Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Прво:
Како народ по старини зове монашке испоснице?
Одговори

(14-01-2018, 02:48 PM)Бенито Пише:  Прво:
Како народ по старини зове монашке испоснице?
Келије?
Одговори

Ма јок, то је назив оригиналан, који је донео Свети Сава са Синаја.
Сељаци то зову - посница.
Друго:
Како се звао чувени монах испосник из времена владиковања Николаја епархијом Жичком?
Одговори

Звао се Теоктист. Свети Николај Жички имао је обичај да га поздрави са:" Теоктисте , душе чисте...."
И треће:
(Ис)посница Светог Саве, надомак Студенице, изгорела је заједно са испосником, монахом Гаврилом.
Који је разлог ове трагедије?
Одговори

(14-01-2018, 08:04 PM)Бенито Пише:  Звао се Теоктист. Свети Николај Жички имао је обичај да га поздрави са:" Теоктисте , душе чисте...."
И треће:
(Ис)посница Светог Саве, надомак Студенице, изгорела је заједно са испосником, монахом Гаврилом.
Који је разлог ове трагедије?

То сам те хтео питати, не знам одговор.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

А шта ти слутиш, овако разумски, шта је било?
Одговори

(14-01-2018, 08:11 PM)Бенито Пише:  А шта ти слутиш, овако разумски, шта је било?

Када са догодио пожар?

Прво ми падају на памет свеће. Пре 2-3 године сам био у испосници али присутни нису знали одговор на питање.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

А нису знали?? Баш ме чуди. Зато се појављују тамо- јер ништа не знају. То је слика и прилика данашњих Срба, сви се праве блесави.
Удба није могла да дозволи да тај Гаврило нешто тамо мути. А сад озбиљно, нису хтели да дозволе да се после смрти оног ђавола, обнови било шта од " великосрпског хегемонизма", а поготово не "тамни средњи век" православља. А највиши ниво монаштва је исихазам, односно монашко самовање. Ни данас нема свега неколико српских монаха који су исихасти, ван Свете Горе. Отац Арсеније Јовановић је то покушао изнад манастира Црна Река, и издржао пет година, док се није појавило кочење зглобова па је посустао.
Дакле, то је разлог. Ангажовали су локалне лопине и хохштаплере и сложили им причу да Гаврило крије четничко злато. Да они као узму, а заузврат да истерају Гаврила одатле. Тако су они смислили да га истерају димом, али Гаврило по цену овоземаљског живота није хтео да напусти келију и у њој је изгорео. Није било истраге и није било кривице.
Најгоре од свега је што се сви праве блесави и данас зарад добрих односа са сељанима. А сви врло добро знају шта је било.
Одговори

(14-01-2018, 08:35 PM)Бенито Пише:  А нису знали?? Баш ме чуди. Зато се појављују тамо- јер ништа не знају. То је слика и прилика данашњих Срба, сви се праве блесави.
Удба није могла да дозволи да тај Гаврило нешто тамо мути. А сад озбиљно, нису хтели да дозволе да се после смрти оног ђавола, обнови било шта од " великосрпског хегемонизма", а поготово не "тамни средњи век" православља. То је разлог. Ангажовали су локалне лопине и хохштаплере и сложили им причу да Гаврило крије четничко злато. Да они као узму, а заузврат да истерају Гаврила одатле. Тако су они смислили да га истерају димом, али Гаврило по цену овоземаљског живота није хтео да напусти келију и у њој је изгорео. Није било истраге и није било кривице.
Најгоре од свега је што се сви праве блесави и данас зарад добрих односа са сељанима. А сви врло добро знају шта је било.

Прво сам написао да ми падају на памет свеће и комунисти али нисам знао у ком периоду се догодио пожар. Зато сам поставио то питање.

Свака част за ово.

Одговори

То је било мислим 1983. године. У емисији о култури ТВ Београд, Време фресака ( или се слично зове) из 1982. године, види се стара испосница и монах Гаврило. Бог душу да му прости, мученику.
Одговори

Набројите три команданта бригаде или корпуса којима су Швабе убиле оца.

Одговори

Ајде док не одговори Милослав или неко ко зна, да пробам: Коларевић, Радовић и Калабић.
Одговори

За Калабића је било лако. Мислим да си погрешио за ову двојицу али нека остане да то проверим.

Одговори

Требало би и да су Милошу Радосављевићу убили Немци оца. Нешко Недић?
Ајде сад сам већ почео да нагађам.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 27 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним