамет ми пада митрополит Леонтије Ламбровић.
Свашта је он радио
Одговори

Младен Миловановић ?
Одговори

Тако је. Њихов стари знанац и дахијама омиљени митрополит. Њега су хтели првог да дохвате. Али, касно су се сетили. Имали су га у Истанбулу, 1805 и 1806. године, али тада нису знали да је умешан у убиство београдског везира 1801. године. Или су знали, па су преко њега хтели да утичу на дахије или Алију Гушанца. Измакао им је кад је Београд ослобођен. Касније су хтели да га ћапе и да му се освете као једном од архитеката губитка Србије, али до краја живота успео је да им измакне. Умро је у Кишињеву 1822. године.
Браво Митићу, ајде постави питање.
Одговори

Карађорђе није хтео да убије Леонтија, јер се, као побожан човек, плашио да не убије човека који служи Богу (Леонтије је био митрополит). Али знам да га је тукао због свега лошег што је радио (а много је лошег радио).

Сад ћу да нађем неко питање, мада нисам историчар. Извињавам се ако се питање понови

После Битке на Чегру, Карађорђе је овом војводи одузео звање и протерао га у Остружницу, јер је тај војвода означен као главни кривац онога што се десило на Чегру. Тај војвода је покушао да се освети Карађорђу, али није успео, и на крају га је Вожд погубио.

О ком војводи се ради?
Одговори

Милоје Петровић Трнавац?
Одговори

Добрњац ?
Одговори

Вукашин Петковић је тачно одговорио. Тачно, у питању је Трнавац.

Ова тема је одлична. И препоручио бих да људи дођу на овај форум како би научили праву историју.
Овде је права школа.

Вукашин наставља са питањима
Одговори

Ако је веровати Петру Јокићу, Карађорђе је имао једну ружну навику (да је тако назовем), поједини људи и данас имају ту навику, о чему се ради?
Одговори

Грицкао је нокте?
Одговори

Јесте, особито кад нешто много мисли и када је брижан.
Изволи даље...
Одговори

Ово знам из основне школе, кад наставник историје види неког да грицка нокте, па му каже:" Шта си умислио- да си Карађорђе?

Ајмо на нову тему:
Словенци су се много уплашили шта ће бити са њима при распаду Аустроугарске монархије. Страх је био да не остану део неке Аустрије или Италије, код нове поделе карата. Зато су се Словенци самоорганизовали и на железничкој станици у Љубљани зауставили конвој српских војника, који су се враћали из заробљеништва. Ту је један српски официр преузео дужност и кренуо да заштити северне границе нове државе.
Како се звао тај српски официр?
Одговори

(26-12-2017, 03:33 PM)Бенито Пише:  Ово знам из основне школе, кад наставник историје види неког да грицка нокте, па му каже:" Шта си умислио- да си Карађорђе?

Ајмо на нову тему:
Словенци су се много уплашили шта ће бити са њима при распаду Аустроугарске монархије. Страх је био да не остану део неке Аустрије или Италије, код нове поделе карата. Зато су се Словенци самоорганизовали и на железничкој станици у Љубљани зауставили конвој српских војника, који су се враћали из заробљеништва. Ту је један српски официр преузео дужност и кренуо да заштити северне границе нове државе.
Како се звао тај српски официр?

Колико знам Крста Смиљанић је, нскон Солунског фронта, послат да помогне словеначким добровољцима и успостави фронт ка АУ. Пре њега једна група заробљеника, повратника из АУ, прикључила се словеначким одредима.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Тако је, али како се звао тај официр који је предводио заробљенике?
Био је инвалид , без једне ноге.
Одговори

Стеван Швaбић?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 44 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним