Поруке: 14,506
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,044
Прво:
Како народ по старини зове монашке испоснице?
Углед:
3,044
Ма јок, то је назив оригиналан, који је донео Свети Сава са Синаја.
Сељаци то зову - посница.
Друго:
Како се звао чувени монах испосник из времена владиковања Николаја епархијом Жичком?
Углед:
3,044
Звао се Теоктист. Свети Николај Жички имао је обичај да га поздрави са:" Теоктисте , душе чисте...."
И треће:
(Ис)посница Светог Саве, надомак Студенице, изгорела је заједно са испосником, монахом Гаврилом.
Који је разлог ове трагедије?
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(14-01-2018, 08:04 PM)Бенито Пише: Звао се Теоктист. Свети Николај Жички имао је обичај да га поздрави са:" Теоктисте , душе чисте...."
И треће:
(Ис)посница Светог Саве, надомак Студенице, изгорела је заједно са испосником, монахом Гаврилом.
Који је разлог ове трагедије?
То сам те хтео питати, не знам одговор.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
3,044
А шта ти слутиш, овако разумски, шта је било?
Углед:
459
(14-01-2018, 08:11 PM)Бенито Пише: А шта ти слутиш, овако разумски, шта је било?
Када са догодио пожар?
Прво ми падају на памет свеће. Пре 2-3 године сам био у испосници али присутни нису знали одговор на питање.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(Последња измена: 14-01-2018, 08:20 PM од
Перун.)
Углед:
3,044
А нису знали?? Баш ме чуди. Зато се појављују тамо- јер ништа не знају. То је слика и прилика данашњих Срба, сви се праве блесави.
Удба није могла да дозволи да тај Гаврило нешто тамо мути. А сад озбиљно, нису хтели да дозволе да се после смрти оног ђавола, обнови било шта од " великосрпског хегемонизма", а поготово не "тамни средњи век" православља. А највиши ниво монаштва је исихазам, односно монашко самовање. Ни данас нема свега неколико српских монаха који су исихасти, ван Свете Горе. Отац Арсеније Јовановић је то покушао изнад манастира Црна Река, и издржао пет година, док се није појавило кочење зглобова па је посустао.
Дакле, то је разлог. Ангажовали су локалне лопине и хохштаплере и сложили им причу да Гаврило крије четничко злато. Да они као узму, а заузврат да истерају Гаврила одатле. Тако су они смислили да га истерају димом, али Гаврило по цену овоземаљског живота није хтео да напусти келију и у њој је изгорео. Није било истраге и није било кривице.
Најгоре од свега је што се сви праве блесави и данас зарад добрих односа са сељанима. А сви врло добро знају шта је било.
(Последња измена: 14-01-2018, 08:53 PM од
Бенито.)
Углед:
459
(14-01-2018, 08:35 PM)Бенито Пише: А нису знали?? Баш ме чуди. Зато се појављују тамо- јер ништа не знају. То је слика и прилика данашњих Срба, сви се праве блесави.
Удба није могла да дозволи да тај Гаврило нешто тамо мути. А сад озбиљно, нису хтели да дозволе да се после смрти оног ђавола, обнови било шта од " великосрпског хегемонизма", а поготово не "тамни средњи век" православља. То је разлог. Ангажовали су локалне лопине и хохштаплере и сложили им причу да Гаврило крије четничко злато. Да они као узму, а заузврат да истерају Гаврила одатле. Тако су они смислили да га истерају димом, али Гаврило по цену овоземаљског живота није хтео да напусти келију и у њој је изгорео. Није било истраге и није било кривице.
Најгоре од свега је што се сви праве блесави и данас зарад добрих односа са сељанима. А сви врло добро знају шта је било.
Прво сам написао да ми падају на памет свеће и комунисти али нисам знао у ком периоду се догодио пожар. Зато сам поставио то питање.
Свака част за ово.
Углед:
3,044
То је било мислим 1983. године. У емисији о култури ТВ Београд, Време фресака ( или се слично зове) из 1982. године, види се стара испосница и монах Гаврило. Бог душу да му прости, мученику.
Углед:
459
Набројите три команданта бригаде или корпуса којима су Швабе убиле оца.
Углед:
3,044
Ајде док не одговори Милослав или неко ко зна, да пробам: Коларевић, Радовић и Калабић.
Углед:
459
За Калабића је било лако. Мислим да си погрешио за ову двојицу али нека остане да то проверим.
Углед:
3,044
Требало би и да су Милошу Радосављевићу убили Немци оца. Нешко Недић?
Ајде сад сам већ почео да нагађам.