12-01-2018, 11:29 PM
Имао познатог ујака.

(13-01-2018, 12:18 AM)Перун Пише: Ево ја ћу пошто нисам одавно.
Једно за Поручника из опште културе.
Наведите бар три случаја у којима су четници опљачкали ергелу и одвели коње који су били у власништву Немаца и њихових сарадника. Значи место где је то извршено, може и територија бригаде, и ко је то извршио.
(13-01-2018, 12:18 AM)Бенито Пише: Ко је од ових наших авијатичара са Солунског фронта имао највиши чин?
Наведите бар три случаја у којима су четници опљачкали ергелу и одвели коње који су били у власништву Немаца и њихових сарадника. Значи место где је то извршено, може и територија бригаде, и ко је то извршио.
Јаворац, Милутин и Кондор. Најмање два од ове тројице су то урадили у ергели на Златибору.
Цитат:Драги Пиле (кап. Коларевић)... Ергелу на Златибору нападни и одузми све коње и имовину. Управник исте је комунац. Од тих коња и седала пошаљи и мени десетак за моју пратњу...
Цитат:Командант Златиборске бригаде послао ми је дивног коња. Диван трогоди алат, чистокврни Енглез, само у доста бедној кондицији. Заплењен је са још 20 коња из државне ергеле ,,Љубичево'' да би се предухитрили Немци да коње за себе користе.
(13-01-2018, 11:12 AM)Перун Пише:(13-01-2018, 12:18 AM)Перун Пише: Ево ја ћу пошто нисам одавно.
Цитирам Кондорев дневник из 13. јула 1943. године:
Цитат:Драги Пиле (кап. Коларевић)... Ергелу на Златибору нападни и одузми све коње и имовину. Управник исте је комунац. Од тих коња и седала пошаљи и мени десетак за моју пратњу...
Б. Тодоровић, Последњи рапорт:
Цитат:Командант Златиборске бригаде послао ми је дивног коња. Диван трогоди алат, чистокврни Енглез, само у доста бедној кондицији. Заплењен је са још 20 коња из државне ергеле ,,Љубичево'' да би се предухитрили Немци да коње за себе користе.
Вероватно има још података у књизи Златибор у РП али и ово је сасвим довољан доказ. Мислим да Бра греши у последњој реченици када каже да су предухитрили Немце да коње узму за себе. Ти коњи су скоро две године, непосредно, били у њиховом власништву али су вероватни били чувани и храњени од стране некога из Недићеве управе.